Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 12°C Még több cikk.

A megújuló energiaforrásokat népszerűsítik

Sopron - Energiaforradalom címmel kezdett országjáró kampányba a Greenpeace. Szerdán Sopronban jártak az önkéntesek. A szervezet képviselői már-már elkeseredett harcot folytatnak a megújuló energiaforrások népszerűsítéséért.
Utcára vonultak s a járókelőknek személyesen mondták el véleményüket a megújuló energiaforrásokról a Greenpeace aktivistái szerdán Sopronban. Tájékoztatást adtak arról, miként védekezhetünk a globális felmelegedés ellen, s otthon ki hogyan takarékoskodhat az egyre drágább és fogyóban lévő, nem megújuló energiával.

– Túránk célja az aláírásgyűjtés is, amivel a szakpolitikusok figyelmét szeretnénk felhívni a fenntartható energiagazdálkodás fontosságára. Emellett kérjük, tegyék lehetővé, hogy a megújuló energiaforrások nagyobb teret kapjanak a hazai energiapiacon, a lakosság pedig egyszerűbb formában és nagyobb mértékben juthasson olyan támogatásokhoz, amivel energiát s egyben pénzt is spórolhat – mondta el Rohonyi Péter kampányfelelős.

Rohonyi Péter: „Nincs információja a lakosságnak, ezért járunk városról városra, hogy elmeséljük az embereknek az általunk kínált alternatívákat.
Rohonyi Péter: „Nincs információja a lakosságnak, ezért járunk városról városra, hogy elmeséljük az embereknek az általunk kínált alternatívákat."


Szabó Dénes logisztikai koordinátortól megtudtuk: komoly ellenérvek feszülnek egymásnak az energiapiacon. Noha 2020-ra vállalásunk szerint 1000 megawattnyi energiát szeretnénk szélerőművekből nyerni, addig ma még csupán ennek harmadát termeljük.

– Érthetetlenül szigorú szabály vonatkozik a szélerőművek üzemeltetőire. Ahelyett, hogy örülnénk, mert védik a környezetet és takarékoskodnak az erőforrásokkal, komoly szankciókkal sújtja az illetékes hatóság, ha meghaladják a számukra engedélyezett kvótát. Készítettünk egy tanulmányt, amit szeretnénk mind szélesebb körben népszerűsíteni. Ebben foglalkozunk az éghajlatvédelemmel, az unió energiapolitikájával, energiahasznosítási és -megtakarítási technológiákkal is. Bízunk abban, hogy a szakemberek hallgatnak érveinkre, s lassan átalakulhat a hazai energiapiac. A megújuló energia hasznosításának területén ugyanis hatalmas a lemaradásunk, sereghajtók vagyunk az Európai Unióban – mondta a kampányfelelős.

(A Greenpeace-kampány csütörtökön Győrben folytatódik.)

A jótékony szélenergia
Ma a világ 70 országában közel 100 ezer szélturbina több mint 25 millió háztartást lát el árammal. Az elmúlt 10 évben átlagosan 28 százalékos növekedés volt tapasztalható a szélenergia-iparban, ezalatt a szélerőművek termelési költsége 50 százalékkal csökkent. Napjainkban egy optimálisan elhelyezett és kihasznált szélerőmű gazdasági szempontból is versenyre kelhet a széntüzelésű erőművekkel és néhány helyen akár a gáz alkalmazását is kiválthatja.

Olvasóink írták

 • 13. c1 2008. szeptember 28. 09:29
  „12
  Pakson biztos "biztonságban" élheted életed?”
 • 12. pan.cser 2008. szeptember 27. 15:15
  „Zöldbékások azon minősítésével értek egyet akik azt mondják ezt a mozgalmat rögeszmés, az emberi küzdésről kevésbé tájékozott személyek irányítják. Környezetbarát erőművek? Dunakiliti, a zöldek megbuktatták. Szélerőmű Márialigetnél, 15 túzok miatt megbuktatták. Atomerőmű bővítés? Szóba sem jöhet. Úgy látszik mégis lehet szélerőmű? Hol? Téten meg a lakókat zavarta. Még sehol a világon nem oldották meg, mi van szélcsend esetén. Csak erre építeni nem lehet. A biomassza Még NO-ban sem gazdaságos, drágábban veszi az állam az áramot azoktól a farmerektől aki a projektbe beszálltak, mint amennyiért a fogyasztó kapja. A villamos energia termelés eddigi legolcsóbb módja az atom és a vizienergia. Skandiáviában a legolcsóbb az áram a sik vizierőmű miatt. Meg hát a mi sokszor elátkozott Paksunkon. Ott nincsen füst, korom, meddőhányó, széndioxid és egyéb káros anyag kibocsátás sem.”
 • 11. Surányi János 2008. szeptember 26. 16:53
  „Tanulságos amit a vejem írt ebben a témában :"Sokszor keseregtem a magyarországi helyzeten, azon, hogy mennyire nem támogatja az állam azokat az elképzeléseket, melyek hozzájárulnának országunk energetikai fejlődéséhez.
  Pár sor egy német állami kezdeményezésről .

  2004-ben Németországban elfogadtak egy olyan törvényt, amely lehetővé teszi gyakorlatilag bárkinek, hogy energiát tápláljon vissza az elektromos hálózatba (természetesen a megfelelő műszaki feltételekkel). Ez azt eredményezte, hogy az elmúlt években Németországban a kisebb-nagyobb cégek és magánszemályek érdekeltté lettek téve abban, hogy a saját energiaellátásukat napenergiával egészítsék ki, hiszen az ott keletkező fölösleget az energiaszolgáltatók felvásárolják, ami akár egy család számára is szép jövedelemkiegészítés.

  Eszembe jutott hogy nálunk a Magyar Villamosművek műszaki okokra hivatkozva mereven elzárkózik az alternatív energiaforrásokból származó villamosenergia felvásárlásától. Ha a németek meg tudták oldani, akkor mi miért nem? Ja, hogy nálunk fontosabb a monopólium megőrzése és ezzel az ország kiszolgáltatása a külföldi energiaforrásoknak, mint a közjó? Amíg befolyásos emberek szabadon rabolhatnak, addig az ország technológiailag visszacsúszik a múlt század elejére. Ezért egyértelműen felelőssé tehető az elmúlt 20 év összes gazdasági minisztere.

  Németország 20 év múlva csak mosolyog majd, ha az oroszok megemelik az energiahordozók árát, nálunk pedig áremelések lesznek. Apósom szokta emlegetni egy magyar céggel kapcsolatban: "ezeknek nincs energetikai koncepciójuk". Azt hiszem igaz ez az egész országra."
  Igaza van a kezdeményezőnek de a hitelességüket alaposan megtépázták saját maguk.
  Hát itt tartunk!”
 • 10. obi 2008. szeptember 26. 00:31
  „Ha ezekről a "grínpíszesekről" hallok, mindig eszembe jut néhai tanárom az egyetemről, aki ezt mondta: "Ami ma környezetvédelem címe az országban folyik, az egy nagy szélhámosság!"
  A Tanár Úr szavaival lehet persze nem egyetérteni, de nekem az a határozott véleményem, hogy "van benne valami"...”
 • 9. c1 2008. szeptember 25. 18:30
  „7
  Ekkora baromságot irni.
  Nem vagyok Greenpace, de ök többet tesznek a természetért, mind pl. Te, vagy ismeröseid stb.

  Üdv: c1”
 • 8. stef 2008. szeptember 25. 15:00
  „Ezek szerint ebben az olvasatban a demonstráló gazdák, a sztrájkoló közlekedésiek stb. is terroristák? Nem mondom, hogy kellemes, ha ilyen akciók miatt dekkolunk valahol a dugóban, vagy nem jutunk el A-ból B-be,de néha kell egy kis sokkolás.
  Ezzel együtt én egyetértek a megújuló energiaforrások népszerüsítésével, mert az nonszensz, hogy ennek a rablógazdálkodó, csak rövidtávú extraprofitot szem elött tartó nyavalyás energialobbynak (olaj, gáz, villany..) nincs alternatívája!”
 • 7. Karel Gott 2008. szeptember 25. 13:30
  „Hidakra mászni, gyárkapukhoz magunkat láncolni, másokat akadályozni szerintem terrorizmus. Egyébként a Greenpace aktivistáinak nagy része álmodozó értelmiségi a rosszabbik fajtából, szerintem egy szöget nem tudnak a falba verni, gyakran pedig az álatluk kifogásolt dolgok összefüggéseit sem ismerik.”
 • 6. dezsőke 2008. szeptember 25. 10:54
  „Szerintem is jó dolog a szélerőmű. Azt viszont nem értem, hogy több helyen miért éppen a zöldek tiltakoztak ellene, a madárvonulás miatt. Akkor ezek a zöldek nem azok a zöldek? Sopron az átlagosnál szelesebb város, tehát biztosan lehetne helyet találni egy szélerőmá parknak. A madarakat sem kellene félteni, mivel a természet nem hülye. Amelyik nekirepül, az utána már nem szaporodik, amelyik kikerüli, az igen. Kész az evolúciós folyamat.”
 • 5. stef 2008. szeptember 25. 10:00
  „gottkarcsi ezt hogy érted? fejtsd ki részletesen...”
 • 4. Karel Gott 2008. szeptember 25. 09:02
  „Greenpace = ökoterrorizmus”
 • 3. pedagógus 2008. szeptember 25. 07:17
  „Én már az oviban beszélek a szelek erejéről, a naptól nyert meleg víztől!
  És a gyerekek FOGÉKONYAK rá, hiszen Ők a jövők!

  Örülnék, ha minden nagycsoportos úgy hagyná el az ovi épületét, hogy van fogalma pl. a szélnek a hasznosságáról éshogy nem csak gázzal/fával/szénnel lehet fűteni....
  SZóval a cél hogy már az oviban beszéljünk róla.”
 • 2. cs 2008. szeptember 25. 06:53
  „A helyi szakértés mellett bizonyára fektetve építenék, oszt erősen csodálkoznának használhatóságán. Aztán beperelnék a szelet.”
 • 1. FREDDY/S 2008. szeptember 25. 05:52
  „Az irreálisan drága mélygarázs helyett egy szélerőműpark hasznosabb lenne az itt lakóknak, nemde...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tőzeggyár: kevés a gyerek, ritkább a járat

Fertőd–Tőzeggyár - Megszüntették a Fertődről Tőzeggyár felé 14 órakor induló buszt. A szülők… Tovább olvasom