Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

A Pilis-Invest vagyonát felmérik

Országszerte több mint kétezren jelentették be határidőre hitelezői igényüket a Pilis-Invest felszámolójának – tájékoztatott dr. Szekeres Csaba. A soproni ügyvéd 530 – többségében soproni – károsultat képvisel.
Lassan tisztul a kép a felszámolás alatt lévő Pilis-Invest Ingatlanbefektetési és Hasznosító Szövetkezet körül, de várhatóan két év telik el, amíg a kisbefektetők – akik benyújtották hitelezői igényüket – pénzhez juthatnak. A rendőrség még nem zárta le a csalás alapos gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen indított nyomozást. Dr. Szekeres Csaba ügyvéd napi kapcsolatban áll a szövetkezet felszámolójával, Buga Imrével.

– A Pilis többfajta vagyonelemmel rendelkezett – mondta az ügyvéd. – Az úgynevezett ingatlanalapba tartozó vagyonból – például vidéki irodák, készpénz – az előzetes becslések szerint milliárdos bevétel várható. A Pilis-Invest igazgatósági tagjai saját nevükre vásároltak – a szövetkezet pénzéből – külterületi ingatlanokat, úgy 650 hektárt, ugyanis gazdasági társaság nem vásárolhat termőföldet.

A szerződések értelmében azonban ezeket – a belterületbe vonást követően – kötelesek visszaadni a szövetkezetnek. Hévízen egy tehermentes terület van a birtokukban, amelyet korábban egymilliárd forintért szeretett volna a szövetkezet értékesíteni. Ezek a nagyobb tételek, de több, százmillió forint alatti vagyontárgy kerülhet értékesítésre. A kőszegi és a Magdolna-völgyi ingatlanokat külön kft.-kbe szervezték. Ezeknek azonban jelentős banki tartozásuk van, jó, ha nullszaldóval zárhatnak, mint a többi gazdasági társaság.

Az ügyvédtől megtudtuk, a Pilis összes – közel ötezer – befektetője 11,5 milliárd forint értékű célrészjegyet jegyzett. Közülük azonban csak 2000 körül éltek igénybejelentéssel, de még nem lehet tudni, hogy mennyi követelésük pontos összege. A szövetkezettel szemben még félmilliárd forint szállítói követelés is fennáll.

A soproniak és az ügyvédi irodát más településekről megbízók hitelezői igényét a szeptember 7-i határidőre benyújtotta dr. Szekeres Csaba. Mint erről már tájékoztattuk olvasóinkat, november 9-én lesz Budapesten a hitelezői értekezlet – ezen már várhatóan pontosabb számok kerülnek nyilvánosságra –, amelyen megalakul a hitelezői választmány.

Kapcsolódó cikkek >>

A Pilis egyelőre nem fizet (2004-03-04) >>
Felszámolják a Pilis-Investet (2004-06-02) >>
Zárolják a Pilis-Invest vagyonát (2004-07-15) >>
Visszakapják pénzüket a Pilis befektetői? (2004-09-14) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Peresztegen új tornatermet szeretnének

Peresztegen sem a téesznek, sem az önkormányzatnak nincs pénze felújítani a szövetkezet tulajdonában… Tovább olvasom