Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

A múlt és a jelen találkozik Sopronban

Huszonöt országból kilencven fiatal érkezett a Páneurópai Piknik helyszínére hétfőn. Idén ugyanis Sopronban rendezik az Európai Néppárt ifjúsági szervezetének nyári egyetemét, aminek fő motívuma a határok nélküli Európa.
Bográcsozás és kötetlen beszélgetés keretében ismerkedett a Páneurópai Piknik helyszínével és történetével az a kilencven
fiatal, aki hétfőnérkezett Sopronba.

Idén itt tartja az Európai Néppárt ifjúsági szervezete, az European Democrat Students (EDS) nyári egyetemét, amit a Fidesz ifjúsági tagozata és a Konrad Adenauer Alapítvány szervez. A konferencia fő motívuma a határok nélküli Európa. A fiatalok, akik huszonöt országból érkeztek, egy hetet töltenek a városban, és részt vesznek a BW Pannonia Hotelben kedden kezdődő Határáttörés Sopronnál – Európa beteljesedésének kezdete című szimpóziumon is.

Grúziából, Ciprusról, Moldáviából is érkeztek fiatalok a Páneurópai Piknik helyszínére hétfőn. Fotó: Magasi Dávid
Grúziából, Ciprusról, Moldáviából is érkeztek fiatalok a Páneurópai Piknik helyszínére hétfőn. Fotó: Magasi Dávid


Hans Kaiser, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi irodavezetője arról számolt be lapunknak, hogy évek óta támogatják azokat a rendezvényeket, amik a Páneurópai Piknikről emlékeznek meg.

– A történelmi esemény a kommunizmus bukásához és a határok megnyitásához vezetett. Mérföldkő volt azokban a folyamatokban, amelyek a német újraegyesítést szolgálták. Idén az is a célunk, hogy a
fiatalok, akiknek mindez ma már keveset jelent, minél többet megtudjanak az itt történtekről – fogalmazott Hans Kaiser. A vendégeknek dr. Magas László és Nagy László egykori szervezők beszéltek a történelemformáló eseményről.

Az egyik résztvevő, Amélie Pommier kíváncsian várta a programot. – Mindig meg kell nézni, mi történt a múltban és az milyen hatással volt a mára. Fontos, hogy a Páneurópai Piknikből is tanuljunk és vegyük észre azokat a változásokat, amiket eredményezett – mondta el lapunknak a francia lány.

Olvasóink írták

 • 3. Abalajobb 2012. július 18. 17:15
  „A múlt és a jelen katonái... A jövőé momentán nem itt gyüliznek, hanem dolgoznak a szociáldemokrácia 2014-es hazai sikeréért. Elesett Franciaország, Szerbia, Horvátország, Szlovákia, Horvátország stb. Elesik Németország, Csehország, Itália és - Magyarország is.”
 • 2. rangabuga 2012. július 18. 15:17
  „Bosszankodom-hol vannak a hős országgyűlési képviselők / életrajzukban szervezők, végrehajtók /. Mi van a helyi szolgálatban lévőkkel.Jó ez a kezdeményezés, csak később a résztvevők ne csalódjanak mert igen rossz " hírnevét" vitték a magyar nemzetnek.”
 • 1. rangabuga 2012. július 17. 17:20
  „Lesz-e és ha igen akkor mikor hiteles feldolgozás egy hiteles és megbízható kutató tollából?
  Sokan fognak csalódni, ha erre sor kerül.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy betörőt fogott a soproni karateedző

Műszaki hiba helyett négy betörőt "talált" Gáncs Krisztián a Maróni Hotel tetején lévő internet-átjátszóállomáson. Tovább olvasom