Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

A nagycenki kastélymúzeum rehabilitációját várja a Széchenyi Kör

Több mint egy évtizede aggódnak a Széchenyi István Emlékmúzeum folyamatos leépülése miatt.

A nagycenki kastélymúzeum szellemi és anyagi rehabilitációjának mielőbbi megindítását várja a kiállítóhely új fenntartójától, a Magyar Nemzeti Múzeumtól az Országos Széchenyi Kör, amelynek több ezer tagja Széchenyi István életművének megismertetésén munkálkodik - mondta a szervezet alelnöke hétfőn az MTI-nek.

Szentkuti Károly közölte, hogy a három évtizede működő Országos Széchenyi Kör idei első elnökségi ülésén ismételten foglalkozott a kastélymúzeum sorsával. Mint mondta, több mint egy évtizede aggódnak a Széchenyi István Emlékmúzeum folyamatos leépülése miatt. "Többszöri hivatalos jelzésünk ellenére a nagy múltú intézmény eljutott abba az állapotba, hogy nincs telefonja, internetes elérhetősége, nem rendelkezik önálló honlappal, több éve nincs önálló vezetője és ma egyetlen szakember sem dolgozik Nagycenken" - mondta Szentkuti Károly, hozzátéve, hogy a látogatószám csökkenése, a kiállítások minőségi romlása, valamint a múzeumpedagógiai és szakmai programok teljes hiánya is a folyamatos leépülés jele.

A nagycenki múzeum ma már nem tölt be tudományos-kulturális központ szerepet a régióban, mint ahogy azt tette a 80-as és 90-es években - ismertette az elnökség véleményét az alelnök. Az elnökség úgy látja, a helyzet megváltoztatása érdekében fontos, hogy önálló, helyben dolgozó és ne kijáró vezetője legyen az intézménynek, a múzeum rendelkezzen elkülönített költségvetéssel és részben önálló gazdálkodással, a működtetését meghatározó stratégia kidolgozásába pedig vonják be a helyismerettel rendelkező nagycenki önkormányzatot, az Országos Széchenyi Kört és más civil szervezeteket - sorolta javaslataikat az alelnök. Mint mondta, a Széchenyi kör bízik abban, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum - amely ez év január 1-je óta a nagycenki kastélymúzeum fenntartója - és a Széchenyi-kutató főigazgató, Csorba László mielőbb konkrét lépéseket tesz azért, hogy a "legnagyobb magyar" emlékhelye méltó legyen életművéhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

GYSEV-MÁV: iskolapadba ülnek a női mozdonyvezetők

Az országban most először nőket is kiképeznek mozdonyvezetőnek. Hétfőn volt az ünnepélyes… Tovább olvasom