Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

A nagycsaládosok nem csodabogarak

Sopron - Sokan csodabogárnak tartják a több gyermeket nevelő szülőket, pedig a nagy család – ha jól működik – az összetartozás mással nem pótolható erényét és a szeretetet adja át a következő nemzedéknek.
A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) háromnapos tanácskozást tartott Sopronban. A találkozón Gyertyás Jánost, a szervezet régiófelelősét munkájukról, a gyermekvállalás szépségeiről és nehézségeiről faggatta a Kisalföld.

– A család az élet alapegysége. Ha jól működik, a nevelkedő gyermekek itt tanulhatják meg a követendő értékrendet, a legfontosabb viselkedési normákat. S amellett, hogy testi fejlődésüket is biztosítják a szülők, egy harmonikus család minden bajra gyógyírt jelenthet, lelki támaszt is nyújt – kezdte a régiófelelős. Gyertyás János elmondta: rengeteg az előítélet a sokgyermekesekkel szemben, ezért is tartják fontosnak a munkájukat, hogy megvédjék, segítsék, támogassák, ha kell, biztassák azokat a párokat, akik több apróságot vállalnak.

– Sokan igazságtalanok a nagycsaládosokkal. Én magam a harmincas éveim elején járok, de már három csemetével büszkélkedem. A kortársaim többsége ezért csodabogárnak tart – mondta.

A régiófelelős kifejtette, napjainkban alig szülnek harminc alatt a nők,
és ez kedvezőtlen a társadalomra.

Véleménye szerint alapvetően kétfajta típusú ember vállalkozik ma több gyermek felnevelésére: – Vannak, akik meggyőződésből, az összetartozás fontossága miatt lesznek nagycsaládosok, s nem kell ehhez feltétlenül vallásosnak lenniük. Kétségtelen viszont, hogy van egy etnikai hovatartozástól és származástól függetlenül leszakadóban lévő társadalmi réteg, ahol gazdasági hasznot remélnek a gyermekekből. Ez egy elhibázott kormányzati lépés miatt történhetett meg. A nagycsaládosok többsége egyébként általában megáll négy gyermeknél. A sokgyermekesek mindössze 5–6 százalékánál van hat-hét csemete.
Sopronban az önkormányzatokkal való együttműködés volt a rendezvény egyik témája. Mindemellett a 28 egyesületi vezető s családtagjaik a várossal és a környékkel is megismerkedtek, s tapasztalatcserére is jutott idő a Felső-Duna- és a Balaton-régióból érkezetteknek.

A NOE Soproni Tagegyesületének elnökének családjában az összejövetelek ugyancsak hangosak a gyermekzsivajtól. Dr. Árvay Györgyné és 3 testvére már nagyszülők. Négyüknek 13 felnőtt gyermekük van és 20 unokával büszkélkedhetnek.


Ki a nagycsaládos?

Nagycsaládosnak számít az, aki 3 vagy több gyereket nevel vagy nevelt. Az egyesület, melynek az ország számos pontján van képviselete, segít a közösségépítésben, az érdekérvényesítésben, eligazodni a jogi útvesztőkben, de tanácsokkal is szolgál és adományokat gyűjt, illetve juttat a rászorulóknak. Sopronban a Nagycsaládosok Országos Egyesülete tagegyesületét kereshetik az érdeklődők (Csengery u. 52/B, telefonszám: 99/319-479). Az egyesületekről tájékozódhatnak a honlapjukon is: www.noe.hu.

Olvasóink írták

  • 2. Lárika 2008. november 14. 14:42
    „Valahogyan szét kellene választani a "megélhetési nagycsaladásokat" azoktól, akik becsülettel és tisztességgel nevelik a gyermekeiket. És csak az utóbbiakat támogatni.”
  • 1. Csabazs 2008. november 12. 06:22
    „Csak egy a baj,hogy pont Simon Úr tartott beszédet a nagycsaládról! Ő már csak tudja...?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búcsú Molnár Tibortól - nekrológ

"A szőlőnek nincs már szüksége rám. A szüretnek vége. A szőlőt lassan betakarja a hó. A pincében… Tovább olvasom