Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 33°C Még több cikk.

A megújuló energiákra alapoznak

Répceszemere - Sikeresek a Répceszemerén az elmúlt időszakban elkezdett, megújuló energiafajtákkal kapcsolatos kísérletek. Idén 26 hektáros energiaerdőt telepítenek, a szélerőműpark kivitelezése viszont csúszik.
Térségünkben a répceszemerei önkormányzat néhány éve egyedülálló kísérletbe kezdett. Először mintegy másfél hektáron ültettek energiafüvet. Az elmúlt télen az idősek otthonát már ezzel az anyaggal fűtötték.

– Településünkön egy alternatív energiával foglalkozó cég huszonhat hektáron ültet majd gyorsan növő nyár-energiaerdőt – mondta Radics László polgármester. – Emellett egy másik cég faaprító üzemet létesített. Ez már csak azért is előnyös, mert a környékbeli önkormányzati utak mentén keletkező fanyesedéket is feldolgozzák. A biogáz-
erőmű létesítését sem lehet kihagyni a sorból. A jövőre nézve az az elképzelésünk, hogy egy olyan bemutató falut hozzunk létre, ahol megtalálhatók a különféle természetes úton előállítható energiafajták.
A polgármester hozzátette még, a Vas megyei Répcelak városba és térségébe tervezett ötven darab két megawattos szélerőműpark átadása 1,5–2 évet késik. Ennek oka, hogy a megtermelt áramot a szolgáltató Beleden veszi át, ehhez pedig egy új transzformátorállomást kell létesíteni. Répceszemere területén egyébként nyolc turbina lenne.

Olvasóink írták

 • 2. FREDDY/S 2008. május 02. 16:12
  „"A biomassza égetése levegőszennyező anyagokat szabadít fel: dioxinokat, finom port, szén-monoxidot, nitrogén-oxidokat, illékony szerves molekulákat stb., amelyek különösen a trópusokon súlyos légúti betegségeket okozhatnak. A bioüzemanyag ráadásul olyan intenzív művelést tételez fel, amely igen környezetszennyező a növényvédő szerek és a műtrágyák miatt, nagyon vízigényes és a természetes növényzet - erdők, parlagföldek, prérik, trópusi erdők - rovására való terjeszkedése okvetlenül árt a biodiverzitásnak.
  A szélerőművek telepítése időnként tiltakozást vált ki a helyiekből, főként a tájkép elcsúfítása miatt, ami egyébként - más energetikai infrastruktúrák kinézetével összevetve - elég viszonylagos. A szélerőművek által kibocsátott zaj valós, de nem elviselhetetlen.
  A napkollektorok zajtalanok, látványként eléggé diszkrétek, sőt még elegánsak is lehetnek."
  (www.origo.hu/tudomany/20080428-kek-bolygo-zold-jovo-mennyire-zoldek-a-megujulo-energiak.html)

  Többek közt a megfelelő technológiai fejlesztésekkel lehet környezetbarát módon gazdaságos energiát a jövőben előállítani, nemde...”
 • 1. ertetlen 2008. május 02. 14:02
  „Energiafu es biogaz eromu? Micsoda penzpocsekolas. Miert nem all at az osszes magyar telepules geotermikus futesre? Nem kell keresgelni a kulonfele termeszetes uton eloallithato energiafajtak kozott. Ki az, aki ezt kitalalta.

  Geotermikus futese a jovo.
  Es a magyar termalviz kincs hasznositasa, teljesen kihasznalatlan. Nem csak furdokre kell hasznalni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Széchenyi-iskolák találkozója

Sopron - Idén a soproni Széchenyi István Gimnázium volt a házigazdája az immár 11 év óta… Tovább olvasom