Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

A páratlan fejlődés reménye

Néhány éven belül közel duplájára nőhet Harka lakossága, egy nagy szabású tervnek köszönhetően. Ha így lesz, akkor a sokáig elzárt falu páratlan fejlődés előtt áll. Kézzelfogható közelségbe került a harkai falufejlesztés.
Jövőbe tekintve: A hétvégi falunapon is téma volt a közelgő fejlesztés.
Szeptemberre elkészül a község új rendezési terve, amely lehetőséget biztosít, hogy 36 hektáron 230 építési telket alakítsanak ki, kéthektáros tóval és a köréje épült szabadidőközponttal együtt.
– A vállalkozást támogatja az önkormányzat is – mondotta Rombai László polgármester, akivel a harkai falunapon váltottunk szót.

– A mi feladatunk és felelősségünk, hogy mindent megtegyünk a falu fejlesztésének érdekében – mondta Rombai László polgármester. – Önerőből azonban szinte lehetetlen ilyen nagy programot megvalósítani. Ezért segítjük – lehetőségeinkhez mérten – a Harkán bejegyzett Alpesi Lakópark Kft. elképzeléseinek megvalósítását. Az idei falunapot is a kft. támogatta, ezért tudtunk soha nem látott színvonalon gazdag programokat kínálni az itt élőknek.

Példa más falvak előtt

Hunyaddobrai Zoltán a lakópark építését kezdeményező kft. képviselőjeként vett részt a kétnapos programsorozaton.
– A kft. a mi családi vállalkozásunk – válaszolta érdeklődésünkre a mosonmagyaróvári Hunyaddobrai Zoltán. – Harkán olyan komplex falufejlesztési programot szeretnénk megvalósítani, amely példaként szolgálhat más falvaknak is, ha adottak a lehetőségek. A rendezési terv elfogadását követően – ami szeptemberben várható – az év végéig elkészülnek a közműtervek, tavasszal pedig már kezdetét veszi a konkrét munka. Harminckét hektáron 230 építési telket alakítunk ki, szilárd burkolatú úttal, teljes közmű-rácsatlakozási lehetőséggel.

A kertvárosias beépítésű új részhez kéthektáros tó – fürdési, csónakázási és horgászási lehetőséggel – és ugyancsak kéthektáros szabadidőközpont társul, ahol lesz teniszpálya, játszótér és rekreációs központ. Ez utóbbi kapcsolódik a jelenlegi sportpályához. A projekt közel ötszázmillió forintba kerül.

Hunyaddobrai Zoltántól megtudtuk, az első ütemben száz – 800–1500 négyzetméteres – telket alakítanak ki, és megépítik a tavat, valamint a szabadidőközpontot. Elsősorban a helyiekre és a soproniakra számítanak, de abban is bíznak, hogy uniós csatlakozásunk után megnő a külföldiek érdeklődése.

Rombai László úgy számol, néhány éven belül megkétszereződik a falu lakossága – jelenleg 1450-en élnek Harkán –, ennek eredményeként emelkedik az állami normatív támogatás is, tehát, mindenki jól jár.
Kérdés azonban, mit szól ehhez a falu lakossága.

Ideje volt lépni

Pláyer György helyi vállalkozó szerint lépni kellett, mert hiába épült az elmúlt időszakban új falurész, sokan csak aludni járnak haza. Ha megvalósulnak a tervek, akkor Harka olyan modern, de mégis kellemes lehetőségeket kínáló faluvá válik, ahol érdemes lesz letelepedni és élni.
– Engem nagyon érdekel, hogy mi is épül nálunk – fejtegette M. Mária. – Mi, fiatalok elsősorban a tóban és a szabadidőközpontban látunk nagy fantáziát. Az én környezetemben sokan szeretnék, ha minél előbb elkészülne.

Kétnapos falunap

Harkán az elmúlt években is rendeztek falunapot, de az önkormányzat lehetőségei végesek voltak. A beruházásban érdekelt kft. az idén több millió forinttal támogatta, hogy szombaton és vasárnap mindenki jól érezze magát. Volt ökörsütés, gulyásfőzés, látványos tűzijáték, különböző bemutató, fellépett a Pa-Dö-Dő, Koós János, a Szanyi Bokréta és még számos együttes. A gyerekeket pedig külön programok várták.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kényszerű szigorítások

Nem volt jótékony hatással a felújított városházi díszterem a soproni képviselőkre: talán a meleg… Tovább olvasom