Kisalföld logö

2017. 04. 28. péntek - Valéria 7°C | 10°C Még több cikk.

A Mikulás két új motorvonatot hozott a GYSEV-nek - fotók

A két új motorvonat várhatóan a december 15-i menetrendváltás után a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd vonalon közlekedik majd.

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter jelenlétében pénteken adtak át két, vadonatúj motorvonatot.

A minden igényt kielégítő, 160 km/h sebessége képes Flirt 5 járműveken 200 ülő, valamint 164 állóhely van.

Pályán a GYSEV új motorvonata. Fotó: Magasi


Ezeken túl még kettő motorvonatot érkezik majd a GYSEV-hez. A szerződést a gyártó Stadler Rail Csoporttal még tavaly írták alá.

A Flirt-ök, várhatóan, a december 15-i menetrendváltás után állnak üzembe. A Sopron-Szombathely-Szentgotthárd vonalon közlekednek majd.

Az vonatok üzembehelyezését hazai szakemberek végezték, illetve végzik el, amelynek helyszíne a Stadler magyarországi karbantartó központja Pusztaszabolcson.

Az üzembehelyezés során a Stadler munkatársai szoros együttműködésben dolgoztak a Nemzeti Közlekedési Hatóság szakembereivel, akik a járműveket a Győr–hegyeshalmi vonalon az ilyenkor szokásos szigorú műszaki és hatósági ellenőrzéseknek vetették alá.

Az első két leszállított jármű a tesztek során minden követelménynek tökéletesen megfelelt, így a hatóság kiállította a forgalomba állításhoz szükséges üzembehelyezési engedélyt. Mivel a GYSEV FLIRT-ök a MÁV számára szállított vonatokkal azonos kivitelűek, új típusengedély megszerzése ezúttal nem volt szükséges.

A szállítási szerződés értelmében a Stadlernek az első vonatot december végéig, míg a második vonatot január végéig kellett volna csak leszállítania, azonban a járműgyártó a MÁV projekthez hasonlóan ezúttal is korábban, mintegy 60 vonatnappal előbb adta át a járműveket a megrendelőnek.

A vonatok kocsiszekrényei a Stadler szolnoki üzemében készültek, míg a végösszeszerelésüket a svájci járműgyártó lengyelországi üzemében, Siedlicében végezték el.

A GYSEV FLIRT-öket a kor követelményeinek megfelelően korszerű utastájékoztató rendszerrel, légkondicionáló berendezéssel, kerékpárok szállítására is alkalmas multifunkcionális terekkel, mozgáskorlátozottak számára is könnyedén igénybe vezető mellékhelyiséggel, továbbá WIFI internettel, illetve mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozókkal látták el.

A GYSEV állomásain és megállóhelyein nemrégiben kialakított 55 cm-es peronokról közvetlenül, lépcső nélkül lehet belépni a vonatokba.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kényszermunkásokra emlékeztek Sopronban

A következő évben emlékeznek a holokauszt 70. évfordulójára. A történelemoktatás elengedhetetlen… Tovább olvasom