Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 21°C | 32°C Még több cikk.

A nagy játszótér-teszt

Sopron - Felcsillant reggel a bennünk rejlő kisgyerek szeme, amikor felkerekedtünk, hogy megállapítsuk, melyik Sopron legjobb játszótere. Az ön gyereke hol csúszdázik legszívesebben? A nagy libikóka, csúszda és körhinta-körkép, ahol összecsapott a retró és a new-wawe játszi.

Irigyelte ön már valaha az ovisokat? Eláruljuk: van miért! Nemcsak az első szerelem, a menzai tejberizs és a délutáni szieszta adhat okot az irigykedésre, hanem most már a menő játszóterek is. Húsz évvel ezelőtt legfeljebb az egyenkék és egyenpiros hinta, a beton pingpongasztal, a kutyapiszkos homokozó és a rakétamászóka jutott a lakótelepi gyerekek osztályrészéül, most jobbnál jobb grundokon tombolhatják ki magukat a kiskrapekok. A város öt különböző pontján kerestünk játszóteret, ahol magunkat nem sajnálva kipróbáltunk mindent, amit hagytak.

A Deák téri – zárt cipőben oké
A város legújabb játszótere biztosan a Deák téri, amit a város legtávolabbi pontjairól is felkeresnek, sőt egy ötgyerekes indiai családdal is találkoztunk itt. Számtalanféle játék van, kedvencünkké a háromszemélyes kötélhintát választottuk. Előnye – a központi elhelyezkedésen kívül – hogy sok pad van, árnyas a tér, biztonságosak az eszközök. Ugyanakkor hátránya is van, mégpedig az apró kavicsok, amik a kivédhetetlenül bejutnak a szandálokba és bökik a gyereklábakat. Ha ön szereti ötpercenként üríteni porontya cipőjét, hajrá!

A Deák téri kavicsoktól hisztissé válhatunk.
A Deák téri kavicsoktól hisztissé válhatunk.


A Kőfaragó téri – kicsit sok a csikk
A Kőfaragó téri gyerekeket elkényezteti a sors, hiszen tetszőleges két háztömb között biztosan találunk legalább néhány hintát. Itt találtunk egy igazi retrójátszit, ahol nosztalgikus hangulatba kerültünk, de egy egészen korszerű, fajátékokkal felszerelt européer játszóteret is. A homokozót azonban hiányoltuk, hacsak nem nevezhetjük homokozónak az ütésvédő porhomok aljzatot, amiből viszont nem lehet várat építeni. A számtalan szétdobált cigicsikk is elég zavaró lehet, ha gyermekünk még jobban szeret mászni mint szaladni.

A Kőfaragó téren kényeztet a sors.
A Kőfaragó téren kényeztet a sors.


A Kurucdombon meg lehet sülni
Itt kedden délelőtt egyetlen gyereket sem találtunk, amit talán a tűző napnak tulajdoníthatunk és annak a ténynek, hogy néhány facsemetén kívül egyáltalán nincs árnyat adó fa a környéken. Viszont találtunk hőn áhított csúszkát, ami nem más, mint egy drótkötélre függesztett ülőke. Örömünket az sem mérsékelte, hogy a drótkötél nem túl meredek, így meglehetősen lassú a csúszás. Vannak továbbá mindenféle pörgettyűk, csúszda is, homokozót azonban itt sem találtunk. Tényleg szuper a hely, tíz év múlva pedig némi árnyékra is van esély.

A Kurucdombon meg lehet sülni.
A Kurucdombon meg lehet sülni.

A Jereváni tónál hasraestünk
A legidillibb környezetben található mászóka felé sietve hasaltunk el egy földből kiálló gyökérben megbotolva. A Jereváni tó partja – a nádassal és a vízbe érő fűzfákkal – mesébe illő, a tereprendezésről azonban úgy tűnik megfeledkeztek. Ezt kissé fájlaltuk, ám a gyerekkorunkat idéző focigrund és kosárpalánkok kárpótoltak. Itt sok a növény, így hunyózni is lehet, de a kevésbé összefirkált játékok talán még kedvesebbek lettek volna szívünknek.

Jereván: mesébe illik de hasra estünk.
Jereván: mesébe illik,de hasraestünk.


Erzsébet kert – a Kánaán
A legkevesebb kifogást talán az Erzsébet-kerti játszótérnek lehetne felróni, nekünk egy sem jutott eszünkbe. Kicsik és nagyok egyaránt találnak kedvükre valót, van csúszda, drótkötélcsúszka, mérleg- és sima hinta, homokozó, focikapu, kosárpalánk. Ráadásul hatalmas a park, patak is van, meg mindenféle titokzatosság. Gyerekként legszívesebben itt töltenénk a nyári szünet jelentős részét.

Erzsébet-kert: szerintünk alegjobb.
Erzsébet-kert: szerintünk a legjobb.


Önnek mi a véleménye? Tud jobbat? Ön hol szeretett játszani tíz, húsz, vagy harminc évvel ezelőtt? Gyermeke most melyikre esküszik? Írja meg nekünk az online@kisalfold.hu címre!

Olvasóink írták

 • 13. Yere1 2008. augusztus 08. 12:52
  „A Jerevánon a tó mellé mondjuk nem kellet volna játszóteret tenni mert csak a sok gyerek ordibálásától nincs nyugta az embernek.”
 • 12. Kutyapiszok! 2008. május 15. 19:33
  „Csupa kutyapiszok, kutyapiszok a felujított Deák-téren. Lépj bele aztán megérzed. Hol a biztonsági őr, felveszi a fizetsét és csendben marad. Kutyapszok.kutyapiszok és ujból egy kutyapiszok?”
 • 11. kockásfülü 2008. május 14. 16:31
  „Szerintem a Gagarin játszótér is szuper és azt meg sem említi a cikk írója.”
 • 10. belekotty 2008. május 14. 12:37
  „A játszóterekkel nincs semmi gond, csak a felnöttekkel. Ha valami tetszik az embereknek, akkor mindjárt a negatívumokat kell keresni. A gyermekek örülnek a játékoknak és nem foglalkoznak összehasonlítással.”
 • 9. Adri11 2008. május 14. 12:33
  „Igazad van Stef!
  A sok agyatlan bunkónak az a szórakozása, hogy ül az autójában bömbölteti a duc-duc zenét és körbe-körbe furikázik a vásosban. Ezelőtt 30 évvel ezt gyalogoan tette, táskarádióval a kezében.
  Nagyot változott a világ, csak a bunkónak nem lett több esze!”
 • 8. Adeleida 2008. május 14. 12:28
  „A Deák téren, a játszótér szinte kifogástalan. Rengeteg gyermek nap mint nap önfeledten veszi birtokba iskolából, vagy óvodából hazafele menet.. Apró kavics helyett valóban használhattak volna más anyagot, de ez már csak részletkérdés. Szerintem sokkal nagyobb hiányosság, hogy az "apróbb" gyermekekre nem gondoltak. Egyetlen bébihinta sincs a játszin. Egyenlőre az én egyévesem csak csodálkozó szemmel nézi a nagyokat, közben mondogatva, hogy "hinta, hinta, hinta".”
 • 7. stef 2008. május 14. 10:19
  „Igazad van Szemlélö, de ugyanígy szórakozási célú autózást ki kellene tiltani már a Várkerröl, az egész Belvárosból. Lassan rá kellene ébredni, hogy a város nem attól élhetö, hogy keresztül-kasul furikázunk és növesztjük a hájat a seggünkön! A kivételnek Tisztelet!!”
 • 6. Szemlélő 2008. május 14. 09:33
  „A Deák téri játszótér mindkét oldalán délutánonként amikor rengeteg gyermek használja a játékokat, óránként 500-600 autó lépésben métóságteljesene pöfékel és teszi a környzetet elviselhetetlenné. sajnos az eredményt megszámoltuk.
  A gyermekek kellő elválasztó növényzet hiányában belélegzik a gépjárművek kipufogázának egészségre ártalmas elléktermékeit.
  Ez a folyamat erősen rákkeltő. Valamit kellene az ügyben cselekdni amig nem késő?”
 • 5. közgazdász 2008. május 14. 08:48
  „Nagyon tetszett a cikk. A Deák-téri játszótéren előnyös lesz kicsit jobb időben cipő nélkül játszani, jót tesznek a kövek a lúdtalpnak.
  A játszóterek karbantartása-őrzése is fontos lenne, hogy ne csak addig legyenek szépek, amíg egy-két év alatt tönkre nem teszik őket. Közösségi kezdeményezésre megoldható a felügyelet.”
 • 4. Adri11 2008. május 14. 08:27
  „Úgy látom, hogy nem elég a játszótereket megépíteni, hanem karban is kell tartani. Sőt állandó felügyelet is kellene, hogy az oda nem illő, gyerekként viselkedő 100 kg-os, ittas felnőtteket ki lehessen tiltani!”
 • 3. stef 2008. május 14. 08:22
  „Tudom nem tartozik a cikkhez, de a Balfi utca mindent visz!!! he-he”
 • 2. Don Kartács 2008. május 14. 06:33
  „A Deák térivel sincs semmi gond, hacsak nem finnyás a gyerek. Sok gyerek, köztük annak idején én is például falun nőttünk fel és abszolút nem érdekelt, és nem is voltam finnyás arra, hogy jaj Istenem kavics ment a cipőben. Ennyire azért már kedves cikkíró ne, ha a kavicsokat negatív oknak veti fel, akkor jobban tette volna, ha le se írja. Így is sok az el- és agyonkényeztetett finnyás kölyök.”
 • 1. kohi 2008. május 13. 17:29
  „"..hacsak nem nevezhetjük homokozónak az ütésvédő porhomok aljzatot, amiből viszont nem lehet várat építeni." és "tíz év múlva pedig némi árnyékra is van esély" :P
  Nagyon kész! :) Remek cikk Infantilizzy ;)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megelevenedtek a pünkösdi hagyományok

Fertőszéplak - Fertőszéplakon, a tájházak autentikus és egyben ünnepivé varázsolt környezetében… Tovább olvasom