Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 19°C Még több cikk.

A rászorulók ingyen táborozhatnak

A szülőknek örök dilemma, miként oldják meg a szünidőben a gyerekek felügyeletét, hogyan szervezzenek hasznos elfoglaltságot számukra. A kispénzűeknek táborra sem telik. Mégis van megoldás.


Az alapprobléma az, hogy a szünidő és a szülők szabadságának hossza nem azonos. Azok vannak a legnagyobb bajban, akiknél egyetlen gyerekfelügyeletre bevethető rokon sem akad, és nem jut a több tízezer forintos nyári táborokra sem.

A kispénzűeken segíthet a város központi napközis tábora, melyet ezúttal is a Gárdonyi-iskola szervez. Kükedi Józsefné igazgatóhelyettestől megtudtuk, az összes iskolából – az egyházi fenntartásúakból is – fogadják a diákokat, hetente 130–140 a táborozók száma. A kicsiket három helyszínen helyezték el, a Gárdonyiban vannak a legtöbben, de van egy bázis a Petőfiben és a Szent Orsolya-iskolában is. A program ingyenes és színes, mozilátogatás, sportversenyek, séta és játék szerepel a napirendben. Csak a napi háromszori étkezésért kell fizetni, annyit, amennyit a tanév során fizettek a gyerekek. Sok a szociálisan rászoruló, ők az ellátást is ingyen kapják. Megtudtuk, hogy a táborozók mintegy 10 százaléka a teljes vakációt az iskola falai között tölti.

Hetente mintegy 130 gyerek vesz részt a nyári napközis táborban, a diákok ebédet is kapnak az iskolában. Fotó: Magasi
Hetente mintegy 130 gyerek vesz részt a nyári napközis táborban, a diákok ebédet is kapnak az iskolában. Fotó: Magasi

A Sopron és Környéke Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központ is szervez táborokat. A leginkább rászorulók náluk is díjmentesen kapják az ellátást. – Az elmúlt héten ért véget az első turnus, 14 és 18 év közötti fiatalokat vártunk az extrém táborba, 15-en éltek a lehetőséggel.

A kispénzűeken segíthet a város központi napközis tábora, melyet ezúttal is a Gárdonyi-iskola szervez.
Kurzusonként öt gyerek díjmentesen nyaral, a leginkább rászoruló kicsiket a családgondozók javaslata alapján választjuk ki – tudtuk meg Roóz Zoltántól, a központ munkatársától. – A többi jelentkező számára 6000 forint fizetendő egy hétre, ebben az étkezés és a belépőjegyek ára is benne foglaltatik. Csak annyit kérünk, legyen diákbérlete a gyereknek és buszbérlete vagy menetjegye is, hogy közlekedni tudjon. Ezen a héten a 6–10 évesek vándortáboroznak velünk, a jövő héten ugyanezt a korosztályt ˝Kölyökkuckó˝ várja, július 12-én pedig az utolsó turnusban indul a ˝Kamaszkaland˝. A programjaink színesek, kirándulás, sport, lovaglás, strandlátogatás, kézműves-foglalkozások, szalonnasütés, bobozás szerepelnek a palettán, a tábor naponta délután 4 óráig, pénteken 2 óráig nyújt elfoglaltságot a gyerekeknek – tette hozzá a szakember, aki elárulta még, a szorgalmi időszakban az iskolákba eljuttatták a programjaikat és a családgondozók is tájékoztatták pártfogoltjaikat az intézmény által kínált lehetőségekről.

Olvasóink írták

 • 5. zhall 2010. július 04. 13:17
  „Szia Zsu!
  Nem értettem félre hiszen ott ül a képen egy kedves ismerősöm fia is
  aki szintén nem "rászoruló" kategória.
  A nyári napközi úgy ment nálunk hogy minden gyerek kapott az iskolában egy papírt amin a szülőknek kellet nyilatkozni hogy kérik-e a napközit.A lányom még tavaly is volt,el sem tudom mondani milyen könnyebbség volt nekünk.
  Most már ötödikes,ez a lehetőség nincs,így neki is és nekünk is nehéz.
  A város közepén lakunk,napközben dolgozunk,a gyerek egyedül van otthon(számítógép,tv,stb)
  Mikor hazajövünk már nem nagyon van energiánk vele játszótérre futni stb.
  Néha visszük magunkkal dolgozni ha épp nincs 40 fok meleg,ő eljátszik a szőlők közt,biciklije a kisbuszban...
  Szóval ja...Mikor mi gyerekek voltunk a Jerevánon,kulcsos gyerekként nőttünk fel,de nem ilyen világ volt mint most,hanem biztonságosabb.
  amúgy kétévent váltják az iskolákat hogy ki rendezze meg a napközit,a Gárdonyi volt tavaly is tehát jövőre más lesz.
  Uszoda,kirándulás,mozi,minden volt a programban,és a gyerek határozottan élvezte.”
 • 4. coolzsu 2010. július 04. 12:20
  „zhall! bocs, de vmit félreértettél! - ez a tábor, nem a sima iskolai nyári napközi, amit bárki igénybe vehet a nyári szünetben gyermeke számára (feltéve, hogy alsó tagozatos, mert ugyebár negyediktől felfelé, 10 éves kortól már nem kisgyerek a gyerek, az már nyugodtam maradhat egyedül egész nyáron naphosszat.....), hanem az, amit a családsegítő kimondottan a rászoruló gyerekeknek szervezett - a nagyobbacskáknak is, 10 év fölött.... - azt ugyan nem tudom, hogyan válogatták ki a szerencséseket, de biztosan van vmi oka, hogy rengetegen nem is hallottak még a lehetőségről....”
 • 3. janika 2010. július 04. 11:02
  „E rendszerben azon sem lehetne csodálkozni, hogy a fotón látható gyerekek mindegyike rászoruló lenne!”
 • 2. coolzsu 2010. július 03. 15:42
  „elgondolkoztam azon, hogy vajon miért utólag, vajon miért későn írnak meg egy ilyen cikket? ... merthogy nem is tudtunk róla, hogy van ilyen lehetőség, most pedig már késő...((( nem tudom, hogy mások honnan tudják, nekünk ilyesmiről soha senki nem szól... - persze, nem tudom a nagycsaládosok egyesületének tagdíját fizetni.... ha előbb megjelent volna a cikk, talán az én gyerekeim se a négy falat néznék egész nyáron át”
 • 1. zhall 2010. július 02. 15:06
  „Tisztelt Viktória!
  Ez a cím elég félrevezető,és ha most az én gyermekem lenne a képen azonnal beperelném.
  Miért sugallja hogy minden gyerek aki igénybe veszi a nyári napközit az szociálisan rászoruló?
  Nyári napközi,mióta eszemet tudom létezik,már gyerekkoromban is oda jártam,sőt a lányom is négy éven keresztül.Tény,hogy sokan(sőt egyre többen)vannak akiknek sajnos gondot okoz az a havi hatezer forint,de gondolom nem vennék szívesen ha le is fotóznák őket ilyen cím alatt.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kaspó - 100 év elteltével ismét Sopron utcáit díszíti

Id. Storno Ferenc tervei alapján elkészült remekmű született újjá az immár negyedik generációs… Tovább olvasom