Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

A NYME díszpolgára lett a Nobel-díjas Oláh professzor

Budapest - A Nyugat-magyarországi Egyetem díszpolgári címével tüntette ki tegnap Budapesten dr. Faragó Sándor rektor az 1994-ben kémiai Nobel-díjat kapott dr. Oláh György professzort.

Igazi meglepetésként érte a tudományos élet elitjébe tartozó, 81. évében járó tudóst, mikor a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tartott előadása után a NYME rektora átadta számára az egyetem díszpolgári oklevelét.

– Egyetemünk elődje, a Selmecbányai Bányászati Akadémia a hazai kémiai kutatás bölcsője volt, ma pedig, mint „zöld" egyetem a környezetvédelmet kiemelten fontos területként kezelő felsőoktatási intézményként működik – fogalmazott dr. Faragó Sándor.
Oláh György a BME-n tartott előadásában szólt a nemzetközi „agyelszívásról", a tudós tehetségek elvándorlásáról, ami a XX. századtól általános jelenségnek számít. Az okot a munkalehetőségek és az érvényesülés hiányos voltában látja, abban, amiért tulajdonképpen ő is elhagyta az országot 1956-ban. Először Kanadában, majd az Egyesült Államokban telepedett le. Sikerének titkát jó tanárainak, kitartásának és szerencséjének köszönheti.

A professzor beszélt még a minőségi közép- és felsőoktatás jelentőségéről, hangsúlyozta a család összetartó szerepét is. Magyarságát máig őrzi és igyekszik jó kapcsolatokat ápolni a magyar tudományos élet képviselőivel.

Vallja, hogy egy ország erejét nem a természeti kincsek mennyisége, hanem fiatalságának ereje és tudása határozza meg.
– A jövő az önök kezében van – hangsúlyozta a diákoknak a professzor. – De ne feledjék, a lehetőségeket nagyrészt nem a külvilág, hanem önmagunk teremtjük.

Dr. Faragó Sándor rektor adta át a Nobel-díjas dr. Oláh György professzornak a NYME díszpolgári oklevelét. Fotó: Griechisch Tamás
Dr. Faragó Sándor rektor adta át a Nobel-díjas dr. Oláh György professzornak a NYME díszpolgári oklevelét. Fotó: Griechisch Tamás

A díszpolgári cím odaítélésével kapcsolatban dr. Faragó Sándor kifejtette, Oláh György professzor kutatásaival jelenleg is keresi a megoldásokat a Föld csökkenő kőolaj- és földgázkészleteinek problémájára, igyekszik felváltani a hagyományos energiaforrásokat. Az NYME szenátusa ezért úgy döntött, munkásságának elismeréséül az egyetem díszpolgári oklevelét adományozza a Los Angelesben élő tudósnak.
Az oklevél odaítéléséről szóló döntés még tavaly született, ekkor szerették volna átadni a világhírű kémikusnak Sopronban, a Magyar Kémikusok Egyesületének megalakulása 100. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. A rendezvényen azonban felesége betegsége miatt nem tudott megjelenni.

Most egykori egyeteme, a BME meghívására látogatott haza szülővárosába, Budapestre, hogy tudományos előadásokat tartson, majd kötetlenül beszélgessen a mai diáksággal. Oláh György a kitüntető cím megköszönését követően a soproni egyetem valamennyi polgárának üdvözletét küldte.

A soproni tavalyi győztesek is ott voltak

Oláh György kémiai Nobel-díjas professzor Budapesten a BME Angol Tannyelvű Gimnáziumában rendhagyó kémiaórát tartott a diákoknak. A Magyar Kémikusok Egyesülete meghívására a soproni Nyugat-magyarországi Egyetem Roth Gyula Gyakorló Szakközépiskola „Kémia élőben, tárgyban, minden pillanatban" elnevezésű országos verseny tavalyi első helyezett csapatának tagjai – Csontos Diána, Boros Bianka, Németh Márk, Szabó János, tanáraik Horváth Lucia és Papp Géza – is részt vehettek e rendkívüli, életre szóló élményt nyújtó eseményen.

Olvasóink írták

 • 6. FREDDY/S 2008. június 01. 08:38
  „A bumeráng hatása, nemde...”
 • 5. Galloop 2008. május 30. 14:15
  „A NYME inkább az ösztöndíjakatt vizesse végre ki Szombathelyen!”
 • 4. Firma 2008. május 29. 22:11
  „Oláh professzor úr kémiai Nóbel-díjat kapott. Érthető, hogy anya-egyetemére hívják meg és fogad el fellépést. Ugyanakkor Faragó Rektor úr kifejtette, hogy a "Selmeci hagyományok"okán - ahol a kémia bőlcsőjét "ringatták". Eddig értem.
  Viszont azt már nem annyira, hogy egy egyetem - nem csak helység? - fogadhat, adományozhat "diszpolgári" cimet? Nem egyetemi kitüntetés - diszdoktor..... - lett volna elegánsabb?”
 • 3. Juli 2008. május 29. 15:13
  „Hajrá! Dina! Büszke vagyok Rád! Tényleg egy életreszóló élmény lehetett Dr. Oláh György előadása.”
 • 2. Scarbantiaman 2008. május 29. 10:56
  „MIÉRT A BME-n, MIÉRT NEM SOPRONBAN AZ NYME-n????”
 • 1. FREDDY/S 2008. május 29. 04:43
  „Ha itthon nem tudják megbecsülni, akkor az emberiségnek jobb, ha ott kamatoztatja a tudását ahol megbecsülik, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Frissül az adóslista

Sopron - Napról napra frissül a Sopron Holding Zrt. nyilvánosságra hozott adóslistája. Van, akit… Tovább olvasom