Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

A régi tagoknak több a támogatás

Pinnye–Budapest - Egyre több mezőgazdasági vállalkozó adja fel a harcot.


Azt mondják, hogy az uniótól és az államtól kapott területalapú támogatás még a ráfordítás költségeit sem fedezi.

– Úgy tudom, Ausztriában területalapú támogatásként a többszörösét kapják a gazdák hektáronként, mint mi – kezdte a 130 hektáron gazdálkodó Farkas Tamás mezőgazdasági vállalkozó, Pinnye társadalmi megbízatású polgármestere.

– Szinte mindegy nekik, hogy mennyit kapnak az áruikért, hiszen az uniós és az állami támogatás fedezi a költségeiket. Ilyen feltételek mellett nem beszélhetünk valódi versenyről, hiszen nálunk kevesebb a támogatás, a termények és a hús felvásárlási ára pedig az 5–6 évvel ezelőtti szinten áll jelenleg. Tavaly egy mázsa napraforgóért 8500 forintot fizettek, ma csak 4300-at. Az egy tonnáért kapható összeg alig több, mint a támogatás, haszon nincs, hiszen a gépek működtetése, az öntözés, a növényvédelem és a vetőmag is drága. Közepes termés esetén is csak a nullán vagyunk, csak kiemelkedő évben lehet jó a hozam, ez azonban ritka – mondta. A vállalkozó hozzátette, az egyre szélsőségesebb időjárás miatt azt sem tudni, a hasznot nem viszi-e el az aszály vagy egy tavaszi áradás.

Farkas Tamás mezőgazdasági vállalkozó szerint valódi versenyről nem lehet beszélni.
Farkas Tamás mezőgazdasági vállalkozó szerint valódi versenyről nem lehet beszélni.

– Valóban versenyhátrányban vagyunk, 2004-es csatlakozásunkkal egy időben ugyanis 10 új tagállam lépett az EU-ba. Az akkori költségvetés pedig nem tette lehetővé, hogy az újak ugyanannyi földalapú támogatást kapjanak, mint a régiek. A már bent lévő 15 tagállamnak járó pénz felét kaphatták csak a belépők – nyilatkozta portálunknak Dékány András, a földművelésügyi minisztérium sajtófőnöke. De az uniótól érkező támogatás évente öt százalékkal emelkedik, így a régi tagállamokat 2013-ban utolérik a többiek, így mi is. Ettől sajnos még nem lesznek magasabbak a felvásárlási árak. Az sem vigasz, hogy a piaci zavar Európa valamennyi országát érinti, amiről jövő hétfőn ismét miniszteri értekezletet tartanak Brüsszelben.

– Az uniós pénz mellé a hazai költségvetésből kiegészítő támogatás adható, legfeljebb 30 százalék. Ez nem kötelező, s a mértéke is változik. Általában a hiányt termelő szektorokat támogatjuk, a juh- vagy gyümölcságazat például többnyire számíthat az állam segítségére – tette hozzá Almási István, a minisztérium vezető főtanácsosa. Egyébként az unió egységesnek tekinti a tagállamok mezőgazdaságát, ha például a cukorrépa-termelés visszaszorításáról rendelkeznek, akkor ez Írországtól Magyarországig mindenkire érvényes. Tehát az uniós képviselők nem sokat tehetnek az ügy érdekében, s túl nagy lemaradásunk sincs, hiszen míg a csehek évente 500 millió eurót kapnak az uniótól, addig nekünk 760 millió euró jutott – fogalmazott.

Olvasóink írták

  • 1. Tapmancs 2009. október 01. 15:58
    „Na igen. Meg lehet nézni hogy az elmúlt periódusban a tisztelt EU-képviselők mennyit "harcoltak ki" a magyar gazdáknak. Most már csak a hülye nem látja hogy az EU-nak csak és kizárólag piacnak kellettünk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Januártól törvény szól a szociális kártyáról?

Január elsejétől akár törvény rendelkezhet a monoki polgármester, Szepessy Zsolt szociáliskártya-ötletéről. A cél, hogy a segélyeket ne a játékgépek vagy a kocsmák nyeljék el.
Tovább olvasom