Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

A röntgen veszélyes üzem

Leukémiában elhunyt egy 51 éves asszisztensnő, aki három évtizeden keresztül dolgozott a soproni tüdőszűrő állomáson. A halálos betegség kialakulásában közrejátszhatott munkája is.
illusztráció
A szakvélemény szerint nem bizonyítható, de nem is zárható ki, hogy az 51 éves soproni asszisztensnő végzetes betegségének kialakulásában közrejátszott a munkája. Az asszisztensnő a soproni tüdőszűrő állomáson dolgozott harminchárom éven át. (Postabontás rovatunkban ma búcsúzik tőle barátnője és kolléganője.) Leukémia végzett vele... Köztudomású, hogy a röntgensugár elsősorban a vérképző szerveket károsítja.

– A röntgen veszélyes üzem. A technika fejlődésével korszerűsödnek, biztonságosabbá válnak a gépek, de az egészség megóvása érdekében alkotott szabályokat így sem lehet áthágni – mondta el érdeklődésünkre az Erzsébet-kórház mellkasgyógyászati osztályának főorvosa, dr. Fónay Károly, aki nagyon sajnálja kolléganője elvesztését, ám hozzáteszi: az orvosi megállapítás szerint a betegséghez hozzájárulhatott ugyan a sugárzás, de nem csak ez vezetett korai halálához.
A tüdőgondozókban, röntgenosztályokon kötelező a védőruha, az ólomkötény viselete. Az itt dolgozóknak vizsgát is kell tenniük a sugárzás veszélyeiről s a védekezésről. Félévente ellenőrzést tart az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat sugár-egészségügyi osztálya: mérik a gép környezetében a sugárterhelést.

– Az egészségügyi dolgozók fokozott veszélynek vannak kitéve, s minden szakembernek jól felfogott érdeke, hogy a biztonsági előírásokat betartsa. Nem is volt Sopronban az elmúlt évtizedekben példa arra, hogy megbetegedjen valaki sugárkárosodás következtében a munkatársak közül. Most, hogy a régi gépet lecseréltük és új helyre költözött a tüdőgondozó, bízunk benne, még kevesebb veszélynek lesznek kitéve a szakdolgozók – mondta el dr. Fónay Károly főorvos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötszázmillió az adósság

Ötszázmillió forinthoz közelít az Erzsébet-kórház adósságállománya – jelentette be tegnap dr.… Tovább olvasom