Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

A római időket idézi a Borostyánkő expedíció Sopronban

"Borostyánokkal megrakott" római kocsi fogadási ceremóniájával és amfiteátrumi játékokkal, bíborszegélyes tógába öltözött szenátorokkal és légiós egységekkel idézik meg a Római Birodalom mindennapjait a hétvégén Sopronban, a Borostyánkő út menti egykori Scarbantiában.

A Borostyánkő expedíció elnevezésű nemzetközi programban Magyarországot Sopron képviseli. Az Európai Bizottság anyagi támogatásával megvalósuló projekt a Borostyánkő út újrafelfedezésére, a római kor egyik legjelentősebb kereskedelmi útvonala mentén található régészeti és kulturális emlékekre kívánja felhívni a figyelmet - mondta a szervező Scarbantia Társaság elnöke az MTI-nek szerdán.

Gömöri János régész ismertetése szerint a lengyelországi Kalisz város nyerte el az uniós projektet Szlovákia, Olaszország, Szlovénia és Magyarország bevonásával.

A rendezvény jelképe egy római kocsi. Ennek ünnepélyes fogadásán Scarbantia fórumán vasárnap megjelennek a bíborszegélyes tógába öltözött szenátorok, a scarbantiai, a savariai (ma Szombathely) és a brigetiói (ma Szőny) légiós egységek római páncélzattal, sisakkal és fegyverzettel.

A fórumról a sokadalom kíséri a római kocsit a Bécsi dombon lévő amfiteátrumba, ahol harci játékot láthat majd a közönség. A dramaturgia szerint a borostyánszállítmányra váró kelták csapnak össze a római légiósokkal. Végül a honfoglalás kori íjászok is megjelennek.

A vasárnapi látványosságot megelőzően szombaton megnyílik Markus Zohner fotókiállítása a Liszt Ferenc Kulturális Központban. Anyagát az ausztriai Poysdorfban működő Osztrák Borostyánkő Út Egyesület kölcsönözte az Ikva-parti városnak. A svájci író, színházi rendező Velencétől Szentpétervárig 4000 kilométert gyalogolt végig a Borostyánkő úton, s eközben megörökítette a látottakat. Sopronban ez alkalommal a Scarbantia Emlékéremmel tűntetik ki az alkotót.

Ugyancsak szombaton a Lengyel Tudományos Akadémia Föld Múzeumának kölcsönkiállítása nyílik meg a Soproni Múzeumban. A tárlat bemutatja az észak aranyának nevezett baltikumi nyers borostyánkövet és a féldrágakő feldolgozásának koronkénti változásairól is képet ad. A soproni program társrendezője a helyi múzeum és a Pro Kultúra Nonprofit Kft.

A Borostyánkő utat az I. század elején építették ki, hadi és kereskedelmi célokat szolgált. Az észak-déli irányú út a Balti-tenger vidékét kötötte össze az Adriával. Magyarország nyugati részén, Szombathelyen és Zalalövőn (Salla) keresztül húzódott az út, amelyen a borostyánkövet szállították északról Itáliába és Görögországba.

Olvasóink írták

 • 5. intar 2011. július 07. 18:46
  „Köszönjük!”
 • 4. hejhaj 2011. július 06. 22:51
  „Ma estére, már a magyar nyelvű információs táblát is kihelyezték a scarbantiai önkéntesek.”
 • 3. Hozzászóló 2011. július 06. 17:35
  „Nagyon jó lett volna, csakhogy ez egy nemzetközi kiállítás anyaga (Lengyelországból), amelyet a soproniak (az egész programmal együtt) a Scarbantia Társaság (és kapcsolódó önkéntesek) nem kevés önzetlen (gyengébbek kedvéért: ingyenes) munkája jóvoltából láthatnak a soproniak. Azonban le szabad fordítani, el szabad készíteni a posztereket és ki szabad tenni azokat. Nyilván intar és jucuska40 már neki is láttak ennek...”
 • 2. jucuska40 2011. július 06. 14:54
  „Egyetértek!!!”
 • 1. intar 2011. július 06. 13:47
  „Milyen jó lett volna ,ha a Városház utcai kiállítást magyar nyelvű ismertetővel is ellátják. Vagy a magyar nem számít?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

HOT CUBA NIGHT a deutschkreutzi kastélyban

A "Kultursignale Schloss Deutschkreutz" egyesület a magyar határ közvetlen közelében fekvő… Tovább olvasom