Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 5°C Még több cikk.

A Moby Dick nem egy mocskos rockot játszó banda

A soproni zenekar új albuma októberben jelent meg, s a Mahasz album eladási lista első helyén nyitott. Az együttes tagjai válaszoltak kérdéseinkre.

A 41.heti Mahasz album eladási lista első helyén nyitott a soproni Moby Dick október 10-én megjelent új albuma, és a folytatásban is az első tízben található. Számított a csapat arra, hogy ilyen erős lesz a kezdés?

Schmiedl Tamás (ének, gitár): Hat éve nem adtunk ki új dalokat tartalmazó stúdióalbumot, így a várakozás felfokozott volt. Sokak számára az új album a várva-várt Messiás eljövetelét jelenti! Ennek is köszönhető, hogy kitartó és hűséges rajongóink igen szép számmal rendelték meg előre az új albumot. Az előrendelési adatok ismeretében így a jó helyezés könyvelhető volt. Az első hely azonban mégiscsak a lista legteteje, ami a mai CD vásárlási statisztikák mellett szép eredménynek számít.

Balról, jobbra: Hoffer Péter (37) dobos, Schmiedl Tamás (47) énekes, gitáros, Gőbl Gábor (43) basszusgitáros, Mentes Norbert (44) szólógitáros
Balról, jobbra: Hoffer Péter (37) dobos, Schmiedl Tamás (47) énekes, gitáros, Gőbl Gábor (43) basszusgitáros, Mentes Norbert (44) szólógitáros

A holnapok ravatalán címet viselő anyag hat év után az első stúdiólemez, mi történt az együttessel a köztes időben?

Gőbl Gábor (basszusgitár): A 2005-ben megjelent Se nap se, hold című stúdió albumunk óta eltelt hat évben 150 koncertet adtunk szerte a Kárpát-medence magyarlakta területein. Sikeres koncertjeink okán a hazai nagy fesztiválokon kívül, visszatérő sztárzenekarnak számítunk a Délvidéken, Erdélyben és Felvidéken is. Két komoly produkciónk jelent meg 2006 óta. Egyrészt a 25. jubileumi évfordulónk koncertfilmje, másrészt a Bálnavadászok című tribute albumunk, amelyen szinte a teljes magyar rock mezőny - Depresszió, Kalapács, OSSIÁN, Junkies, Zanzibár - tisztelgett előttünk egy-egy általuk választott meghatározó Moby Dick dal feldolgozásával. Ez a produkció egy igazi kuriózumnak számít, nem csak a mi életművünkben, hanem a hazai könnyűzene történetében is.

Mentes Norbi 2007-ben megalakította a kezdetben még csak projekt zenekarnak indult HUNGARICA-t, majd 2009-ben Schmiedl Tamás is saját bandát állított pályára Bloody Roots néven. A két fő dalszerzőnket tehát nem lehet azzal vádolni, hogy művészeti szempontból ˝terméketlenek˝ lennének. Így van ezzel zenekarunk dobosa, Hoffer Peti is, akit számtalan zenei produkcióba kap meghívást, egyebek mellett Rúzsa Magdi és Hobó zenekarának a dobosa is.

Az idén 30 éves a Moby Dick. A visszatérést szándékosan a jubileumra tervezték?

Hoffer Péter (dobos): Nem nevezném visszatérésnek az album megjelenését, hiszen ez elmúlt években is folyamatosan koncerteztünk, egészen egyszerűen nem akartuk, hogy e neves jubileum évében ne jelenjen meg új soralbumunk.

Mit kell tudni az új albumról? Ami első hallásra kitűnik, hogy a Durván akár a vulkánban a szavaknak mögöttes tartalma van, a Ki mer a szemembe nézni?,s a Holnapok ravatalán is korunk, hazánk jelenlegi problémáiról szólnak.

Mentes Norbert (szólógitár): Nekünk és Pusztai mesternek mindig a legfontosabb az üzenet és a ˝tanítás˝. Mindez a jelen lemeznél is megvan. Pár szóban nehéz erről beszélni, de aki ismeri a világ működését,  tudja, hogy a globalizált háttérhatalom által irányított erőkkel egyre nehezebb és szinte lehetetlen felvenni a ˝harcot˝. Ezt taglalja a lemez! Mi nem egy mocskos rockot játszó banda vagyunk, akinek a mondanivalója a bulizásról, a nőkről és a kábítószer népszerűsítéséről szól.
A Moby Dick egy tekintélyes múltú, sikeres zenekar, annak ellenére is, hogy rétegzenét játszik. Az országban lehet még ˝bővíteni˝ a rajongótábort?


Mentes Norbert: Igen, azon vagyunk:) Úgy gondolom, hogy a mai fiatalok számára is jelent mondanivalót a Moby Dick, így biztos vagyok benne, a legújabb rockzenéken cseperedő generáció is megszeret majd minket. Világkarrierben már nem gondolkodunk, de a környező országok magyar lakta vidékeit nem hanyagoljuk továbbra sem. Persze ez nekünk nem a külföld, hiszen mi ott is otthon vagyunk.

Sopron mennyire tölti be a zenekar életében a ˝hátországot˝, mennyire érzik, hogy számíthatnak a soproniak támogatására?

Gőbl Gábor: Teljes mértékben, hiszen nemcsak a hátország, hanem mindegyikünk otthona is Sopron. Elmondhatom, hogy mind a zenekar mind a tagok számára akadtak izgalmas szakmai kihívások eddigi pályafutásunk során, mi azonban mégsem költöztünk el a jobb boldogulást remélve, hanem mindig hűséges polgárai maradtunk Sopronnak. 1981. óta már több mint háromgenerációnyi soproni rockzene-kedvelő találkozhatott velünk a pályafutásunk különböző szakaszaiban. 

Rajongótáborunk korösszetétel alapján rendkívül szélesnek mondható. Megbecsülni sem tudnám, hogy hányuknak nyújtott a Moby Dick szórakozást, kikapcsolódást, vagy éppen búfelejtést. A város mindenkori vezetésétől azonban még egy kedves gesztust sem kaptunk soha. Debrecen, Pécs, vagy Szombathely PRO-URBE díjakkal szokta honorálni a városaikban tevékenykedő országos hírű rock zenekaraikat. Ennek elmaradása szerintem nem bennünk keresendő, máshol talán fiatalabbak, így a rock zene iránt befogadóbbak a városvezetők:)

Mi az együttes véleménye napjaink ˝zenei kínálatáról˝?

Schmiedl Tamás: Rengeteg zenekar van, tehetségben sincs hiány, de mégis kevés az áttörő és tartós siker! Felgyorsultak a dolgok, inkább a külsőségek, a divat, a trendek határozzák meg a gondolkodást és látásmódot, nincs már annyi mögöttes tartalom, ideológia és igazi lázadás a zenékben. Mi a ˝régisulis˝ elvek alapján működünk, a klasszikus értékrendeket próbáljuk megőrizni a zenében. 30 év munkássága után a magyar rockzene dinoszauruszaként, ma már kitörölhetetlenül a honi zenei élet részeivé váltunk!

Jubileumi koncerttel is készül a zenekar, itt mire számíthat a közönség?

Hoffer Péter:
November 18-án Győrben koncertezünk, majd december 10-én Budapesten tartjuk a lemezbemutató nagykoncertünket. A jövői évi meghívások hamarosan körvanalozódnak, érdemes lesz továbbra is Moby Dick-re járni.

Olvasóink írták

  • 1. Ovinkor 2011. november 04. 01:01
    „A globalista világhatalom különösen Gábor anyagi viszonyaira mért végzetes csapást.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bebesi: a város sportját iskolai időkeretben növelni kell

˝Félő, hogy az iskolák magmaradt minimális gazdálkodási jogköre Sopronban, még tovább fog… Tovább olvasom