Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

A minőség a siker titka

A soproni Roll Pincészet családi vállalkozásként működik. Több mint húsz éve, 1983 óta foglalkoznak a szőlővel.

Négy és fél hektár területen gazdálkodnak, ültetvényeik Sopron határában és a Fertő tó partján találhatóak.

Tájjellegű nemes boraikat hagyományos módon, de korszerűsített technológiával a családi házuk alatt húzódó pincészetben maguk állítják elő. Évente mintegy 10 ezer üveget palackoznak, emellett folyó bort is kínálnak.

A 2007-es cabernet sauvignonjuk Győr-Moson-Sopron megye bora lett, s még ugyanebben az évben a 2006-os kékfrankosuk elnyerte a ˝Hegykő bora˝ címet. Büszkék rá, hogy idén a 2007-es kékfrankosukat a Nyugat-magyarországi Egyetem vörösborának választották. A díjak azon túl, hogy elismerést jelentenek a pincészetnek, az értékesítési gondokon is enyhítenek, hiszen ezekből jelentős tételt rendelnek a versenyek után. A közelmúltban megrendezett VinoFem elnevezésű nemzetközi borversenyen is szép sikerrel szerepeltek, ezüstérmet kapott kékfrankosuk.

A munkákat a szőlőben és a pincében többnyire a család tagjai végzik
A munkákat a szőlőben és a pincében többnyire a család tagjai végzik.

– Fő fajtáink a cabernet sauvignon, a kékfrankos, a pinot noir, a zöldveltelini, az Irsai Olivér és a zweigelt – sorolta Roll Péterné. – Legnagyobb területen zöldveltelinit termesztünk. A munkákat a szőlőben és a pincében többnyire magunk végezzük, kizárólag a zöldmunkáknál és a szüretnél hívunk 1–2 segéderőt.

Ezzel a területtel maguk is elbírnak, s úgy gondolják, fontos és a minőség hasznára válik, ha ott vannak minden munkafolyamatnál. Azért némi fejlesztés szerepel a terveikben, 6 hektárra növelnék a területüket, szeretnének még a Fertő tó környékén egy kisebb ültetvényt. A pincében főleg a család férfi tagjai, idősebb és ifjabb Roll Péter dolgoznak, de a papírmunka, a címkézés a vendégek kiszolgálása női feladat borászatukban. A pincészetben (Sopron, Áfonya u. 8.) ugyanis borkóstolásra is van lehetőség. Nagyobb, 15–20 fős csoportokat előzetes bejelentkezés alapján fogadnak. A termelői borkimérésük ugyanitt naponta 13–19 óráig tart nyitva, vasárnap és ünnepnapok kivételével minden nap. Palackozott boraikkal vendéglőkben, szórakozóhelyeken, vinotékákban találkozhatunk.

A borkészítés titkáról állítják, mindenki másként csinálja. Ők először nagy fahordóban érlelik a bort, ami palackozás előtt néhány hónapig kis fahordóban pihen. Vallják, ezáltal jobb lesz a minőség. A sikerhez talán hozzájárul az is, hogy a szőlő mellett a szívüket-lelküket hozzáadják nedűikhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyar borászok egyre nehezebb helyzetben

A borászok csak akkor tudnak érvényesülni a hazai és a külföldi piacokon, ha együtt gondolkodnak és… Tovább olvasom