Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

A polgármester enyhítené a díjakat

Szociális otthonok díjai: a drasztikus emelés miatt a városvezetéshez fordultak a hozzátartozók.

Kérjük a városvezetőket, vizsgálják felül a szociális otthonok térítési díjainak drasztikus emelését – írta levelében önkormányzati képviselőjének és a polgármesternek Decsi Józsefné. Fodor Tamás segítséget ígér.

– Levelet írtam az önkormányzati képviselőnknek és a polgármesternek, kérve, hogy vizsgálják felül határozatukat és állapítsanak meg reális, megfizethető térítési díjat a szociális otthonban – mondja Decsi Józsefné nyugdíjas adminisztrátor, akinek édesanyja a Balfi úti otthon lakója. – Ugyanis az, hogy Sopronban emelkedett legjobban a díj, helyi döntésen múlt. Annál is inkább, mivel a Kisalföldben úgy olvastam, Győrben csak az infláció mértékével emelték a díjat.

– Édesanyám a selyemgyárban dolgozott harminchat éven át, ma már 90 esztendős és Alzheimer-kórban szenved, állandó felügyeletre szorul – folytatja Decsi Józsefné. – Mivel egészségügyi okok – gyomor- és hasfallyukadás – miatt nem emelhetek és így nem gondozhatom anyámat, tavaly kértük a szociális otthonban való elhelyezését, ahol csak köszönet illetheti az ápolószemélyzetet. Ugyanakkor mint sokan másokat, bennünket is nagyon érzékenyen érintett a térítési díj drasztikus felemelése: az eddigi 45 ezer forint helyett 109 ezret kell fizetnünk. Édesanyám nyugdíja messze nem ennyi, jómagam pedig egyedül élek 82 ezer forint nyugdíjból. A lakásrezsim viszont eléri a havi 45–50 ezer forintot, tehát – mint sokan mások – egyszerűen nem tudom kigazdálkodni a 109 ezer forintot.

– A kormány által hozott törvény alapján kiszámoltuk az új térítési díjakat – mondta a Kisalföld megkeresésére Fodor Tamás polgármester. – Ugyanakkor felterjesztéssel fogunk élni a minisztériumhoz, mert nem szeretnénk ezt a drasztikus díjemelést a gondozottakra hárítani. Minderről a májusi közgyűlésen is szó lesz. A törvényt ugyan nem bírálhatjuk felül, ám úgy véljük, az ilyen mértékű emelést nem lehet végrehajtani.

– Amennyiben nem kapunk pozitív választ, polgármesteri hatáskörben egyénileg fogjuk mérlegelni a díjakat, s gondoskodom arról, hogy egyetlen rászoruló se essen ki az ellátási körből. Az üggyel kapcsolatos részletekről – még a májusi közgyűlés előtt – személyesen is tájékoztatni fogom az otthonok lakóit.

Gosztonyi Miklós

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopron Holding: Drágán add...

Valami nincs rendben a soproni távhőszolgáltatás áraival. A fogyasztók (és a hivatalos statisztikák) szerint drága a hődíj, pedig három éve azt ígérték, olcsóbb lesz egy beruházás következtében. Nem így lett. A városvezetés újratárgyalná a még 2002-ben kötött szerződést. Tovább olvasom