Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

A nyúlhúsnak lőttek?

Egy hazai állatvédő szervezet szeretné elérni, hogy az áruházak polcairól kerüljenek le a ketrecben nevelt nyúlból készült termékek.

Ausztriában és Németországban a nagyobb áruházláncok már nem árusítanak ketrecben tartott nyúlból készült termékeket. Hercsuth Éva, a Négy Mancs állatvédő szervezet ügyvezetője elmondta, április 25-én indították el Magyarországon az akciót.

– Kezdeményezésük célja, hogy jobb tartási feltételeket harcoljanak ki az állatoknak, illetve hogy tiltsák be a ketreces nyúltenyésztést – mondta Hercsuth Éva, a Négy Mancs állatvédő szervezet ügyvezetője. – A nyulak ugyanis szerintük szenvednek a szűk helyen, továbbá az állat húsában emberi egészségre ártalmas szermaradványok is találhatók.

Már több magyar forgalmazóval is felvették a kapcsolatot. Mindeddig az Auchan jelzett vissza, hogy leveszi polcairól a nyúlhúst. – Hat európai országban, így Magyarországon is vizsgálódunk, a tapasztalataink lehangolóak – mondta el az állatvédő. – A legnagyobb problémák az Alföldön vannak, videofelvételek bizonyítják, hogy az állatok szenvednek a ketrecekben. Amennyiben nem lehetséges a szabadban tartás, akkor biztosítani kell számukra a megfelelő nagyságú életteret.

A mórichidai Kovács Tibor hallott az állatvédők kezdeményezéséről, de ez nem tántorította el eredeti tervétől. Mint mondta, a közeljövőben ötezer darabos nyúltenyészetet, valamint vágóhidat tervez kialakítani. – Pár évvel ezelőtt már napirenden volt a mostanihoz hasonló téma, akkor kísérleteket is végeztek – fogalmazott a tenyésztő. – Nagyobb életteret biztosítottak a hízónyulaknak, a jelenlegi öttel szemben mindössze hármat helyeztek el egy négyzetméteren. Az állatok azonban nem híztak gyorsabban, sőt, a húsuk sem lett ízletesebb, egészségesebb. Amennyiben szigorodnának a tartás feltételei, azt a vevők is megéreznék, ugyanis jelentősen drágulna a késztermék ára.

A Nyúl Terméktanács nevében Perjési László ügyvezető visszautasította az állatvédők állításait. – A folyamatos vágóhídi húsvizsgálat és laborellenőrzés a biztosítéka, hogy a fogyasztók asztalára csak szermaradványmentes hús kerül. A hazai feldolgozóüzemek az áru nyomon követhetőségét is biztosítják. Valótlanság az is, hogy a hazai nyúltenyésztő farmokon nem tartják be az állatvédelmi normákat.

Perjési László ezúton is felhívja a kezdeményezők figyelmét, hogy akciójukkal tönkretehetik a nyúltenyésztőket és családjaikat.

P. Horváth László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem indul fegyelmi Sopronban

A többség elutasította a Fodor Tamás polgármester elleni fegyelmi eljárás megindítását, önkormányzati fejlesztésekről és ruhapénzről is szó esett a tegnapi soproni közgyűlésen. Első körben tárgyalták a szervezeti és működési szabályzat módosításait. Tovább olvasom