Kisalföld logö

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

A raktár megy, a könyvtár marad

A város nem mondott le arról, hogy legyen egy új tékája, "csupán" 8 milliárd az ára...

Új könyvtár építése csak a hosszú távú tervekben szerepel, ezért még évekig a Pócsi utcában marad a városi téka. A Kossuth Lajos utcai könyvraktárat azonban hamarosan felszámolják, a több tízezer kötetet a volt Szent István Általános Iskolába szállítják.

Sopron mindig büszke volt kulturális és művészeti életére, de egy, a kor követelményeinek megfelelő könyvtár mindig hiányzott az intézmények sorából. És ez nagy valószínűséggel így lesz még hosszú évekig. Amikor a város pályázott az Európa Kulturális Fővárosa címre, akkor felcsillant a remény, hogy a Pázmány Péter utcai tömbbelsőben esetleg épülhet egy igazi könyvtár és az intézmény elköltözhet a Pócsi utcából, ahová „ideiglenesen" telepítették, amikor átépítették a Liszt-központot. A remény azonban elszállt – mert nem Sopron nyert –, a könyvtár pedig maradt és marad a jelenlegi helyén. Hogy meddig?

– Valószínűleg még évekig – válaszolta a kérdésre Fodor Tamás polgármester. – A város természetesen nem mondott le arról, hogy legyen egy új könyvtára, de annak nyolcmilliárd forint az ára. Ennyi pénzünk jelenleg nincs. Hosszú távú terveink között azonban szerepel megvalósítása.

Amikor eldőlt, hogy Pécs lesz 2010-ben Európa kulturális fővárosa, arról volt szó, hogy a pályázó városok megvalósíthatják legfontosabb projektjeiket, a soproniak például könyvtárukat. Ez volt a vigaszdíj, de úgy tűnik, már ez is feledésbe merült. A könyvtár tehát marad a Pócsi utcában, meglehetősen mostoha körülmények között, nehezen megközelíthető helyen. Az alapvető hiányosságokat nehezen vagy egyáltalán nem tudják pótolni az intézmény munkatársai, hiába az igyekezetük, szakmai tudásuk.

Kisebb-nagyobb fejlesztések azért történnek a könyvtárban, és most megoldódni látszik annak a több tízezer kötetnek a sorsa is, amelyet jelenleg a Kossuth Lajos utcában – a volt Bástya Szövetkezet helyiségeiben – raktároznak. A győri egyházmegyével előrehaladott tárgyalásokat folytatnak arról, hogy a könyvek a volt Szent István Általános Iskolába kerüljenek.

Horváth Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szálloda lesz a ruhagyárból

Úgy tűnik, végleg rendeződött a soproni ruhagyári ingatlan-együttes sorsa: nyolc-tízmilliárd forintos beruházással, XXI. századi, látványos építészeti megoldásokkal, ugyanakkor a Rákóczi utcai homlokzat meghagyásával négy-csillagos szálloda, wellness- és szabadidőközpont válik belőle, az udvaron mélygarázzsal. Tovább olvasom