Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

A nagypártok politikája miatt erősödhetett meg a szélsőjobb Burgenlandban

Aokan attól tartanak Ausztriában, hogy a szélsőjobboldaliak az ősszel esedékes bécsi és felső-ausztriai tartományi választásokon még tovább erősödhetnek.

Az országos szinten kormányzó nagypártok menekültekkel kapcsolatos politikája hozzájárult a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) megerősödéséhez a vasárnap Burgenlandban és Stájerországban lezajlott tartományi választásokon –- vélte kedden Christoph Hofinger osztrák választási szakértő a Der Standard vezető osztrák liberális napilapban.

A nagy pártok, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) támogatottsága mindkét tartományban számottevően visszaesett.

Miközben Stájerországban a hivatalos eredmények szerint az FPÖ 26 százalékos eredménnyel a harmadik helyen végzett, a szociáldemokraták támogatóik 9 százalékának elveszítésével a szavazatok 29 százalékát, a konzervatívok pedig szavazóik 8,6 százalékának elpártolásával a voksok 28 százalékát szerezték meg. A helyzet Burgenlandban is hasonlóan alakult. Bár a szociáldemokraták a szavazatok 42 százalékával megőrizték első helyüket, támogatottságuk 6 százalékkal esett vissza.

Az ÖVP 5 százalékot veszített, miközben 29 százalékot ért el. A szélsőjobboldal viszont legutóbbi eredményéhez képest 6 százalékkal erősödve a voksok 15 százalékát kapta. Mind a konzervatívokat, mind a szociáldemokratákat lesújtották választási eredményeik

. Hofinger úgy vélte, a szélsőjobboldal előretörésének elsősorban az az oka, hogy mások mellett Franz Voves stájerországi és Hans Niessl burgenlandi tartományi kormányfők a választási kampány során a legfőbb témának számító menekültügyben túlságosan jobboldali retorikát alkalmaztak, és várakozásaik ellenére ezzel nem a saját táborukat, hanem a szélsőjobboldalt erősítették.

A Sora közvélemény-kutató intézet kedden közzétett felmérésének adatai szerint az FPÖ elsősorban az alacsony képzettséggel rendelkezők, a munkavállalók és a fiatal férfiak körében volt népszerű. Ugyanakkor a kutatás szerint a szociáldemokraták – különösen Stájerországban – a bázisszavazóiknak számító idősebb nők és nyugdíjasok körében veszítettek népszerűségükből.

Mind a Standard, mind a Die Presse konzervatív lap véleménycikkeiből kitűnik, sokan attól tartanak Ausztriában, hogy a szélsőjobboldaliak az ősszel esedékes bécsi és felső-ausztriai tartományi választásokon még tovább erősödhetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A győri gyakorló iskola marad az NYME-nél, a soproni nem

Megszületett a döntés: a győri Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskola marad az NYME fenntartásában. Tovább olvasom