Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

A rendőrök később érkeztek?

Egy soproni sportorvos ellen bűnpártolás miatt indult eljárás az ügyészségi nyomozó- hivatalnál.

A Győri Igazságügyi Szakértői Intézet laboratóriumában sem tavaly, sem idén nem fordult elő, hogy más ember vérével akartak tisztázni egy ittasan karambolozó személyt. A rendőrség közlése szerint az intézkedő rendőrök felelőssége nem állapítható meg.
Mint arról korábban beszámoltunk, egy soproni sportorvos ellen bűnpártolás miatt indult eljárás az ügyészségi nyomozóhivatalnál.

Az orvost azzal gyanúsítják, saját magától vett vért, hogy azt az ittasan karambolozó futballista vérével mint egy személytől levett két mintát továbbítsák az igazságügyi szakértői intézet laboratóriumába.

Két vérmintát vesznek

– Sem tavaly, sem idén nem fordult még elő olyan eset, hogy az állítólagosan egy személytől levett két vérminta alkoholtartalma között ennyire extrém különbség legyen, s bebizonyosodjon, két ember véréről van szó – nyilatkozta Szabó Judit, a Győri Igazságügyi Szakértői Intézet laborvezetője. – Az ittas vezetésen rajtakapott járművezetők döntő többségénél két vérmintát vesznek le, 30–60 perces különbséggel. Ennek oka, hogy a vegyi folyamatok által pontosabban meg lehessen állapítani a cselekmény időpontjában az alkoholos befolyásoltság – annak emelkedő vagy csökkenő – mértékét. A második vérvétel megtörténtéig az eljáró hatóság feladata őrizni a delikvenst, nehogy különböző módon befolyásolhassa, manipulálhassa a valós eredményt.

A vérmintákat lezárt egységcsomagban kapjuk kézhez, a vérvételi jegyzőkönyvvel együtt. A jegyzőkönyv ittas vezetőre vonatkozó adatsorait az intézkedő rendőrök állítják ki, míg a klinikai tüneteket és az orvosi részt a vérvételt végző orvos tölti ki. Intézetünk laboratóriuma nemcsak szúrópróbaszerűen, hanem minden esetben elvégzi valamennyi minta úgynevezett gázkromatográfiás vizsgálatát, így a lehetetlenül nagy mértékű eltérések óhatatlanul más irányú vizsgálatokat is igényelnek.

Az orvos vitte kórházba

Vajon miképpen lehet hatósági eljárás során más embernek a vérét egységcsomagba tenni, amikor az ittas sportolóra eközben az intézkedő rendőrök felügyelnek? Mit csináltak a járőrök a vérvétel idején, ha mint az bebizonyosodott, először a csapatorvos adott vért a kellemetlen helyzetbe került labdarúgó helyett? 

Kérdéseinkre a Soproni Rendőrkapitányságon megtudtuk: a baleset helyszínéről, az Ágfalvi útról a sportolót az általa időközben kihívott csapatorvos szállította a kórházba. Az intézkedő járőrök csak utánuk érkeztek abba a helyiségbe, ahol már elvégezték az első vérminta levételét.

Ki vehet vért?

Felvetődik a kérdés: hatósági intézkedésnél kinek áll jogában a vérvétel? Dr. Mohácsi Attila, az Erzsébet-kórház orvosigazgatója szerint az ügyeletes orvosnak, illetve az ügyeletben lévő szakképzett nővérnek a kötelessége, hogy szabályszerűen történjék ilyenkor a vérvétel.
Arra a felvetésre, hogy akkor valószínűleg valamiféle szabálytalanság történhetett, s ennek következményeként lesz-e ez ügyben belső vizsgálat, azt a választ kaptuk: amíg jogilag alaposan körül nem járják a helyzetet, nem tudnak konkrét választ adni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az orvos adott vért helyette?

Ittas állapotban szenvedett gépkocsijával balesetet az egyik jó nevű soproni sportoló március 4-én éjjel negyed tizenkettőkor a soproni  Ágfalvi úton. Az ügy nem várt fordulatot vett, amikor a levett két vérminta alkoholkoncentrációját a Győri Igazságügyi Szakértői Iroda laboratóriumában összehasonlították. Kiderült, a két vérminta különböző emberektől származhat Tovább olvasom