Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

A pincében ütött ki a tűz

Használhatatlanná égett Takács József (62 éves) és felesége Sas téri pincéje és házuk tetőszerkezete.
A tűz a hajnali órákban keletkezett a pincében, majd átterjedt a szomszédos gazdasági épületre, végül pedig a tetőszerkezetre. A tűzoltók a padlástérben lőszert találtak.

Hajnalban riasztották tegnap a soproni tűzoltókat, mert kigyulladt a Sas tér 2. számú ház udvarában lévő lakás pincéje. A tűz átterjedt a fészerre és a tetőre is, amely gyakorlatilag teljesen elpusztult, sőt a lángok ereje megnyomta a szomszédos ház fölé magasodó tűzfalat is.

– Éjfélkor még meghallgattam a Himnuszt, de nem tudtam elaludni még a mosakodás után sem – idézte fel a történteket Takács József. – Egyszer csak furcsa dobogást hallottam, először azt hittem, hogy a szomszéd házból jön, mert vékonyak a falak. Amikor furcsa fények villantak fel az udvaron, akkor jöttem ki, s láttam, hogy baj van.

„ Ömlött a füst a pincéből és felcsaptak a lángok. Nagy nehezen sikerült kinyitnom a vas pinceajtót, amely már szinte izzott."
– Hívtam a tűzoltókat, de talán az egyik szomszédom is megtette – tette hozzá Takács József. – A pincében szoktam barkácsolni, de nem tudom, hogy mi okozhatta a tüzet. Egyedül a fagyasztószekrény volt áram alatt.
A tűzoltást a hajnali hidegben Regényi Győző vezényelte.

– Három óra után öt perccel kaptuk a segélyhívást, négy óra 29 percre pedig már elzártuk a tűz útját – mondotta helyszínen a tűzoltásvezető . – A munkálatokat – amelybe bekapcsolódtak a kapuvári kollégáink is, így összesen tizennyolcan voltunk – nehezítette, hogy mínusz tíz fok és sötét volt, ráadásul a füst mindent elborított. Előfordult, hogy elfagyott az oltáshoz használt víz. A pince és a szomszédos fészer, valamint a tetőszerkezet teljesen kiégett.

Az oltás után Takácsék lakása gyakorlatilag használhatatlanná vált és a statikusokra vár, hogy eldöntsék, lakható lesz-e még egyáltalán. Mint megtudtuk, otthonuk biztosítva volt. A reggeli órákban Böröcz István tűzvizsgáló is a helyszínre érkezett.

– Ahhoz, hogy pontosan megállapíthassam a tűz okát, többször vissza kell térnem. Ilyen körülmények között egyelőre lehetetlen biztosat mondani. Az egyik feltételezés valóban az, hogy esetleg a fagyasztószekrény okozta a bajt.

A tűzoltók a padláson lőszereket is találtak, amelyeket a rendőrség lefoglalt.
– Kettő darab első világháborús puskába való lőszert és egy hüvelyt foglaltunk le, de az biztosan kijelenthető, hogy a tűzhöz nem volt semmi közük – tájékoztatott Reinhoffer Csaba, a Soproni Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője. – Az elmúlt évtizedekben a lakás többször gazdát cserélt, ma már lehetetlen kideríteni, hogy kié volt. Az ügy társadalmi veszélye csekély, ezért államigazgatási eljárás keretében vizsgálódunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Luxusadó van, de még sincs

Az Országgyűlés tavaly az adócsomag részeként elfogadta a luxusadóról szóló törvényt. E jogszabály alapján idén a 100 millió forint feletti értékű ingatlanok (telekhányaddal együtt) tulajdonosainak a 100 millió forint feletti érték fél százalékát kell befizetniük az önkormányzatoknak. Ebből pedig Sopronban is akad jó néhány. Egy 120 millió forintos lövéreki ház után 100 ezer forintot kell évente fizetni Tovább olvasom