Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

A nagycenki Széchenyi-szobor viszontagságai

A napokban sikerült pótolni a Széchenyi István nagycenki szobra talapzatáról eltűnt E betűt. Időközben kiderült, a talapzatot ékesítő címerről fém babérleveleket törtek le ismeretlenek.

Eltűnt és nehezen pótolt E betű, továbbá a Széchenyiek megcsonkított családi címere a szobor talapzatán – ez foglalkoztatja mostanában a legnagyobb magyar tisztelőit Nagycenken, hiszen az egész ország április 8-án tiszteleg gróf Széchenyi István halálának 150. évfordulója előtt.

– A templom előtti téren 1897-ben avatták gróf Széchenyi István, a legnagyobb magyar szobrát, Stróbl Alajos munkáját. A talapzat ˝Magyarország nem volt, hanem lesz˝ felirata egyik E betűje azonban mintegy 5 éve eltűnt. Ezt Ivánkovics Ottó polgármester fedezte fel.

A Nagy László által fából kreált betűt enesei öntőmester alkotta újjá, hogy teljes legyen a felirat. Fotó: Gosztonyi
A Nagy László által fából kreált betűt enesei öntőmester alkotta újjá, hogy teljes legyen a felirat. Fotó: Gosztonyi

Károlyi Gyula kőfaragó által egy vékony rézlemezből kivágott ideiglenes pótlás szolgált a hiba elfedésére. A polgármester azonban a Széchenyiemlékévre mindenképpen szerette volna rendbe tetetni a feliratot – mondta Nagy László faszobrász, a Nagycenki Honismereti Kör elnöke. – A pótlás nem volt egyszerű feladat, ugyanis nem sikerült éppen olyan méretű és megfelelő típusú betűt felkutatni. Viszont találtunk egy enesei fémöntőt, aki az általam fából készített minta után megalkotta a hiányzó E betűt. Arra is ügyelt, hogy a betű színe patinás legyen, hasonló a többiéhez, nehogy csillogásával kilógjon a sorból. Azonban azt is meg kell mondani, hogy a megörökített idézet pontatlan. Helyesen úgy lenne, ahogyan azt Széchenyi mondta: ˝Sokan azt gondolják, Magyarország volt. Én azt szeretem hinni, lesz.˝

Elképesztőnek találjuk, hogy egyesek ilyenre vetemednek.
– Pár nappal ezelőtt, mikor felraktuk az új betűt a talapzat feliratára, feltűnt, hogy a Széchenyi család címere jobb oldaláról ismeretlenek letörtek fémbabérokat – folytatta Nagy László. – Valószínű, hogy fémgyűjtők lehettek. Elképesztőnek találjuk, hogy egyesek ilyenre vetemednek. A polgármesternek szóltunk, ő megígérte, hogy intézkedni fog a címer hiányzó részének újraalkotása érdekében.

Olvasóink írták

  • 2. Weezer 2010. április 06. 20:48
    „villámcsapás: Irigykedsz?? :D Van mire?”
  • 1. villámcsapás 2010. április 05. 07:47
    „Laci legalább van mit faragnod.Csináld meg a faragást szárított agyagból,vagy hasonlóból.
    Üdv egy szintén faragó,csak én szekercével csinálom!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három autó ütközött Sopron határában: egymilliós kár a balesetben

Összeütközött a határ felé vezető úton három gépkocsi péntek kora délután. Személyi sérülés… Tovább olvasom