Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

A NASA is beszáll a kutatómunkába

Sopron - Virtuális szellemi műhelyt avatnak április 24-én a Nyugat-magyarországi Egyetemen a NASA – és több nemzetközi szervezet – közreműködésével, Délkelet-európai Földtudományi Kutatóközpont elnevezéssel.
– A virtuális kutatóközpont átadására a világ számos országából várunk vendégeket, többek között az USA űrkutatási ügynökségétől, a NASA-tól és az orosz Tudományos Akadémiáról is – mondta érdeklődésünkre a kezdeményező, Mátyás Csaba akadémikus, az egyetem Környezet- és Földtudományi Intézetének egyetemi tanára. – A soproni székhelyű központ létrehozása nem kívánt új beruházást, sem anyagi finanszírozást.

Ugyanakkor a központ – mint jogi személy – önállóan pályázhat majd globális nemzetközi, így például a Világbank által fenntartott tudományos szervezetek vagy más környezet- és klímavédelmi szervezetek alapjaira.

Mátyás Csaba akadémikus
Mátyás Csaba akadémikus

Ami új a virtuális kutatóközpontban, az a koncepció: a meglévő, az USA-ban, Németországban, Oroszországban és Kínában klímakutatással foglalkozó centrumok sora bővül a soproni központtal, ahol Délkelet-Európa földhasználatának és a növényzet klímát befolyásoló hatásait vizsgáljuk.

– Délkelet-Európa ugyanis a pusztai, félsivatagos és az erdőzóna átmeneti térsége, amely kismértékű klímaváltozás nyomán félsivatagos helyzetbe billenhet át. A hőmérséklet és a csapadék jellemzőinek viszonylag csekély változásai is jelentős ökológiai következményekkel járhatnak. A tudományos szférában erre senki nem figyel, innen jött a kezdeményezés ötlete. Mezőgazdasági szempontból is fontos szerepet tölt be annak elemzése, hogy a földhasználat miként hat vissza a klímára, illetve a növényzet, a vegetáció milyen hatást gyakorol a légköri és a hidrológiai folyamatokra. A klímahatás-modellezéssel e kérdéskörök pontosításához járulunk hozzá – zárta Mátyás Csaba professzor.

Olvasóink írták

  • 2. info2009* 2009. július 08. 17:09
    „Penz az nem lesz...”
  • 1. FREDDY/S 2009. március 10. 15:21
    „Ha a virtuális pályázatokra virtuális pénzt biztosítanak, akkor virtuális eredmény fog születni, nemde”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Takács nem mond le

Fertőd – Vagyonbevallásomat szabályszerűen, a valóságnak megfelelő adatokkal együtt nyújtottam… Tovább olvasom