Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

A nyeremény izgalma

Sopron–Budapest - A lottóötös-főnyeremény átadásakor végig kissé rideg, közjegyzői a hangulat; a nyertesek az utolsó percig szinte nem is hiszik el, hogy övék lesz az óriási pénzösszeg – mondta a Kisalföldnek adott interjújában dr. Csőzik László, aki adott át már ilyen nagy nyereményt.
– Idén én voltam az elnöke annak a bizottságnak, amelyik átadta az emlékezetes tavaszi, közel kétmilliárd forintos lottófőnyereményt – mesélte a Szerencsejáték Zrt. észak-dunántúli területi igazgatója. – A sok millióért vagy milliárdokért érkezők izgatottak, idegesek, s látni rajtuk valamiféle félszegséget, félelmet.

 –  Azt kissé sajnáljuk, hogy bár megtehetnék, ilyen összeg mellett szinte senki nem vállalja fel a nagy nyilvánosságot, ők Fortuna kegyeltjei – folytatta   dr. Csőzik László, a Szerencsejáték Zrt. észak-dunántúli területi igazgatója. – A mintegy fél óráig tartó procedúra során végig meglehetősen feszült a légkör, bármennyire is barátságos miliőt szeretnénk teremteni a ritka pillanatok számára.

Dr. Csőzik László igazgató adott már át közel kétmilliárdos nyereményt.


Ellenőrizzük a nyertes szelvényt, majd a belső szabályzatnak megfelelő iratokat állítunk ki, többek között az APEH felé is. Amikor Budapesten átadtam a közel kétmilliárdos nyereményt, a nyertes családból többen is eljöttek az eseményre, megjelenésükben nem dominált az ünnepélyesség, hétköznapi ruhát viseltek. Ők a sorsolás után csak több héttel jelentkeztek az összegért. Azt láttam, éreztem, hogy jó helyre ment a pénz, s hogy nagyjából már eltervezték a hatalmas összeg sorsát. Látszott rajtuk, nem fogják azt elherdálni...

– Jómagam négyéves korom óta lottózom, s az első szelvényen már biztosra mentem, az összes számot beikszeltem – vette át a szót Somorai László, a Szerencsejáték Zrt. szóvivője. – Nos, amikor a telitalálatosok felhívják a nagy nyertesek számára kiírt telefonszámot, már túl vannak a nagy öröm okozta „megrázkódtatáson": kissé félszegek, úgy tűnik, nem is merik elhinni, hogy megkapják a pénzt.

Volt, aki már a húzást követő hétfőn, de olyan is, aki csak hetek múltán tárcsázott bennünket. Valaki egyszer az egyik északi megyéből jelentkezett. Mondtuk, jöjjön Budapestre, itt veheti fel a több száz milliós nyereményt. Erre visszakérdezett: „Jó, jó, de ki fogja fizetni a vonatjegyet?"  A nagy nyeremények gazdái részére kérdőívet is átnyújtunk, valamint kötelességünk megkérdezni: átveszi-e a hozzánk érkezett – de a telitalálatot elérők számára küldött – segélykérő leveleket?

     Somorai László szóívivőnek volt már négyese a lottón 1987-                       ben. 205 ezer forintot nyert.

Talán nem is csoda, hogy ez utóbbiakból senki nem szokott kérni. A kérdőív kitöltése sem kötelező, ám ezt már szívesebben fogadják a nagy nyertesek. Mióta játszik? Állandó számokat ikszel be vagy gépi játékkal nyert? Volt-e eddig nagy nyereménye? Egyedül kísértette meg Fortunát, vagy a családdal, ismerőseivel játszott?  Milyen szociális helyzetben volt a telitalálat előtt? Áldoz-e az összegből jótékony célra? A nagy nyertesek 90 százaléka válaszol a kérdésekre.

Ebből kiderül, a döntő többség régóta lottózik, de olyan még nem fordult elő, hogy valakinek korábban is lett volna telitalálata. Volt olyan szerencsés, aki a hazai lottó kezdete, 1957 óta játszott folyamatosan, s nála a türelem ötöst termett, 1,7 milliárd forintot.

A legtöbbször az állandó számokkal érnek el telitalálatot: feleség, gyerekek születési évével, hónapjával, napjával, hasonló jeles ünnepek dátumainak számaival. A hazai lottózás első ötös találata is (1957-ben) a gyermekek és a szülők megélt életkorából jött össze. Akadt olyan is, aki álmodott öt számot: 1,4 milliárd forintot jelentett neki, hogy megjátszotta ezeket.

Tapasztalataink szerint a telitalálatosok túlnyomó többsége közepes, vagy annál szerényebb életvitelt folytatott nyeréséig. Egy-egy telitalálatos nagyon előkészíti a nyeremény felvételét: bankokban nyit számlákat, hogy az utalt összegek ne legyenek majd olyan feltűnően nagyok. Végül egy érdekes eset, régebbről, amikor a lottószelvényt még három példányban kellett kitölteni. Egy alkalommal egy idős bácsi tíz lottószelvényt vásárolt.

Igen ám, de a szelvényeken az volt olvasható: mindhárom példányt azonos számokkal töltse ki a játékos. Hát ő ezt úgy értelmezte, hogy akkor mindet azonos számokkal kell beikszelni. Úgy is tett. Azon a héten 13 darab ötös találat lett... Végeredményben jól járt, mert így nem egynegyednyi, hanem 10/13-adnyi pénz illette a bácsit...

Kétmilliárdos nyeremény átadására az új évben is sor kerülhet. Mivel szombaton sem volt telitalálatos szelvény, 2008 első hetében kereken kétmilliárdot kasszírozhat az a szerencsés, aki eltalálja azt az öt kicsike kis számot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szilveszteri koncertre készülnek a fúvósok

Sopron - Az ötvenéves fennállását ünneplő Sopron Város Fúvószenekara méltó módon rendezi meg idei… Tovább olvasom