Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

A műemlékvédelem Oscar-díjasa

Fertőd–Budapest - Magyarországon először kapja meg tájépítész a nemzetközi műemlékvédelem „Oscar-díját", az Európai Örökségi Díjat. A kitüntetett Alföldy Gábor, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának csoportvezetője, aki a fertődi Esterházy-kastély parkjának helyreállítója is.
Az Európai Bizottság és a több mint 200 európai műemléki civil szervezetet tömörítő Europa Nostra közös díját, a műemlékvédelem Európai Örökség Díj érmét idén hazánkból Alföldy Gábor tájépítész-kerttörténész nyerte el négykötetes, közel 400 oldalas munkájáért. Alföldy 2001 óta az MNG főkertészeként másfél tucatnyi hazai kastélypark megújításán munkálkodik, közte a fertődi Esterházy-kastély kertjén is. Eközben a Yorki Egyetem műemléki szakát kitüntetéssel végezte el 2006-ban. Alföldy Gábor az elismerést Angliában, Durham katedrálisában júniusban veszi át.

Így nézett ki 1910-ben a rózsalugas. Csaknem húszezer tő rózsa ékesítette. (Hulesch Károly hercegi főkertész felvétele.)
Így nézett ki 1910-ben a rózsalugas. Csaknem húszezer tő rózsa ékesítette. (Hulesch Károly hercegi főkertész felvétele.)

Fertődi kastély: A visszakapott rózsakert és lugasának helyreállítását is tervezik, százmillió forintos költséggel.
Fertődi kastély: A visszakapott rózsakert és lugasának helyreállítását is tervezik, százmillió forintos költséggel.

A történeti kertek, köztük a kastélyparkok hiteles helyreállítása alapos történeti kutatást és elemzést kíván. A fertődi Esterházy-kastély parkjával kapcsolatban – amely eredetileg több mint háromszáz hektár volt, s amelyből jelenleg tizenhat hektárt gondoz az MNG – 2001 óta zajlik az integrált kutatási, tervezés-előkészítési munka. Ez képezi az alapját annak, hogy a park egyes részeit hiteles formában, mértéktartóan és fenntartható módon helyreállíthassák. Külön feladat annak eldöntése, hogy mely kertrészek melyik korszakot tükrözzék. Fényes Miklós ugyanis maga is többször átépíttette a kerteket, majd az időközben elhanyagolt területet a XX. század első éveiben IV. Miklós herceg és felesége, gróf Cziráky Margit újíttatta fel Ferenc József kertészeti igazgatója, Anton Umlauft tervei alapján. A napjainkban ismét aktuális helyreállítási-felújítási munkálatok költsége több milliárd forintra becsülhető, s a pályázati források függvényében kisebb-nagyobb lépésekben – s optimális becsléssel is – legalább még egy évtizedig tartanak.

Olvasóink írták

  • 2. lakoss1 2009. május 22. 18:27
    „pénzherdálás...pazarlás,erre van pénz!! a családok meg éheznek!”
  • 1. bácsbokodembrió 2008. május 22. 11:27
    „Sok szeretettel gratulálok, igem megérdemli.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nagyközönség előtt bizonyíthattak

Sopron - Tizenötödik alkalommal rendezték meg tegnap a speciális iskolák találkozóját. A diákok öt… Tovább olvasom