Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

A megújulás garanciái az új színházi vezetők

A váltás már a választások előtt érlelődött, de csak a közelmúltban – február elsejétől – realizálódott.
– Alpolgármester úr, az önálló Petőfi Színház életében már korábban is több vezetőváltás történt. Nincs ebben semmi meglepő, de a mostanit politikai felhangok is kísérték, mondván, külső fideszes „ajánlásra" lett a teátrum igazgatója Darvasi Ilona, művészeti vezetője pedig Huszti Péter.

– Akik figyelemmel kísérték a színház életét és az intézményről szóló sajtótudósításokat, azok tisztában vannak vele, hogy a vezetőváltás gondolata már jóval a választások előtt érlelődött.
Egy színház életében természetesnek is nevezhető, hogy időnként új koncepcióra, új arcokra, új impulzusokra van szükség.
Nyerges Ferenc ügyvezető igazgató ezért – mint megtudtuk – már hónapokkal a választás előtt új színházigazgatóban gondolkodott, tehát a politikának nincs ahhoz semmi köze, hogy februártól Darvasi Ilona és Huszti Péter irányítja a színházat. Ez tisztán szakmai kérdés. Darvasi Ilonával és az általa korábban vezetett Turay Ida Színházzal a Petőfi Színháznak évek óta eredményes munkakapcsolata volt, több produkciót is közösen mutattak be. Huszti Péter szakmai kvalitásait, a magyar színjátszásban betöltött szerepét pedig – úgy gondolom – senki sem kérdőjelezi meg.

– Ez így igaz, de a Pro Kultúra önkormányzati intézmény, és ilyen fontos kérdésben nyilván egyeztetni kell a városvezetéssel.

– Ez megtörtént, a változásokat a városvezetés tudtával hajtották végre.

– Korábban a közgyűlés nevezte ki a mindenkori színházigazgatót. Most miért nem így történt?

– Azért, mert a közhasznúsági szerződés tavalyi módosítása óta a munka- és megbízási szerződések az ügyvezető hatáskörébe tartoznak.

– Mit várnak a Darvasi–Huszti kettőstől?

– Darvasi Ilona kiváló színházszervező, az ő feladata lesz megteremteni azokat a személyi és tárgyi feltételeket, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy műsorpolitikájában és közönségkapcsolatában megújuljon a színház. Hogy ez így is lesz, arra garancia Huszti Péter tudása, szakmai tapasztalata. Nyilván nem véletlen, hogy Kossuth-díjas művész, és még számtalan elismerés birtokosa, irányította a Színház- és Filmművészeti Egyetemet, amelynek jelenleg is tanszékvezetője. Soproni kötődése ismert, hiszen többször játszott városunkban.

– Az előzmények ellenére talán mégis váratlanul távozott Szilágyi Tibor.

– A döntést Nyerges Ferenc és Szilágyi Tibor közös megegyezéssel hozta. A városvezetés meggyőződése azonban, hogy a távozó igazgató nagyon sokat tett a város színházi életéért. Egy érdekes, termékeny és színvonalas fejezet zárult le a kulturális életünkben. Most egy új kezdődik, és abban hiszünk, hogy új pályára áll színházi életünk, tovább gyarapítva az elmúlt tizenhat esztendő sikereit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Melinda hercegné nem tűnt el

Dr. Ottrubay Istvánt, az Esterházy Magánalapítvány vezérigazgatóját azzal gyanúsítják oldalági rokonok, hogy a családi vagyont megörökölt Esterházy Melinda hercegnét elzárva tartja a külvilágtól. A hercegné a héten tett budapesti látogatásakor kiállt unokaöccse mellett. Tovább olvasom