Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

A pumások ászára emlékeznek

Hetven évvel ezelőtt lőtték le az amerikai Mustang vadászgépek a hős soproni pilótát.

– A sopronbánfalvi Hősi temetőben mind a mai napig csak kevesek által ismert légcsavaros síremlék alatt alussza örök álmát egy 23 éves fiatalember, vitéz nemes Molnár László.

A pilóta egy személyben volt a Puma repülő-bajtársiasság örök megtestesítője, és esküjéhez híven haláláig a haza légterének bátor védelmezője – részletezte ifj. Sarkady Sándor helytörténész, az egyetem központi könyvtárának főigazgatója a tragikus eset hetvenedik évfordulója apropóján.

A lezuhant és darabokra tört repülőgép három légcsavartolla díszíti a sopronbánfalvi Hősi temetőben lévő emlékművet.
A lezuhant és darabokra tört repülőgép három légcsavartolla díszíti a sopronbánfalvi Hősi temetőben lévő emlékművet.


– Édesapja büszkesége volt a fiatalember, aki 1944.
augusztus 7-én az utolsó pillanatig ragaszkodva a kapott parancshoz feláldozta ifjú életét a haza oltárán.

A honi légvédelmet utasító Szikla-központ súlyos tévedése (vagy amerikai tőrbecsalás, rádiófrekvenciára való ráhangolódás) okozta a vadászpilóta halálát, aki gépéből még ki tudott ugrani, de amint ejtőernyőjén aláereszkedett, lelőtték, ő pedig a káldi Farkas erdőbe zuhant. Hősi halálának híre 1944. augusztus 9-én érkezett meg Sopronba, ahol szülei és testvérei mélységes gyászában osztozott az egész város és az egész ország.

A fiatal hadnagy 25 légi győzelmével az addigi legeredményesebb pilótája volt a Puma vadászosztálynak. Egy új támadási taktikát dolgozott ki az ellenséges vadászgépekkel és bombázókkal szemben, a többszörös túlerőben lévő Mustangok azonban aznap felülkerekedtek. Holttestét augusztus 13-án találták meg a káldi erdőben. Másnap többezres gyászoló tömeg kísérte utolsó útjára a sopronbánfalvi Hősi temetőben.

Vitéz nemes Molnár László 23 évesen áldozta életét a haza védelmében. A fotó Orbay Judit gyűjtéséből való.
Vitéz nemes Molnár László 23 évesen áldozta életét a haza védelmében. A fotó Orbay Judit gyűjtéséből való.


Vitéz nemes Molnár László, a 3. „Drótkefe" század legendás első tisztje hazánk egyik legszebb síremléke alatt alussza örök álmát. A szívbe markoló mementót dr. nemes Molnár Gyula ezredes (a később agyonhallgatott) szobrász- művész emeltette hősi halált halt fiának.

A lezuhant és darabokra tört repülőgép három légcsavartolla díszíti az emlékművet. Azok a kevesek, akik számára Sopronban fontos a hősi halált halt katonáink emléke, 25 éve minden augusztus 7-én elviszik a sopronbánfalvi Hősi temetőbe a megemlékezés koszorúit. Idén délelőtt 10-kor lesz emlékünnepség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közös rendszerben az összes lelet

A soproni háziorvosok hamarosan a számítógépeiken keresztül közvetlenül hozzáférhetnek a kórházi… Tovább olvasom