Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

A NASA felkérésére kutat

A NASA felkérésére folytat kutatásokat dr. Gucsik Arnold, a Nyugat-Magyarországi Egyetem adjunktusa.
Dr. Gucsik Arnold
A NASA felkérésére folytat kutatásokat dr. Gucsik Arnold, a Nyugat-Magyarországi Egyetem adjunktusa. A magyar kutató májustól már az Amerikai Űrkutatási Hivatal főmunkatársa és a marsi életet vizsgálja.
Dr. Gucsik Arnold, a Nyugat-Magyarországi Egyetem termőhely-ismereti tanszékének adjunktusa, külföldi munkatársaival együtt újfajta kőzetelemzési eljárást fejlesztett ki, amely mint kiderült, az Amerikai Űrkutatási Hivatal figyelmét is felkeltette.

 – A NASA egy konferencián keresett meg, ahol megkértek, fejtsem ki, hogy az általam kifejlesztett kőzetvizsgálati eljárást hogyan tudnánk alkalmazni egy több millió kilométerre lévő bolygó felszínének feltárása során – mondta el dr. Gucsik Arnold. – Most a Dél-Németországban található 26 kilométer átmérőjű Ries meteorit kráterét tanulmányozzuk, amelyre azért van szükség, hogy a 2011-ben a Marsra juttatott űreszköz számára földi analógiát, azonosságot találjunk. Ennek segítségével a földi kutatók a leszállóegység által a Marson gyűjtött adatokat sokkal egyszerűbben ki tudják értékelni. Így akár választ lehet találni arra, hogy volt-e, van-e élet a Marson, vagy hogy a meteoritbecsapódások hogyan befolyásolták az életfeltételeket. Munkám jó részét itthon végzem, de évente többször ki kell utaznom a kaliforniai Pasadenába, a NASA központjába. A kutatás lényegi része ott folyik, hiszen idehaza nincsenek meg a szükséges eszközök.

Dr. Gucsik Arnold tíz éve foglalkozik kráter- és meteoritkutatással, illetve hullámfizikával és bolygótannal. Egyetemi tanulmányai után Japánban, majd később Bécsben és az angliai Cambridge-ben végzett kutatásokat. Május óta japán kutatótársaival egyenrangú félként vesznek részt a NASA Mars-programja asztrobiológiai eszközének kifejlesztésében. Az Amerikai Űrkutatási Hivatal részéről nagy elismerés ez a felkérés, mert 2001. szeptember 11. óta csak abban az esetben keresnek meg külföldi kutatókat, ha az adott területen nincs olyan amerikai tudós, aki a munkát el tudná végezni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útlezárással fenyegetnek

A vulkapordányiak az útlezárástól sem riadnak vissza, hogy megakadá- lyozzák, hogy a tervezett autópálya a falu közelében haladjon. Az osztrák autópálya-építő cég részéről is felvetődött, hogy másfelé vezessék a sztrádát, ez viszont többletköltséget okozna a magyar építtetőnek. Vulkapordány lakossága júniusban nagy többséggel utasította el a határig tervezett autópálya nyomvonalát. Tovább olvasom