Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 21°C Még több cikk.

A megye kiáll a soproni kórház mellett

A megyei közgyűlés tegnap egyhangúlag kiállt a soproni Erzsébet-kórház súlyponti kórházzá való kijelölése mellett.
Az biztos, hogy jövőre számos eddig nem ismert elvonással kell számoljon a megye, a kérdés az, miként gazdálkodja ki. Az viszont már nem kérdés, hogy a megye kiáll a soproni Erzsébet-kórház mellett – erről nyilatkozatot is fogadott el. Ebben az áll: a soproni kórház nem került be a súlyponti kórházak körébe, annak ellenére, hogy alapelvnek tekintendő: a lakosság számára a kiemelt kórház 50 kilométeren belül elérhető kell legyen.

Soprontól a győri kórház közel 100 kilométerre van, másfél órányira; a szombathelyi kórház pedig 76 kilométerre, egy óra utazásra. Külön ki kell emelni a soproni kórház esetében, hogy az elmúlt évtizedben megtörtént az intézmény teljes rekonstrukciója.


A soproni fejlesztések összege meghaladta a 23,5 milliárd forintot, továbbá 1 milliárd forintos önkormányzati támogatásban is részesült az intézmény. Magas színvonalú humánerőforrással és technológiával működik, fejlett országok hotelszolgáltatási szintjén. A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács a november 21-i ülésén szintén tárgyalta a soproni kórház helyzetét és határozatban támogatta, hogy a kiemelt ellátások nyújtására kijelölt súlyponti kórházak közé kerüljön.

A megyei önkormányzat nyilatkozatban kéri az egészségügyi minisztert a hozzáférések kötelező garanciáinak betartására, vagyis hogy a lakosság számára a súlyponti kórházak 50 kilométeren belül elérhetők legyenek, ezért „támogatja a Sopron Megyei Jogú Város Erzsébet kórháza, Egyetemi Oktatókórház kiemelt ellátások nyújtására kijelölt súlyponti kórházzá történő kijelölését". A testület utasította elnökét: a közgyűlési nyilatkozatot küldje meg az egészségügyi miniszter részére.

Önmagában az a tény, hogy a közgyűlés 37 igennel és 2 nemmel fogadta el a jövő évi költségvetési koncepciót (Tegnapi számunkban: Milliárdos mínusszal fut az évnek a megye), mutatja, hogy vérre menő vita nem volt a testület tegnapi ülésén. A szópárbaj hangvételét – és tulajdonképpen témáját is – jól jellemzi a következő párbeszéd, amely a szocialista frakció szónoka és a fideszes megyei elnök között zajlott le.

A szópárbajt Hordós István (MSZP) kezdte: „Van egy titok, amit évek óta nem tudok megfejteni. Valami – titkos – okból kifolyólag mindig hiányt tervezünk, de soha nem veszünk fel kölcsönt. Ha egyszer végre választ kapnék arra, miért tesszük ezt, értelmét látnám az életemnek." Szakács Imre (Fidesz–KDNP) nem maradt adósa: „Az évek során még mindig nem jöttem rá, hogy képviselőtársam nem akarja vagy nem tudja megérteni a költségvetés struktúráját és a tervezés menetét. Lehet, ezért nem tud a szocialista párt soha megyei elnököt adni..."

Kósza tapsok és néha harsány nevetés fogadta a képviselői felszólalásokat, a megyében ellenzéki szocialisták az előző év(ek)hez képest jóval kisebb vehemenciával támadták a tervezett 1,6 milliárdos hiányt, amiről egyelőre csak terv szintjén beszélhetünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Digitális térkép segíti a tűzoltók munkáját

A soproni vízművek által elkészített digitális közműtérkép gyakorlati alkalmazásáról tartottak tanácskozást tegnap a tűzoltóság laktanyájában. Böröcz István alezredes, tűzmegelőzési osztályvezető a Kisalföld érdeklődésére elmondta, a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Rt. – mint minden szolgáltatónak – nekik is átadta azt a digitális közműtérképet. Tovább olvasom