Kisalföld logö

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 7°C | 10°C Még több cikk.

A Progresszív Intézet elemzése vihart kavart

Sopron - Az elmúlt napokban látott napvilágot a Progresszív Intézet tanulmánya, mely a 23 fővárosi kerületet és 23 megyei jogú várost értékel különböző szempontok alapján.

Ebben az utóbbi négy évet értékelő összehasonlításban Sopron az összes megyei jogú várost figyelembe véve az utolsó előtti helyen végzett – kezdte Kalmár István frakcióvezető (MSZP) tegnapi sajtótájékoztatóján.

– Ez egyértelműen a jelenlegi városvezetés kudarcát jelenti. A független tanulmány részleteiben és összességében is lesújtó eredménnyel zárul Sopron szempontjából. Ez azért több mint aggasztó, mert a helyzet tovább romlott, a jelentés ugyanis még nem számolt a városvezetés által nemrégiben megszavazott újabb 3 milliárdos adósság felvételével. A közelgő önkormányzati választás jó lehetőség arra, hogy változtassunk a városvezetésen, amivel nem az a baj, hogy fideszes, hanem az, hogy alkalmatlan a munkájára – fogalmazott a politikus.

A városháza is reagált

A témával kapcsolatban Kuslics Balázs szóvivő a következőket közölte: ˝A jegyző és munkatársai megvizsgálták a Progresszív Intézet elemzését, és sérelmezzük, hogy a Sopronra vonatkozó adatok nem felelnek meg a valóságnak. Megjegyezzük továbbá, hogy az intézet vezetője a Gyurcsány-kormány miniszterelnöki hivatalában dolgozott, így a választások közeledtével egy ilyen elemzés objektivitása ilyen szempontból is elgondolkodtató.˝

 

Olvasóink írták

 • 20. Ovinkor 2010. augusztus 20. 16:06
  „A városháza reagálása kb. egy kalap ... levéltörmeléket ért.”
 • 19. oszvald.ferenc 2010. augusztus 19. 11:57
  „Kedves okosjóska,

  akkor olvasson inkább századvég meg forsense elemzéseket, azok biztos hitelesek. Sopront egy rakás fideszes város is megelőzi, ez itt a gond. meg csak körül kell nézni, mi ment itt az elmúlt 4 évben. És nagy ívben nem érdekel a Progresszív Intézet, ilyet én is írok bármikor. Én a szememnek hiszek - de ez alapján sem lenne a város sokkal előrébb...

  Üdvözlettel:

  Oszvald Ferenc”
 • 18. Virgács1 2010. augusztus 19. 06:20
  „Szerintem, mivel a tv-ben tegnap bejelentették, hogy minden mennyivel drágul - az összes élelmiszer nagymértékben a hús kismértékben - és legjobban a távhő és a gáz, az emberek kissé elbizonytalanodnak és azért fognak másképp szavazni.Sokan már így is belerokkannak a kölcsöneikben, hát még ha jön egy nagyobb áremelés, teljesen ellehetetlenülünk.Félő, hogy a többi majd választások után zúdul a nyakunkba.”
 • 17. Biczi_László 2010. augusztus 18. 21:06
  „Kedves Ovinkor!
  Igaza van.”
 • 16. Ovinkor 2010. augusztus 18. 17:43
  „Biczi_László 2010.08.18. 10:17
  Hát akkor tessék értelmes és valóban baloldali alternatívát kínálni! Sokan elégedetlenek a közállapotokkal, de csak a Fidesz ellen nem fognak az MSZP-re szavazni.”
 • 15. Biczi_László 2010. augusztus 18. 10:17
  „Érdekes volt alább O.J. hozzászólása a cikkhez. Igazság szerint sok mindennel egyet kell, értsek az általa leírtak közül, ennek ellenére nem szeretném minősíteni a tanulmányt. (olvastam) Azért annyit megjegyeznék, a tanulmány elfogultságára fura bizonyíték az igazgató egykori MEH-ben végzett munkája. Pontosítok. Természetesen ez jól hangzik a megállapítások ellenérveként, de akkor miért szerepel egy sor Fideszes város előkelő helyen az adott rangsorban.

  Ami a lényeg.
  Sopron, ebben a ciklusban, sosem járt élen a közérdekű adatszolgáltatásban. Már a TASZ is fordult bírósághoz ezzel kapcsolatban, de ami igazán hiteles lehet, az az Állami Számvevőszék megállapítása, ami kimondja, ez a városvezetés nem felel meg a közzétételi előírásoknak. (nem szó szerinti idézet, de igény esetén kikeresem a pontos megfogalmazást is)

  Ami a gazdálkodást illeti.
  Valóban hibásak a tanulmány számai. Azoknál lényegesen rosszabb a helyzet. A város adósságállománya 17,5 milliárd Forint, nem számítva a város cégeinek az adósságát. Az adósság 2006 decemberében 6,9 milliárd volt. Még egy adatot írok le, mert úgysem olvassák 10-nél többen, - de ha valakit érdekel, a saját e-mail címemen keresztül elér: biczi.laszlo@mail.datanet.hu - A városüzemeltetési kiadások megduplázódtak éves szinten. Itt nem aprópénzről van szó, hanem több, mint évi 500 millió Forintról. Ezt döntő problémának gondolom, de már ezt is többször leírtam, elmondtam.
  Tényleg nem azt tartom fő gondnak, hogy a városvezetés Fideszes, bár a mostani kormány intézkedéseit látva ez is aggodalmat keltő, hanem, hogy nem jól, sőt számos esetben rosszul intézik a város dolgait!”
 • 14. BsBe 2010. augusztus 18. 05:04
  „változtassunk a városvezetésen, amivel nem az a baj, hogy fideszes, hanem az, hogy alkalmatlan a munkájára -
  természetesen sérelmezzük, hogy a Sopronra vonatkozó adatok nem felelnek meg a valóságnak.
  biztos, hogy nem???
  Könyörgöm, most lehetőség lenne nem színeket, hanem hozzáértő embereket választani. Ne azt nézzük fidesz, mszp, hanem hogy értsen valamit ahhoz, amire vállalkozik. Sajnos az eddig polgármesterek közül ez Fodorra mondható el a legkevésbé.”
 • 13. okos_jóska 2010. augusztus 18. 02:08
  „Szócséplés van itt szerintem. Jó nagy. Hozzájárulok.

  Bübükének:
  1. Kik előzték meg Sopront és miben is?
  2. Elolvasta a "tanulmányt"? Vagy csak van véleménye róla? (Például: a magyarok lusták, a szőke nők buták.)
  3. Ha egyszer a "Gyurcsányi"-féle MEH-ben dolgozott a Progresszív Intézet vezetője, akkor az miért gyurcsányizás, és miért nem büdös LEGALÁBB EGY KICSIT az elfogultság erős gyanúja miatt?
  4. Hogy jönnek ide a hirdetőoszlopok?

  Másoknak:

  Az rendben van, hogy a politikai hovatartozásától függően mindenki mond mindenfélét a város vezetéséről és minősíti a munkájukat. Főként hogy jön a választás és kampány lesz, meg van is már.

  De ahogy átfutottam a P.I. "tanulmányát", az ehhez a minősítéshez édeskevés használható alapot szolgáltat.

  Nézzük, hogy milyen tükör, milyen kép. (RE: senechal)

  (Bocsánat, ha valószínűleg kicsit hosszú lesz, de a dolgot nem lehet piros vagy narancs beböfögésekkel elintézni. Ezt főleg azoknak mondanám, akik a "kompromittáló adatok" cáfolatát követelik. Kiváncsi lennék, hogy közülük hányan olvasták el legalább valami csekély figyelmességgel az anyagot, és nem csak a piros csíkokat nézték a mindenféle diagramokban.)

  Azt meg különösen szeretném, ha Ovinkor olvtárs a vaskos megállapításaihoz konkrétumokat is mellékelne, így járulva hozzá az itt folyó eszmecsere és résztvevői komolyan vehetőségéhez. (Beleértve őt magát is.)
  Vagyis engem speciel érdekelne, hogy mik is azok a közcélú adatok, amikhez ő vagy bárki nem férhetett hozzá? Legyen már olyan szíves, hogy írjon példát.
  Vagy ha nem, akkor írja le azt, hogy: bocsánat mindenkitől, csak hőzöngtem egy kicsit itt a politikai susnyásban, mert ez a divat, meg jól is esett...

  A lényegre visszatérve:

  Az egész "mű" egy olyan megrendelt tanulmányhoz hasonlít, amihez a készítője későn fogott hozzá, és kicsit kapkodnia kellett, hogy a terjedelem is rendben legyen és a határidővel se legyen nagyobb baj.
  Így aztán egyrészt telenyomta a házi feladatot politológiai blablával. Másrészt azokkal a szempontokkal meg adatokkal dolgozott, amik nehézség nélkül a keze ügyéből, a netről és nyilvános adatbázisokból (pl. Statisztikai Hivatal) előszedhetők voltak. Harmadrészt sajnos nem tudott ellenállni a prekoncepcióinak.

  (Eleve a cím is egy jó nagy is félrevezető: mert ki hirdetett itt és miféle versenyt az önkormányzatok között? De üsse kő, mert nem ez a legnagyobb baj.)

  A nagy mű bevezetőjében ez van:
  "Intézetünk vallja, hogy a politikai elemző feladata elsősorban a politika valóságának alaposabb, a felszínnél mélyebbre hatoló megismerése..."
  Na, ez az... Pontosan ENNEK NEM tesz eleget a dolgozat.
  Ezzel szemben összehasonlítgat olyan dolgokat, amiknek az elnevezése lehet, hogy ugyanaz, de a tartalmuk meg a struktúrájuk, meg a részletességük biztosan teljesen más.
  Röhejes, de saját maguk is bevallják, hogy nincsenek Magyarországon egységes adatbázis sztenderdek és azonosan strukturált adatforrások, viszont ők ettől függetlenül mégis összehasonlítanak mindenféle dolgokat.
  Szuper.
  Például jól összehasonlítják az EGYIK önkormányzat adatát (amit a Statisztikai Hivatal honlapján találtak meg) egy MÁSIK önkormányzat olyan adatával, amit nem találtak meg sehol, de végül valamilyen városházi tisztviselő telefonon kínjában mégis bemondta nekik, egy valamilyen számot hirtelen kibogarászva valamilyen táblázatból. Na ja.
  És így aztán gondosan és nagy-nagy tudományossággal össze lett hasonlítva a FEHÉRLÓFIA meg a FEHÉR FÓLIA.
  (Ezt a bánatukat a TUDÓSOK gyakorlatilag be is vallják a "tanulmányuk" 4. oldalán.)

  Vicces, ahogy nagy politológiai ájtatossággal ilyen szövegeket nyomnak például:
  "Figyelembe kell ugyanis vennünk, hogy a magyar választók nagy többsége nem rendelkezik kiterjedt könyvelési és számviteli, vagy statisztikai ismeretekkel, illetve szerteágazó adathalmazok összesítésére és elemzésére alkalmas szakértői kontingenssel. Emiatt a valódi transzparencia nem merülhet ki az adatok puszta elérhetővé tételében... Blablabla"
  Hova rohanjak? De jó duma!

  A lényeg szerintem, hogy az az ő igazi bajuk (ami szintén már az elején kiderül), hogy nem vették őket olyan komolyan, ahogy szerették volna. Így aztán meg vannak sértődve azokra az önkormányzatokra, akik nem szolgáltattak nekik adatokat, úgy, ahogy ők kérték.
  (Pláne ha valaki esetleg még azt is megkérdezte tőlük, hogy: miért, maguk mégis kicsodák-micsodák, hogy nekünk feltétlenül adatokat kéne közölnünk magukkal?)
  Úgyhogy, felteszem, hogy ha valamiről nem tudták kideríteni, hogy mennyi, akkor azt a valamit esetleg nullának vették, még akkor is, ha az a valami százezer forint, ember vagy négyzetméter. Vagy ami még rosszabb lehetőség: talán fogtak valami adatot egy vagy két évvel ezelőttről.

  Az a helyzet, hogy azt játsszák el, mintha az ő adatszerzési igényeiknek és KÍVÁNSÁGAIKNAK egybevágónak kéne lennie az önkormányzatok adatszolgáltatási KÖTELEZETTSÉGÉVEL. Pedig egyáltalán nem. Talán nem kell magyarázni vagy indokolni, hogy miért nem.

  Pont úgy csinálnak, mint a "Társaság a Szabadságjogokért" meg ehhez hasonló különféle gittegyletek, amik azt gondolják, hogy a közigazgatás, a kormányok és az önkormányzatok arra a nótára kellene hogy táncoljanak, amit ők fütyülnek éppen. (Főként ha már kreáltak valami király tanulmányt a valamiről, ami valami nekik egyszer Szigligeten vagy az ötkerben egy éjszakai beszélgetésben kikristályosodott.)
  Nagymama és lekvár, nyúl és puska.

  Figyelemre érdemes, hogy egy betűt sem írnak arról, hogy melyik önkormányzat milyen TÖRVÉNYSÉRTÉST követett el, hogy az ilyen vagy olyan adata a honlapján nem volt megtalálható (vagy egyszerűen nem ott volt, ahol keresték). Hanem csak azon méltatlankodnak, hogy nem sietett mindenki hanyatt-homlok az ő kiszolgálásukra.
  Így aztán egyáltalán nem meglepő, hogy végig a mágikus "transzparensességgel" rugóznak, és néha olyan blődségeket írnak, hogy az fáj.
  Egy példa a tudományoskodó blődlijükre:
  "Nem meglepő, hogy a legtöbb adat a gazdasági területről volt elérhető. Ha az összes adatot nézzük, akkor az önkormányzatok transzparencia átlaga 2 és 3-as között van, azonban a gazdasági adatok terén már 3-as és 4-es között. Ennek elsősorban az az oka, hogy ezek könnyen közzé tehető adatok (lényegében költségvetési rendeletek és zárszámadások), ráadásul az önkormányzatok ,,saját kezelésű" adatai."
  Ehhez már csak azt kellett volna hozzátenni, hogy a PROGRESSZÍV INTÉZET megállapítása szerint a az elengedett tárgyak minden önkormányzatnál lefelé estek.
  (Mellesleg emlékezzünk csak: az ifjúszocialisták találtak ki állandóan ilyenféle nevű alapítványokat meg műmájer mozgalmakat.)

  Az adósságállomány görgetésével kapcsolatos álpolitológiai áltanulságos megállapítások pedig helyenként egészen kabarésak.
  Példa:
  "a legnagyobb adósságállományt görgető önkormányzatok között túlnyomó többségben vannak a Fidesz által kormányzottak ... bár azt is érdemes megjegyezni, hogy a ... megyei jogú városok többségét, 23-ból 16-ot a Fidesz vezeti..."
  Akkor most mi is a nagy tudományos megállapítás? Olyasmi, mintha megállapítanánk, hogy a férfiak között található a legtöbb hímnemű egyed?

  Az se rossz, ahogy az adósságállomány számaiból bűvészkedik össze mindenféle diagramokat a NAGYNEVŰ INTÉZET. Teljesen elfeledkezve ezen adósságok keletkezéstörténetéről, időbeli és okokkal alátámasztható alakulásáról.
  A roppant tudományos konklúzió pedig a következő (jól kapaszkodjunk meg):
  "Egy bizonyos: az önkormányzati eladósodás okai és alapjai sokfélék." (14. oldal)
  Nesze. Ezt kapd ki.

  Nem folytatom, mert nem érdemes. Akinek van türelme, az olvassa végig a nagyXű tanulmányt, mert az eddig felsoroltakon kívül is talál számos, nagy tudományos hozzáértésről tanúskodó ok(oskodó)fejtést.

  Én például nem tudtam kideríteni, hogy most akkor örülni kell-e annak, ha valamelyik önkormányzatnál magasak a szociális-jóléti juttatások, ráfordítások értékei, vagy éppen hogy ellenkezőleg, búsulni kell.
  A "jóléti transzferek" (tyű, tudományos terminuszteknikusz ám!) értékét ugyanis a dolgozat a jól lededósítottan használt "erősségek - gyengeségek" relációban az ERŐSSÉGEK között kezeli, ugyanakkor meg azt is megtudjuk (a 16. oldalon), hogy a szociális támogatások mértékét ÉPPEN HOGY A MUNKANÉLKÜLISÉG NÖVEKEDÉSE löki fel (önkormányzati segélyek, lásd: Salgótarján).
  Akkor tehát most örülünk annak, hogy a mi nevünk mellett van a leghosszabb piros csík a diagramban, és így mi vagyunk az ELSŐK, ------ vagy nem örülünk, mert mi vagyunk a legnagyobb sz.... csávában, vagyis mi vagyunk az UTOLSÓK?

  Na jó, tényleg ennyi.

  Kapjon a NAGYNEVŰ, NAGY TUDOMÁNYOSSÁGÚ INTÉZET egy OOOOKOSJÓÓÓÓSKADÍJJJJAT.

  Ja, és még valami:

  re: 3. hozzászólás ssmd 2010.08.14. 08:36

  Tisztelt ssmd! - Önt az eddigi hozzászólásaiból viszonylag mértéktartó egyénnek ismertem meg, aki sok fórumista hozzászólóval szemben nem csak ír, hanem olvas is, vagyis a saját gondolatain kívül másokéit is képes (volt) figyelni és értelmezni.
  Az rendben van, hogy Kalmár István politikai szempontból használhatónak látszó, hosszú, piros vonalakat ábrázoló diagramokkal sajtótájékoztatót tart. Hiszen úgyis alig tudja valaki, hogy azt balról jobbra vagy jobbról balra kell nézni, és hogy az-e a jó, ha hosszú a vonal, vagy az, ha rövid. Mert a politikusnak mindenre lőnie kell, amit a közéleti kukoricásban mozogni lát.
  De látom, hogy a kukoricás szélében Ön is a puskát szorongatja, hogy végre mozduljon valami (vad vagy vadász, mindegy), amire lőni lehet. Különben nem írna olyanokat, hogy várja a ,,helyes számokat". Milyen számokat és mihez képest helyeseket, kedves ssmd? (Figyelemmel a fenti okfejtésre és példákra.)

  Bocsánat, ha hosszú volt.
  Bár ha valakinek nem bírta vagy az agya vagy a türelme, úgyis lekoccolt a negyedik sor után.

  O.J.”
 • 12. Bübüke 2010. augusztus 17. 16:01
  „Azok a városok, akik megelőzték Sopront mind szocialisták? Ha nem, akkor mégsem lehet elfogult a Progresszív Intézet. Valami MÁS védekezés kellene a városvezetők részéről....Unom már a sematikus válaszokat, már senki sem veszi be a Gyurcsányizós dumát. TENNI kéne SOPRONÉRT, de nem a gagyi hirdetőoszlopokkal.”
 • 11. senechal 2010. augusztus 16. 20:15
  „"... ne a tükröt szidd, ha a képed ferde ... "”
 • 10. zeta62 2010. augusztus 15. 09:22
  „A baj nem ott van, hogy ki fogalmazza meg ezeket a kompromittálónak tűnő adatokat...
  Ott, hogy ezt érdemben senki nem (nem tudja?) cáfolta...”
 • 9. Virgács1 2010. augusztus 15. 07:06
  „Ovinkor!

  Igazad van, és is várom a cáfolatot!
  Sajnos az is csak mellébeszélés lesz.”
 • 8. Ovinkor 2010. augusztus 15. 01:31
  „A fő kérdés mégiscsak az, hogy a fideszesek miképp játszottak át haverokhoz súlyos összegeket az elmúlt néhány évben az átalakított városi cégstruktúrán keresztül, s hogyan adósodtunk el ennyire, ill. miért nem lehet hozzáférni a közcélú adatokhoz. Vagy ez senkit sem érdekel? Csak ez az óvodában szokásos: "Úgyis mi győzünk, böbööö!" stílusú fogyatékosok mernek nagy mellénnyel vagdalkozni?

  Szerintem ez a városvezetés szörnyen és kimondottan a polgárokat megkárosító módon vezeti a várost.

  Ha pedig nem, akkor részletesen cáfolják meg az intézet állításait. (Nem fogják. Majd tartanak egy sajtótájékoztatót, ahol semmit sem tisztáznak.)”
 • 7. máris 2010. augusztus 14. 16:47
  „KALMÁR JOBB , HA MEG SEM SZÓLAL !! MIKOR AL P..... MESTER VOLT , ÉLETBEVÁGÓ PROBLÉMÁVAL FORDULTAM HOZZÁ, EGY MEGHALLGATÁSON !! " CSAK HÁRÍTOTTA A FELELŐSÉGET, ----- MOSOLYOGVA MÁS BAJÁN --- ÉS NEM CSINÁLT SEMMIT !!!!! EZÉRT VÁLASZTOTTÁK ???”
 • 6. GYMS 2010. augusztus 14. 16:29
  „Ne reménykedj Kalmár! Ettől függetlenül idén is beveszitek a méretes brét! Öröm lesz nézni... :)”
 • 5. antikomcsi 2010. augusztus 14. 15:09
  „A Progresszív Intézet a Gyurcsány féle progresszió zászlóshajója. Már kampány van.....”
 • 4. coolzsu 2010. augusztus 14. 12:08
  „vihar a biliben...pppp - hatalmas hír! hajrá kisalföld soproni szerkesztőség, csak így tovább! ....”
 • 3. ssmd 2010. augusztus 14. 08:36
  „Itt olvasható a tanulmány teljes szövege:
  http://progresszivintezet.hu/pub/2010_08_11_onkormanyzatok.pdf

  Elfogadnám a városházi szóvivő reagálását, de akkor miért nem adta meg a helyes számokat?”
 • 2. régimotoros59 2010. augusztus 14. 02:25
  „Hát ez aztán űbervicces!
  Hol ,,kavart vihart" ez az ,,elemzés" a Kisalföld oldalain kívül?
  Sza*ban lehet az újság, mert a héten nem született 2 fejű borjú, ami mellett öngyilkosságot követett volna el egy drogos tizenéves, akinek az anyja egy farkaskutya volt állítólag. Mervalakimonta.
  Hány hátast dobjak attól, hogy ez a világszerte híres, közismert Progresszív Intézet, aminek a nevét se én se a kutya nem hallotta még a büdös életben, bemondja a frankót?
  Kalmár úr! Ez a ,,független tanulmány" rizsa nem kínos egy kicsit nagyon? Várjuk, hogy mutassa már ki valami másik, szintén ,,független" intézetük, hogy a fideszes önkormányzat alatt valahány fokkal csökkent az éves középhőmérséklet Sopronban, és ez felháborító, és ez ellen tiltakoznak, mert Walter Dezső sokkal jobb viszonyban volt a Celsius elvtárssal.
  Muhaha.”
 • 1. adalfold 2010. augusztus 14. 01:19
  „tessék a nagy korrupt fityeszmaffia.
  higgyétek már el. nincs jó ember meg rossz ember.
  ezért nem jó a túlhatalom.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden körzetben indít jelöltet az LMP Sopronban

A Lehet Más a Politika (LMP) ökopolitikai pártként azon dolgozik, hogy a soproni önkormányzatban is… Tovább olvasom