Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

A művészet lényege a szabadság

Rényi Katalin kiállítása május 19-ig látható Sopronban, a Hajnóczy-házban naponta 10-17 óráig, hétfőn zárva.

Már a lépcsőházban meghökkentő méretű, több méteres akvarellek fogadják a kiállítás látogatóit. A termekben pedig elénk tárul egy impulzív, különleges, kirobbanó erejű művész utánozhatatlan, sokarcú világa. Az egyszerű barna csomagolópapírokon mérnöki pontossággal szerkesztett tusrajzok, a nagyméretű vásznakon tobzódó színörvények, foltok, formák, az egyedi, szokatlan kivitelezésű akvarellkönyv, a szoborként is értelmezhető fa- és tuskóeffektek, a síkból kilépő, arannyal átitatott domborműképek, a kisteremben felsorakoztatott, főleg filmplakátok, mind-mind szervesen hozzátartoznak és pontosan jelölik Rényi Katalin grafikusként és festőként megtett művészi útját. És akkor még nem is beszéltünk verseiről, amelyek szintén sajátos értéket képviselnek világában, hiszen ahogy ő mondja, „Ha nem festek, nem tudok valamiért ecsetet ragadni, akkor írok". Ezekből a versekből és a melléjük párosított egyedi grafikákból készítetett Körmendi Anna műgyűjtő és galériatulajdonos egy szépséges, egy példányban létező könyvet.

Rényi Katalin a következőképpen foglalta össze ars poeticáját: „Azt, hogy a világban nyomot lehet hagyni, nemcsak édesapámtól, Rényi Tamás filmrendezőtől, hanem egyik legjobb barátjától, Huszárik Zoltántól is tanultam, aki ceruzaheggyel rajzolt (olyan nehézségek között élt, hogy ceruzára sem futotta), és megmutatta nekem, a négyéves kislánynak nagyszerű rajzait. Az, hogy művész és festő leszek, úgy gondolom, már itt eldőlt. A grafikai szakot apám unszolására választottam, aki azt szerette volna, hogy abból, amit csinálok, meg is éljek. Így is volt több éven keresztül, hisz tervező grafikus voltam. Ám eljött az a pillanat, amikor fel kellett tennem a kérdést, de hol vagyok én, hol van itt az én világom, miben keressem, és hogyan találom meg a művészet lényegét, a szabadságot, a szembefordulást a megalkuvásokkal. Mindezt számomra a festészet hozta meg és jelenti. Mindig is rendkívül érzékenyen reagáltam a világ történéseire, a világ drámai eseményei nem tudnak hidegen hagyni. Meggyőződésem, hogy a művésznek nem lehet más, fontosabb feladata, mint emléket állítani, nyomot hagyni a korról, melybe beleszületett. "

Füzi Edit

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Találka a Konyec alkotóival

A Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) fennállásának 450. évfordulója alkalmából találkoztak a mostani diákokkal a Konyec című film alkotói, akik egykoron ugyancsak ebbe a gimnáziumba jártak. A tavalyi 38. Filmszemlén Közönségdíjat, illetve a Legjobb műfaji film díját elnyert alkotás szerzői már a folytatáson gondolkodnak. Tovább olvasom