Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

A nádgazdaság magánosítása a cél

Az ÁPV Rt. megbízásából felmérik a fertőszentmiklósi Fertő Tavi Nádgazdaság Rt. valós piaci értékét.
Október elejéig lehet jelentkezni arra a pályázatra, amelyet az ÁPV Rt. írt ki a Fertő Tavi Nádgazdaság Rt. valós piaci értékének meghatározására – olvasható a privatizációs társaság internetes oldalán, a privatizációs kínálat menüpont alatt. A fertőszentmiklósi székhelyű cég 96 százalékos állami tulajdonban van, a szakértők előzetesen félmilliárd forintra becsülik a vagyonát. A hozzá kapcsolódó jogokkal együtt elérheti az egymilliárdot a cég értéke. Információink szerint a végső cél az eladás, amelynek első lépéseként tisztázni kell, mennyit is ér a nádgazdaság.


Az ügyben megkerestük az ÁPV Rt. sajtóosztályát, ahol annyit közöltek csupán, valóban kiírták a közbeszerzési pályázatot. Nem volt beszédesebb Merkei Attila, a nádgazdaság vezérigazgatója sem, aki elmondta, a mostani az a helyzet, amikor a nemzeti parknak, a vízügyi igazgatóságnak és a nádgazdaságnak össze kell fognia a nemzeti vagyon megmentése érdekében.

2003: „tartósan állami kézben"

2003-ban már felvetődött, hogy magánkézbe kerül a nádgazdaság, ám még az év őszén lekerült az eladható cégek listájáról és átkerült a tartósan állami kézben maradókéra. Merkei Attila 2003. december 2-i számunkban azt nyilatkozta: „azáltal, hogy a nádgazdaság a környezetvédelmi minisztériumhoz tartozik 2004. január elsejétől, azt is jelenti, nem lehet privatizálni." Ez az állítás dőlt meg, amikor idén szeptember elején megjelent a privatizációs felhívás.

Hosszú évekig veszteséges volt

A Fertő tavi nádgazdaság hosszú éveken keresztül veszteséget termelt, a 30–40 millió forintos vissza nem térítendő állami kiegészítéssel lett nullszaldós az eredménye. A tavalyi és az idei év volt az első kettő, amikor pozitív lett, illetve lesz az év végi mérleg. Igaz, 150 millió forintos európai uniós agrár-környezetgazdálkodási támogatással. Visszatérve 2003-hoz, Merkei Attilát azért nevezték ki vezérigazgatónak, hogy tegye rendbe a cég gazdálkodását. Ez már előrevetítette egy esetleges eladás lehetőségét. Igaz, ezt akkor a minisztérium is határozottan cáfolta. Nos, az rt. immár nyereséges. A gondok azonban ezzel nem érnek véget: a Fertő tavi hatezer hektárnyi nád felének a használati joga nem tisztázott. Az nem vitatott, háromezer hektáron örökös gazdálkodási, azaz aratási joggal rendelkezik a nádgazdaság. A fennmaradó rész sorsáról bíróság dönt majd, a nyár közepi első tárgyalási fordulót azonban hiánypótlás miatt elnapolták.

Állami kézben a tó és a nádas is

A Fertő tó és a rajta lévő nádas is állami kézben van, a tulajdonosi jogokat pedig megosztva a vízügyi igazgatóság, valamint a Fertő–Hanság Nemzeti Park gyakorolja. Így a nádaratáshoz szükséges engedélyeket is a nemzeti park igazgatósága adja ki. A későbbiekben is csak olyan nádgazdálkodás folytatható, amely szem előtt tartja a természeti értékek megőrzését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tesztelik az oltóanyagot

Ma már „élesben” is vizsgázik a madárinfluenza elleni magyar oltóanyag. A külföldre… Tovább olvasom