Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

A nyugdíjasegyetem első előadása - Nem a gyermek kevés, hanem a munkahely

Idén is nagy érdeklődés övezi a Nyugat-magyarországi Egyetem és a Kisalföld által szervezett Soproni Nyugdíjasegyetemet.

Rekordszámú, 512 jelentkezőt regisztráltak a Soproni Nyugdíjasegyetem idei tanévére. Az őszi szemeszter nyitó előadásán dr. Náhlik András általános rektorhelyettes köszöntötte a résztvevőket, s mutatta be a programsorozat első előadóját.

Hétszázezer új munkahely jelentene megoldást, hogy elérjük a nyugati foglalkoztatási szintet, és a bérszínvonal emelése.

Dr. Pogátsa Zoltán lenyűgözte hallgatóságát, kérdések sorát intézték hozzá az előadást követően. Fotó Magasi
Dr. Pogátsa Zoltán lenyűgözte hallgatóságát, kérdések sorát intézték hozzá az előadást követően. Fotó Magasi


Dr. Pogátsa Zoltán, az NYME Közgazdaság-tudományi Kar egyetemi docense matematikai ábrákkal illusztrálta és statisztikai adatokkal támasztotta alá a rendkívül érdekfeszítő, kritikus hangvételű „Bérkérdés, nyugdíjkérdés Magyarországon" című előadását.

A fiatal kora ellenére számos nemzetközi sikert elért oktató arra kereste a választ, miért ilyen alacsonyak a bérek Magyarországon. Kell-e, hogy ilyen alacsonyak maradjanak, s mindennek milyen hatása van a foglalkoztatási szintre és a nyugdíjakra?

 
Dr. Pogátsa Zoltán
Dr. Pogátsa Zoltán


Mindenekelőtt leszögezte, a legnagyobb probléma, hogy túl kevés az adófizetőnk és túl sok, akit ebből a bevételből el kell tartani.

Hozzátette, a foglalkoztatási szint egész Kelet-Európában alacsonyabb a nyugatinál, de Magyarországon különösen kritikus a helyzet. A fiatal felnőttek helyzete a legsötétebb, az „elveszett generáció", vagyis a huszonévesek körében európai szinten húsz százalék feletti a munkanélküliség, nálunk ennél is rosszabb az arány.

Vagyis kevesen dolgozunk, ráadásul a fiatalok közül még kevesebben. A nyugdíjak alakulása tehát nem attól függ, hogy több gyerek születik-e, hanem attól, tudunk-e munkát biztosítani a huszonéveseknek. Hétszázezer új munkahely jelentene megoldást, hogy elérjük a nyugati foglalkoztatási szintet, és a bérszínvonal emelése. Ez adna esélyt egy fenntartható gazdálkodásra.

Mészáros Lajos
Mészáros Lajos


Mészáros Lajos (71) először vett részt nyugdíjas-egyetemi programon. A Kisalföldben olvasott a korábbi előadásokról, ami kíváncsivá tette. – Örülök, hogy eljöttem, mert sok meglepő adatot hallottam és olyan összefüggéseket, amiket a híradásokból nem kap meg az ember. Ráadásul mindezt teljesen közérthetően tolmácsolta az előadó.

(Az előadásról részletesebben a Kisalföld október 22-i számában olvashatnak.) 


  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akadályok fehér bottal

Több mint negyvenezer súlyos látássérült él ma Magyarországon, ám az összes érintett száma ennek közel háromszorosa. Tovább olvasom