Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

A PSZÁF vizsgálja a Kékfrank-ügyet

Sopron - A Nyugat-magyarországi Egyetemen kedden alakul meg a Ha-Mi Európai Szövetkezet, mely elszámolásához a hamarosan megjelenő Kékfrankot használná.

A PSZÁF vizsgálódik a készpénzt helyettesítő utalvány tervezett bevezetése miatt.

A forgalomban lévő étkezési és egyéb utalványok mintájára új pénzhelyettesítő eszköz bevezetését tervezik Sopronban. A Kékfrankot a ma megalakuló Ha-Mi Európai Szövetkezetbe belépő vállalkozók és magánszemélyek használják majd egymás közti elszámolásban először, később szélesebb körben is elterjedhet a fizetőeszköz.

– A PSZÁF több forrásból is értesült a Kékfrankkal kapcsolatos tervekről, és vizsgálatot folytatunk az ügyben – tudta meg portálunk Binder Istvántól, a PSZÁF sajtószóvivőjétől. – Folyamatban lévő ügyről van szó, de az már biztos, hogy a jelenlegi szabályok értelmében az említett készpénz-helyettesítő eszköz engedélyköteles, amit a felügyeletünktől kell beszereznie az ötletgazdának, ez pedig nem történt meg – nyilatkozott.

– A Ha-Mi Európai Szövetkezet ma alakul meg, a törvények szerint jártunk el, jogkövető magatartást tanúsítottunk – kezdte Perkovátz Tamás ötletgazda. – Hasonló dolog már Ausztriában és Németországban kiválóan működik. A szövetkezetalakítással térségünk gazdaságát kívánjuk segíteni, és saját kiutat keresünk a globalizáció csapdájából s a pénzügyi-gazdasági válságból. A kezdeményezők reményei szerint mindebből Sopron és környéke vállalkozásai profitálnak majd, a helyi pénz ugyanis általában mindenütt a lokális gazdaság élénkítését, a helyi termékek vásárlását célozza.

Olvasóink írták

 • 6. TancsKaszabell 2009. október 01. 10:58
  „Én sem szeretem mert nem adnak vissza belőle sok helyen.De azért használom,mert kapjuk.
  Ez az igy ugy helyeselt és vitatott ötlet nekem tetszik,mert egy közösség összefogását,együttműködését
  példázza és mostanában erre országos méretekben lenne szükségünk !”
 • 5. Ikoza 2009. október 01. 08:49
  „Azt viszont remélem tudjátok, hogy az első világháború után, mikor a Korona az infláció miatt elértéktelenedett, a városok elkezdtek saját bankjegyeket nyomni. Igaz erről sehol nem sikerült még olvasnom, de van ilyen a gyűjteményemben, melyet Szombathely bocsátott ki. Fogalmam sincs, hogy ez a pénzhelyettesítő eszköz bevált e, de szerintem semmi jóra nem vezet. Az étkezési utalványokat sem szeretem...”
 • 4. mézgaaladár 2009. szeptember 30. 19:53
  „orfeusz, kérlek világosíts meg, melyik balkáni városokban adnak ki saját pénzt? Esetleg ott élsz?”
 • 3. TancsKaszabell 2009. szeptember 30. 19:53
  „Ez egy jó ötlet , amely már a megvalósulás útján van.A "szervek" csak vizsgálódnak és reménykedek benne ,hogy nem a kifogásokat keresgélik ahogyan ezt ebben az országban már jó néhány értelmes kezdeményezéssel tették, mert hogy megakadályozták.
  A cím némileg hibás,félrevezető ! Nem bűnügy ez kedves Viktória !
  Örülök,hogy folyamatában figyelemmel kíséri ezt az ügyet.”
 • 2. Orfeusz 2009. szeptember 30. 14:25
  „Nem lenne jobb az euró felé haladni, mint játékpénzekkel szórakozni? Arra ott vannak a "Gazdálkodj okosan" és a "Capitaly" játékpénzei. Mi loenne, ha minden város saját pénzeket kezdeni kiadni, mint a Balkánon?”
 • 1. creat 2009. szeptember 30. 09:36
  „Konkrét, kézzelfogható dolgok mikor kerülnek napvilágra?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni kátyúkörkép: Melyik a legcudarabb?

Éles szemű autósok kedvenc kátyúit gyűjtöttük csokorba, lefotóztuk, önnek már csak el kell döntenie:… Tovább olvasom