Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

A nagycenki próbafúrásról szavaztak

Sopron - A nagycenki termálkút próbafúrásáról szavaztak a tegnapi rendkívüli közgyűlésen. A döntés értelmében az önkormányzat 100, a vízmű 20 millió forintot fektet a fúrásba.
Nagycenk önkormányzata nem tudta előteremteni a termálkút fúrásához szükséges százhúszmillió forintból a negyvenmillió forintos részesedését.
A tegnapi közgyűlésen született döntés értelmében Sopron önkormányzata százmillió, a vízmű további húszmillió forinttal száll be a költségekbe.

Nagycenk legkésőbb a közbeszerzési pályázat elbírálásának napjáig csatlakozhat a beruházáshoz.

– A termálkút ügye foglalkoztatta az előző városvezetést, a nagy bizonytalansági tényező miatt azonban nem fektettünk be a beruházásba. Tisztában van Sopron polgármestere a kockázat nagyságával? – tette fel a kérdést Kóczán Zoltán (SZDSZ). Fodor Tamás válaszában elmondta, annyira van vele tisztában, amennyire a szakértői anyag alapján megismerhette a kút ügyét. Ivánkovics Ottó, Nagycenk polgármestere képviselői érdeklődésre elmondta, a település önerőből nem engedheti meg a negyvenmilliós költséget. A magánbefektetők pedig szintén nem tudtak megfelelő mértékű pénzeszközt biztosítani. Hruby József (MSZP) megkérdezte: mekkora az esély arra, hogy Nagycenken valóban található meleg víz? Egyáltalán ki hasznosítja a termálvizet?

– A Vízmű Zrt. korábban készített szakértői anyaga szerint hetvenszázalékos bizonyossággal találnak termálvizet – válaszolta Fodor Tamás. – Azt, amennyiben Nagycenk részt vállal a költségekből, akkor közösen, másként Sopron saját maga hasznosítja. Nincs az a szakértő, aki százszázalékos bizonyossággal előre megállapítja, találnak-e vizet. A vízjogi engedély azonban rövidesen lejár, most még megtehetjük a kiaknázáshoz szükséges lépéseket.

– Mik a tervek egyáltalán a termálvízzel? – kérdezte Kocsis János (Fidesz). Havas András alpolgármester válaszolt: több elképzelés is ismert, a Csik Ferenc Uszodában, a balfi fürdőben vagy bárhol máshol hasznosítják azt.

Kóczán Zoltán kifejtette, már többszöri próbafúrás bizonyítja, hogy Nagycenk környékén nyoma sincs termálvíznek. Biczi László (MSZP) hozzátette, immár akkora összeget kockáztat Sopron, ami nem megengedhető. A szocialista–szabad demokrata frakció nemleges szavazása ellenére a közgyűlés végül elfogadta a határozati javaslatot.

Cziráki Viktória

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körkérdés a Magyar Gárdáról

Sopron - A soproni önkormányzat frakcióinak többsége károsnak vagy feleslegesnek értékeli a napokban… Tovább olvasom