Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

A rendőrkapitány és a szóbeszéd

Makacsul tartja magát a szóbeszéd Sopronban: hamarosan Budapestre távozik dr. Boros Gábor, a város rendőrkapitánya. Az érintett szerint ebből egy szó sem igaz.
Dr. Boros Gábor rendőrkapitány nem tervez változást.
Az a hír járja a városban, hogy a nyár végén Budapestre költözik, ahol új, fontos munkakörrel várja a fővárosi főkapitányság. Tényleg távozni készül? – kérdeztük dr. Boros Gábor őrnagyot, aki 2002 március elseje óta vezeti Sopron rendőrkapitányságát.
– Nem tudok róla. Én nem akarok elmenni, a fővárosból sem kaptam ajánlatot, s arról sem tudok, hogy a megyei főkapitányság el akarna mozdítani.

– Sejti legalább, mi állhat a szóbeszéd hátterében?
– Tavaly május óta központi tiszt vagyok, s ez többek közt azt jelenti, bármikor, bárhová áthelyezhetnek az országban, ideiglenes jelleggel is.

– Mit csinál egy központi tiszt?
– A köztisztviselői törvény módosításával állt fel egyrészt a háromszáz tagú kiemelt köztisztviselői testület és egy 150 tagú törzskar, amelyben a fegyveres szervek tisztjei dolgoznak. A központi tiszt címre pályázni kellett. Politikai ciklusoktól függetlenül működik, és szakmai alapokon igyekszik biztosítani a stabilitást.

– A központi tiszt tehát bármikor bevethető ott, ahol éppen szükség van a tudására. Ebből eredhet a távozásáról szóló szóbeszéd?
– Elképzelhetőnek tartom, de a rendőrségnél a vezetői megbízás bármikor visszavonható, még csak indokolni sem kell a döntést. De nem tudok róla, hogy ilyesmi készülne.

– A Kisalföld megkérdezte a megyei főkapitányt: azt nyilatkozta, elégedett az ön munkájával. Vajon a város vezetői is azok?
– Egy hónapja a képviselő-testület ellenszavazat nélkül fogadta el a kapitányi beszámolót...

– A helyi politika tehát elégedett?
– A rendőrség a politikától független szervezet, de a települések vezetőivel és a lakossággal jó kapcsolatokra törekszünk. Úgy gondolom, a megítélésünk az emberek biztonságérzetétől függ. Ha ez alacsony szintű, a polgár elégedetlen, és erről nyilván a képviselők is tudnának.

– Egyenruhásoknál gyakori, hogy a személyi változásokat csak az utolsó pillanatban jelentik be, merthogy rendnek kell lenni és a bizonytalanság nem tesz jót. Lehet, hogy most is erről van szó?

– Részemről nem. Én nem tervezek változást.

Az MRFK nem tervez változást

– Hosszú távon számítunk dr. Boros Gábor munkájára Sopronban, a megyei rendőr-főkapitányság nem tervez változást – mondta el megkeresésünkre Préts Sándor, az MRFK közbiztonsági igazgatója, a megyei főkapitány helyettese. Préts ezredes ugyanakkor tisztában van azzal, hogy mivel dr. Boros Gábor tagja a tisztikarnak, jó képességű rendőrnek tartják, ráadásul fiatal, számíthatnak a munkájára másutt is.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állványerdőben a kastély

A fertődi Esterházy-kastély főhomlokzatánál tegnap megkezdődtek az állványozási munkák. A nyolc-tíz… Tovább olvasom