Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -5°C | 8°C Még több cikk.

A pap nem csak temet, tanít is

˝A napokban temettük súlyos betegségben elhunyt nagybátyámat a nagycenki temetőben. A falu plébánosa a ˝búcsúbeszédében˝ többször megemlítette, hogy az elhunyt halálát az alkohol okozta˝ - panaszolta olvasónk.


Olvasói üzenet

A napokban temettük súlyos betegségben elhunyt nagybátyámat a nagycenki temetőben. A falu plébánosa a „búcsúbeszédében" többször megemlítette, hogy az elhunyt halálát az alkohol okozta. Szerintem ez halottgyalázás.
Az elhunyt menye elmondta: rendkívül rosszul érezték magukat a búcsúztatáson. Elég baj az, ha egy családban gondok vannak, nem kellene erre még a temetőben is emlékeztetni. Kegyeletsértőnek találták a pap hozzáállását. A népnevelésnek nem a ravatalnál van a helye, a vasárnapi miséken szónokoljon az alkoholizmusról. Megható búcsúztatást ígért, nem ez lett belőle... – panaszolta az asszony.

– Nem akartam senkit megbántani, félreértették a szavaimat – reagált megkeresésünkre Henczel Szabolcs, Nagycenk plébánosa. – A temetésen olyanok is voltak, akik nem járnak templomba, így valóban megragadtam az alkalmat arra, hogy őket is okítsam, hiszen szándékomban áll nevelni is a falu népét. Amikor szót ejtettem az elhunyt életmódjáról, azt nevelő célzattal tettem. Az élőkhöz szóltam, mondandómnak pedig az volt a lényege, hogy ne halomnyi virággal fejezzük csak ki a szeretetünket – esetleg akkor, amikor már késő –, hanem még életében nyújtsunk segítő kezet a rászorulóknak. Éppen arra hívtam fel a figyelmet, hogy ne ítélkezzünk, hanem támogassuk a hajótörötteket és emeljük fel az elesetteket – fogalmazott az atya.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. szörnyü 2010. október 17. 14:09
  „Szusimusi! Szerintem fejezzük ezt a témát most be,mert ennek semmi értelme ,hogy te az én szavaimat tellyesen másképp értelmezd.Én ugy gondolom hogy ami megtörtént azt már úgy sem tudja senki sem megváltoztatni.A másik dolog pedig,én abszolút nem akarok veled beszélni,és kíváncsi sem vagyok rád.”
 • 23. TancsKaszabell 2010. október 17. 11:26
  „Tiszteletet az kaphat akit az megillet!
  De csak az kapja meg akinek azt jó szívvel önként megadják az emberek, csak úgy maguktól, a hívők és nem hívők, általában az emberek.
  Ez ilyen egyszerű!

  Tisztelendő úr ?....de még az ,,atya" megszólítás is rám riasztóan hat, mert ugye ezt a nevet már más használja....

  Tehát az ,,atya" akit más néven ,,tisztelendőnek" is aposztrofálnak egy tisztességtelen megközelítés az elnevezését illetően, a lelkész megszólítást elfogadom.
  A többit is határozottan elutasítom, úgymint nagyságos, tekintetes, méltóságos, kegyelmes stb.
  Miért?
  Mert hamis erkölcsi értékelést előlegez de leginkább oszt és szájbarágóan manipulatív, mert célja és eredménye az egyes ember értékítéletének megerőszakolása.
  Ezen nevek anakronizmusáról, avíttságáról szót sem kell ejtenünk....

  Néhány gondolat a temetői esetről amelyeket az ,,atya" és a védelmére keltek figyelmébe ajánlom:

  -a temetés ugye egy szomorú családi esemény elsősorban....,
  -a temetés ugye nem hittanóra....,
  -a temető ugye nem oskola....,
  -a temető ugye nem templom....,
  -a temetői szertartásnak ugye az elhunytról kell szólnia, de ezt az egyház rendre elfelejti ....
  (ez leginkább a katolikus egyház rítusára jellemző!!)

  Igen kérem!
  Ezért ami ott történt tisztességtelen volt, sértő a gyászoló család számára!
  Aki ezt ott elkövette tisztességtelenül viselkedett!
  Aki ezt ott elkövette kárt okozott egyházának....bár a templomi szószékről elhangzó dörgedelmes szavakat azok hallgatják csak akik ott vannak, bár azoknak szól akik nincsenek jelen ....

  Nem tudom ki jogosította fel erre a magatartásra?

  Erre a kérdésre egyetlen hozzászólás sem adott választ! Az elkövető magyarázkodása csak sima ,,magyarázkodás" mert úgy tűnik se ő se azok akik tanították láthatóan nem tanultak az elmúlt ötven évben semmit!”
 • 22. Szusimusi 2010. október 16. 20:52
  „Szörnyű!
  Ha te is rendesen olvastál volna, amit én megtettem, akkor talán értelmezhetted volna azokata, miket felsoroltam.
  Ó igen, talpnyaló vagyok? mert kiállok az Atya mellett? na és akkor mi van? Ennyir erővel mindenki talpnyaló, aki kiálla a családja stb. mellett. (Jó fényesre tudom nyalni ám a talpakat -.-")Okostojásnak már tituláltak, de tudod én annál jobban érzem magam, vagyis egyre jobb lesz az egészségem, ha a megfelelő szövegkörnyezetben elhelyeznek. :)
  Én nem ítélkeztem, csak elmondtam a tényeket, amiket elv. mindenki ismer. Az Aytát tiszteled igen, ez átjött, az is, hogy ismerted a családot.
  Anyagilag nem tudhatom, hogy ki hogyan áll, de mint ezt is kifejtettem, erre is van megoldás. Vkinek el is lehet engedni, mert általában az egyházközségi tagoknak is van egy pici valami a mellkasukban, amit normális emberek szívnek hívnak.
  sajnos mi sem állunk oly fényesen, és szerintem még háromnegyed Mo., ahogy kellene.
  Képzeld, nem ájultam el, elég stabilan ülök a székemen, pedig aztán néha instabil az ülőalkalmatosság. Simán elképzelem Rólad, hogy hívő vagy, nem is a személyeddel volt problémám, nem is azzal, amit írtál, mert mást is kiemelhettem volna, csak Téged láttalak még az oldal alján. Ha figyelmesen olvastad, láthattad, hogy nem Rád reflektáltam, hanem arra, hogy aki akar, az igazán elmehetne szentmisére.
  Szerinted marhaságokat írtam. lehet... tudod, mindenki magából indul ki, feltehetőleg ezzel te is így vagy. rendesen elolvastam a fórumhsz-eket, megnyugtatlak! :)
  De úgy, nem ország világ előtt azért még beszélnék veled egyet: e-mail cím cserében benne vagy? :)”
 • 21. szörnyü 2010. október 16. 15:13
  „Kedves Szusimusi! Ha rendesen elolvastad volna amit írtam ,akkor ilyen sok marhaságot nem hordanál össze.Te biztosan jó talpnyaló vagy,hogyha ennyi butaságot össze tudsz hordani.Az Atyát én úgy gondolom nem bántottam meg azzal hogy elmondtam a véleményem,mert igen is én Tisztelem őt.Sőt néha sajnálom hogy ennyi okostojás veszi körül.A másik dolog én azt nem írtam hogy ott voltam a temetésen,csak annyit hogy ismertem a családot.Az egyház adóról pedig csak annyit,te ne ítélkezzél mások felett emiatt,mert nem tudhatod hogy ki hogy áll anyagilag.Hogy még egy kicsit csípkedhesselek,elfogsz ájulni mert képzeld el hogy én járok templomba.”
 • 20. Szusimusi 2010. október 15. 16:44
  „Sajnos én nem tudom befogadni ezt az információt, szerény véleményem szerint is töményebb dolgokat befogadó gyomromba, és oly sokat tapasztalt agyamba. Nem értem, hogyan vádaskodhat egy olyan (mert igen, én ott voltam a temetésen, és ismerem a családot), aki életében le nem nyomta még a templomkilincset nem hogy belülről, de még kívülről sem, egyházi adót soha nem fizetett, és hogy szépen foglmazzak, élete során nemigen ültette át a gyakorlatba az esetlegsen hallott tanításokat.
  Csak egy lábjegyzet még: ha a kisunoka, az elhunyt unokája kisgyermek révén azzal szórja be a falut, hogy a "papa alkoholista volt", és apró kis kezeivel mutogatja, hogy otthon mit mondtak neki, hogy mekkora volt az Isten nyugosztalja elhunyt mája, akkor nem értem, hogy itt mi a probléma...

  Félreértés ne essék, én nem a nem hívők ellen vagyok. Sajnos nagyon sok ún. konzumkeresztény van. Bizonyára az idősebb generáció (én hál´Istennek nem) ismerhettei a konzum szaloncukrot. Rémlik valami, nemde? A kívülrő csillogó, ám a belül ehetetlen, sokszor rothadásnak induló maszlag.... ilyen keresztény is van. tehát én hittúl függetlenül foglallok most állást.

  Az Atya eddig csak jót tett a faluval. Megadta azt, sőt még többet is, mint amennyit megérdemeltünk. Kit érdekel, hogy cigarettázik, Ő is ember, nem? Csak azt ne mondják a kedves fórumozók, hogy pk olyan szentek, hogy életükben egyetlen káros dolgot sem tettek? Piha... Éppen ezért vagyunk EMBEREK - mert GYARLÓK vagyunk. Így már ezért érthetőek az összefüggések? Csodálatos.
  Szóval az egy magánügy, hogy dohányzik. Az is, hogy milyen ruhákban járkál. Az is, hogy a szabadiejében a falu érdekeit hajtja, de persze erről a nem hívő réteg nem tudhat, mert nem jár templomba.

  kedves Promotor! van egyházközségi pénztáros, de mivel nem akarnak a tagok úgy tűnni, mint valami VH (gyengébbek kedvééért: végrehajtó hatalom), ezért az fizet adót, akinek néhanapján megszólal a lelkiismerete, és elviszi a két szép lába a pénztároshoz. (Aki mellesleg a falu legnagyobb boltjában dolhozik, és mindig mindenkinek a rendelkezésére áll. ) Sőt, még az elnök is szívesen beszedi az adót, ő pedig pedagógus, és szintén bármikor megkereshető. Ezek után szerinted nagy dolog lenne befizetni? (A hátrányos helyzetűeknek pedig kedvezményt is adnak)

  Szörnyű nevű hozzászóló! az általad felhozott vádakra már reflektáltam, és logge is, de még egyszer leírom én is: szombaton, és vasárnap is van szentmise, tehát elvileg nem akadályozható senki sem abban, hogy hetente, vagy kéthetetnte ellátogasson rá. Az előbb pedig kifejtettem a konzukeresztényeket is :)

  Tehát, kedves olvasók. Most valószínűleg mindenki arra gondol, hogy mit ugrál itt egy névtelen hozzászóló, de itt mindenki névtelen. Én csak leírtam azt, ami gaz, és megtörtént. Az más dolog, hogy ezzel ki ért egyet, és ki nem, de hát democsokráciában élünk, tehát a véleménynyilvánítás szabad dolog. Az atyát pedig sajnálom, hogy egy ilyen pitiáner, és erősen bulvárszagú ügy miatt besározták. Szégyellje magát az az illető, akit ezt írta. Mert az egyházközségnek csak akkor lesz jaj, amikor az Atya elmegy innét....
  ...de ez már egy másik történet.

  egy nagycenki lakos, akit kivételesen felszólított a lelkisimerete vészharangja :)

  oh,és még valami: Az Atya a temetés előtt mindig összeül a családddal, hogy megismerje al elhunytat, és ezekből az információkból építkezik. tehát itt van az, amikor viszanyal a fagyi: igen, a kedves rokonság mondta ezt, nem pedig az Atya találta ki a nemlétező szabadidejében. Erről ennyit :)”
 • 19. Indiánlány 2010. október 15. 15:21
  „Nem értem miért mindig az kiabál akinek a háza ég. Hogy mer olyan beszélni az Atyáról, aki nem ismeri? Biztos van neki is hibája, hisz senki sem tökéletes. De egy biztos, ő a cenkiekért van, mindent megtesz értük, és akkor ez a hála? Csak gratulálni tudok ennyi okos és értelmes emberhez. A szavait meg kell hallani, nem pedig kiforgatni. Persze ehhez némi értelem is szükséges. De ugye aki a temetésen is inkább azt figyeli ki milyen ruhában van, annak a füle csak fél szavakat hall. Ebből keveredik aztán a pletyka.

  A Bibliában is olvasható: "Ha nyelveken szól valaki, kettő vagy legfeljebb három szóljon, mégpedig egymás után, egy pedig értelmezze. Ha nincs aki értelmez, akkor hallgasson a közösségben: szóljon önmagának és Istennek."

  Azt még had tegyem hozzá, hogy mindig szép és tisztességes temetést tart.”
 • 18. Monesz 2010. október 15. 11:56
  „Igaza van a Papnak!”
 • 17. Szt.Tarzíciusz 2010. október 14. 19:57
  „Logge!
  Egyet értek.
  Tisztelt Szabi Atya!
  A Biblia többször hoz pásztor-nyáj hasonlatot.
  Had tegyem Ém is.
  A nyáj béget, hát béget.
  Néha szamarat is tartanak a birkák között.
  Általában a szamár után mennek a birkák, hát, ilyen a természetük.
  De a pásztor tereli a nyájat.
  Biztosíthatom, jó úton.

  Kérem, ne a bégetést figyelje, hanem továbbra is az utat.”
 • 16. Csetneky 2010. október 14. 15:26
  „Hát, nem tudom. Ha egy pap számára az a tanítás, hogy temetésen az elhúnytat gyalázza, akkor itt valami nagyon nincs rendben.”
 • 15. molten13 2010. október 13. 22:54
  „Halottról vagy jót, vagy....................rosszat!”
 • 14. Promotor 2010. október 13. 21:00
  „Kedves logge!

  Azt meg honnan tudod, hogy:
  Azért ez ám a valami, temetési szertartáson úgy viselkednek mint a kocsmában, utána meg rohannak vádaskodni, ja egyházközségi adó meg talán nem is volt fizetve???

  Azt gondolom, hogy az egyházi adó nem tartozik ide! ha valaki nem fizeti akkor már nem is jó keresztény?

  Az pedig, hogy ki nem fizette be, az tudja aki szedi! Az egyházközségi pénztáros talán?”
 • 13. civac 2010. október 13. 20:18
  „De mortuis nil, nisi vere - halottról igazat vagy semmit - az valóban érdekes kérdés, hogy miért a sajtóhoz kell rohanni. de mivel nem voltam ott, így fogalmam sincs, hogy az egyházi retorika szabályainak megfelelt-e a prédikáció.

  olyan meg nincs, hogy katolikus vagyok, de magánügyem, hogy járok-e templomba, uis az Anyaszentegyház öt parancsa közül az első az mondja: Vasárnapot és kötelező ünnepeket szentmisével és pihenéssel szenteld meg. Azt meg nehezen hiszem el, hogy valakinek olyan munkája legyen, hogy minden szombat este és vasárnap egész nap dolgoznia kell - nekem is vannak olyan hétvégéim, amikor be kell mennem a munkahelyemre, mert olyan cégnél dolgozom, ahol van hétvégi ügyelet, mégis eljutok szentmisére, legfeljebb korábban kelek fel.”
 • 12. logge 2010. október 13. 20:14
  „1. A plébános úr, honnan vette ezeket a dolgokat? Talán mégis a család valamelyik tagjától?
  Előbb informálódni kellene nem egyszerre jogtalanul vádaskodni.
  2. Azért ez ám a valami, temetési szertartáson úgy viselkednek mint a kocsmában, utána meg rohannak vádaskodni, ja egyházközségi adó meg talán nem is volt fizetve???
  3. Egy imát nem tudtak elmondani a hozzátartozóért, de a nagy felhajtás az megy .
  4. Szombat este is van mise, mert az Atya azokra is gondol, akinek a munkaköre nem engedi meg a vasárnapi misén való részvételt. De ti ezt honnan is tudnátok..
  5. De hogy az Atya 2 év alatt mennyit tett a faluért, azt nem tudjátok, honnan tudnátok, csak vádaskodni, vádaskodni..”
 • 11. miracle 2010. október 13. 18:32
  „Halottról jót, vagy semmit.”
 • 10. szörnyü 2010. október 13. 18:23
  „Nem akartam elhinni hogy ilyen megtörténhet.Én személy szerint egyet értek a családdal,mert ez azért felháborító.Én azt gondolom hogy az illető akár milyen is volt,ámbár ismertem jól szerintem semmivel sem volt rosszabb ember mint akárki más.Csak arra lennék kíváncsi,ha nem a hozzátartozók,akkor melyik okoskodó egyházközségi tag referálta a plébános úrnak ezeket a dolgokat.Mert gondolom nem magátol találta ki.Az meg hogy ki jár templomba és ki nem ez mindenkinek a magánügye.Ezt nem egy temetésen kellene tudatosítani az emberekkel.Mert van olyan akinek a munkaköre nem engedi hogy minden vasárnap ott legyen a misén.De attol még ő nem rosszabb ember ,sőt ismerek én olyat aki állandóan misére jár de rosszabb mindenki másnál.Én úgy gondolom hogy a végtisztesség mindenkinek kijár.Részvétem a családnak.”
 • 9. gall 2010. október 13. 17:51
  „obama--8#,be vagy baszva látom.ilyenkor ne írkálj.kussolj !”
 • 8. obama 2010. október 13. 17:41
  „kedves tapmancs most nagyon csod?lkozom hogy ojat irt hogy o is ugyanojan ember bezzeg amikor cig?nyozik meg hasonlok akkor mi van? esetleg ott a boros flaska vagy mi ? maga egy sz?nalmas ember mennyen be a psychi?tr?ra majd ott t?n segitenek.”
 • 7. Margaret 2010. október 13. 17:38
  „Szeretem Szabolcs atya prédikációit,tanulságosak,igazak de nem egy temetésre valók!Rosszat nem szándékozott ezzel tenni-sőt- de azt hiszem ezen esetből okulva többé nem egy temetésen próbál okítani.
  Aki nem megy el a templomba meghallgatni a prédikációt az nem azt jelenti,hogy nem tudja mi helyes és mi helytelen!”
 • 6. Hozzászóló 2010. október 13. 16:56
  „Nem kell csodálkozni, csak akkor ne tartson egy temetésen kiselőadást nevelő szándékkal az alkohol káros hatásairól.”
 • 5. Tapmancs 2010. október 13. 13:08
  „Nem értem miért kell azon csodálkozni hogy egy pap dohányzik. Ő is ugyanolyan ember mint bárki más.”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az első fűtésszámlával jön a kompenzáció

Már tavasszal leolvasták a tényleges hőfogyasztást abban a mintegy nyolcszáz soproni lakásban, ahol… Tovább olvasom