Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

A muszáj hozott bennünket

A határon túliak, ha munkavállalási és tartózkodási engedélyt szeretnének kapni, akár több hónapos kálváriát is járhatnak. Sopronban elsősorban az építőiparban foglalkoztatnak erdélyi magyarokat és néhány románt is.

Demeter Gyula már évek óta az egyik soproni cégnél dolgozik. A Marosvásárhelyhez közeli Kelementelkéről származik. – Négy évvel ezelőtt kerültem a városba – idézi fel történetét. – Kőműves vagyok. A muszáj hozott bennünket, mert Romániában alig volt munka, a fizetésből pedig nem tudtunk megélni. Itt tisztességes pénzt kaptam. Először úgy gondoltam, csak egy évet maradok, de mindig meghosszabbítottam a munkavállalási engedélyt és a tartózkodási vízumot. Lassan a fiaim és a lányom is követtek. Egy időben mind a négy fiú velem volt, egy helyen dolgoztunk. A feleségem viszont otthon van, ha teheti, azért meglátogat bennünket.

– A fiúk a feleségüket is magukkal hozták, együtt lakunk, de mindenki külön szobában – folytatja Demeter Gyula. – A rezsivel együtt összesen 150 ezer forintot fizetünk. Igaz, nem sok marad, de még mindig jobb, mint otthon. A hivatalos papírok megszerzése nagyon sok időbe és pénzbe került, de azért megérte. Több mint fél évbe telt például, míg a fiamék megkapták a családegyesítő vízumot. Először azért utasították el, mert kevés volt a fizetésünk, erre a főnök megemelte, így már nem volt akadálya, hogy ők is Sopronba jöhessenek.

„ Szeretnek itt"

Rus Dániel ugyancsak Marosvásárhely közelében, Gálfalván nőtt fel. P román származású, de már töri a magyart.
– Februárban kaptam meg a hivatalos papírokat. Építkezéseken segédmunkásként dolgozom, de jól érzem magam, szeretnek itt a magyarok. Otthon alig-alig kaptam munkát. Nagyon nehéz körülmények között éltem, pedig nincs családom. Nem tudom, hogy meddig maradok, maradhatok. Jó lenne sokáig dolgozni.

Szorgalmas munkások

– A határon túli magyarok szorgalmasak, szeretnek és tudnak is dolgozni, ezt tapasztalatból mondom – jelentette ki az említett építőipari vállalkozás főkönyvelője. – A hivatalos engedélyek megszerzése azonban sok időbe, pénzbe és fáradságba kerül. A mi cégünk nem alkalmaz feketemunkásokat, mert nem szeretnénk, ha bárki bajba kerülne miattunk. Néha azonban az az érzésem, hogy túl bürokratikus az út, arról nem is beszélve, hogy a határon túlról érkező munkavállalók többsége magyar. Ha valamelyik cég külföldit szeretne foglalkoztatni, akkor először a munkaügyi központban kell jeleznie az igényét. Egy hónapot követően – közben kiközvetíthetnek más munkavállalót – küldhetjük a papírokat a megyei munkaügyi központba. Az ő engedélyük birtokában kell megszerezni a munkavállalási vízumot a kolozsvári konzulátoson és a tartókodási engedélyt a bevándorlási hivataltól.

Sok papírra van szükség

Mindehhez sok iratra, például munkaszerződésre, albérleti szerződésre – mellékelve az ingatlan tulajdoni lapját – van szükség. Elengedhetetlen az orvosi vizsgálat is. Sok cég nem azért alkalmaz feketemunkást, mert így olcsóbb a munkaerő, hanem azért, hogy megkímélje magát és a munkását a sok utazgatástól, a bürokratikus ügyintézéstől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezdődik az új szennyvíztisztító építése

Sopronban és környékén augusztustól szennyvíztisztító- és csatornaépítési munkák kezdődnek. A 4,5… Tovább olvasom