Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

A megoldás: előre kell menekülni

Egy soproni vállalkozás a válságban az előremenekülést választotta. Városszerte kis élelmiszerboltokat üzemeltetnek, a napokban nyitották a hetediket.

Azt vallják, inkább maguknak teremtenek konkurenciát.

– 1995-ben árverésen vásároltuk meg egy régi állami bolthálózat kis üzletét a Táncsics utcában – kezdte Meszlényi László.

– Apám akkor jött el a megszűnőben lévő munkahelyéről, én pincérként dolgoztam. Nem akartam életem végéig felszolgálóként tevékenykedni, így amikor megláttam az eladó üzletet, teljesen belelkesedtem. Ez még inkább összehozta a családot. Édesanyám az adminisztrációt segíti, apukámra mindenben számíthatok. Az öcsém sikeres kosárlabdaedző, a Soproni KC trénere. Neki a sport az élete, ő csak csendestárs a vállalkozásban – tette hozzá.

Panni, Robi, Laci. Az anya és a két fiú nevének kezdőbetűit viseli az üzletlánc, mely keményen küzd a talpon maradásért. Ellenfeleik a multik és a válság okozta pénztelenség.

– Egyetlen lehetőségünk van, előre kell menekülni. Először két boltunk volt, majd négy lett, és nemrég nyitottuk a hetediket. Úgy gondolom, ha én nem nyitok ott, ahol igény van rá, akkor megteszi más. Korán kezdünk, későn zárunk, udvarias a személyzet és friss árukat kínálunk. Ez lehet a sikerünk titka.

László szerint a válság miatt mintegy 15–20 százalékkal csökkent a forgalom. Az emberek megnézik, mit vásárolnak, s a korábbi évekhez képest jóval kevesebbet költenek. Náluk a kosárátlag pár száz forint mindössze, szemben a hipermarketekkel, ahol egy-egy vevő tízezret fizet.

Az egyik bolt a hétből: Meszlényi László és Meszlényi Vilmos az egyik legforgalmasabb üzletükben. Fotó: Magasi Dávid
Az egyik bolt a hétből: Meszlényi László és Meszlényi Vilmos az egyik legforgalmasabb üzletükben. Fotó: Magasi Dávid

– Mi semmit nem annyiért kapunk, mint a multik. Ráadásul a hipermarketek adókedvezményben részesülnek, egyik boltot nyitják a másik után. Nekünk semmiért nem jár kedvezmény, pedig 55–60 munkahelyet teremtettünk, rengeteg járulékot fizetünk. Jobban kellene segíteni a helyi vállalkozásokat, hiszen nehéz a talpon maradás, milliókra rúg a villanyszámla, szigorúak a hatósági előírások.

– Bízom abban, hogy előbb-utóbb jobbra fordul a helyzet, s jobban élnek majd az emberek. Negyvenéves vagyok. Ha 22 év múlva olyan aktív leszek, mint most a 62 esztendős édesapám, akkor nem lesz gond. De a gyerekeimnek más jövőt szánok. Nehéz kenyér ez, sokat kell menni, rengeteg az adminisztráció... De csináljuk, amíg tudjuk, s amíg szükség van ránk – mondta Meszlényi László.

Az önkormányzat is elismerte a család erőfeszítéseit. 2007-ben az édesapa, Meszlényi Vilmos vehette át az Ifj. Flandorffer Ignác-díjat, melyet a város gazdasági életében, fejlődésében kiemelkedő szerepet játszó magánszemélyek részére adományoznak.


Ifj. Flandorffer Ignác Sopron fejlődésének fellendítője volt a XIX. században

Létrehozta a Soproni Városszépítő Egyesületet, az országban az elsőt. Gázgyárat, takarékpénztárat alapított, utóbbi az uzsorásokkal szembeszállva, kedvező feltételekkel nyújtott hitelt. Idősotthont építtetett, segítségével épült az Orsolya-rend iskolája.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. erika03 2011. április 02. 02:38
  „ÓÓÓÓÓÓÓÓ nagyon szerettem a Táncsics uton vásárolni,ha kerülővel is de arra mentem kakaós csigáért,( az páratlan finom)
  de sajna eltünt!!! Végre felderítettem,de 20 perc plusszba kerül a jerevánon!! Szomorúú vagyok!!”
 • 21. Icsi235 2010. április 21. 17:39
  „Mindegyik boltot lekörözi a parola kiszolgálása és itt a legfincsibb a kakaós csiga is :)
  Gratulálok az üzlethez és további sok sikert kívánok!

  Egy nagyon elégedett vásárló!”
 • 20. Sopron-Berlin 2010. április 18. 07:07
  „Hála Isten, hogy vannak a Parola üzletek.
  Gratulálok a Meszlényi családnak.
  Ha hazaérkezem Sopronba, jó tudni, hogy az Erzsébet utcai Parola vasárnap ist nyitva van.
  Sokkal jobban szeretek ilyen üzletekben vásárolni, mit olyan hodályokban mit a Tesco pl.
  Sajnos itt Berlinben az ilyen családi vezetésü üzletek az utolsó években bezártak, kivétellel a török üzleteket.

  Most lassan megint kezdenek itt az úgynevezett *tante emma läden* (emma néni boltja) nérpszerüek lenni, mert az emberek lassan nagyon unják a nagy bevásárló központokat, amik tulajdonképpen egyformák.

  Meszlényi úr, nincs kedve Berlinben is egy pár üzletet nyitni?
  :o))))”
 • 19. soproni 2010. április 17. 14:35
  „A Várkerületi Parolában vásárolok és maximálisan elégedett vagyok az eladókkal és az árú készlettel egyaránt. Az árú mindig friss,a bolt tiszta és az eladók is kedvesek.Kár,hogy nem nagyobb az alapterület,de ennek ellenére is lehet vásárolni.
  zhall! Te,hogy oldanád meg az árú szállítást másként egy ekkora alapterületű üzletben?A termékeket nem csak behordani kell az üzletbe a szállítóknak,hanem az eladóknak át is kell venniük az árút,ami a minőség és mennyiség ellenőrzését jelenti,ezután pedig ki kell pakolni a polcokra .Ez az egész művelet pár percet vesz igénybe,köszönet a talpraesett és gyors alkalmazottaknak érte.Engem ez még soha nem zavart,ezért továbbra is oda járok vásárolni.”
 • 18. Áfonya 2010. április 16. 23:49
  „Sokat jelent az,hogy a város másik feléből is csak oda megyek vásárolni,pedig jó pár bolt mellett haladok el.Leginkább a Táncsics és az Alsólővér boltokban fordulok meg nyitás óta.S,hogy miért?:Csak itt kapok vékony szeletekre szelt felvágotatt(ami kellően van csomagolva,nem hagyva,hogy kiszáradjon) ,friss pékárut és soha egyetlen boltban sem kaptam ennyi odafigyelést,segítőkészséget,itt mosolyognak az eladók és nemcsak bambán néznek!Tudom sok munka van benne és azon vannak mindig,hogy megfelelő emberek dolgozzanak itt!Gratulálok Vili bácsinak,Panni néninek és Lacinak,na meg a család többi tagjának!Sok sikert,jó egészséget kívánok!”
 • 17. belinea 2010. április 16. 20:06
  „Őszinte elismerésem a Meszlényi családnak!Nem kis teljesítmény a mai körülmények között immáron 7 sikeresen boltot üzemeltetni.De azért valljuk be,ehhez az eladók szaktudása,segítőkészsége is kell.Én is azok közé tartozom,akik a várkerületi Parolában vásárolnak,és nagyon meg vagyok elégedve.A ládák... Ha jól tudom a hölgyek fél 5-re járnak dolgozni.Milyen korán menjenek be ahhoz,hogy időben végezzenek...?
  Szerintem ez legyen a legnagyobb gondja mindenkinek az életben... A csemegepult pedig kifogásolhatatlan.
  Az eladók nagyon kedvesek,és sokat számít nekem,hogy a reggeli hajtás ellenére mindig vidámak és mosolygósak!”
 • 16. Petya78 2010. április 16. 16:46
  „Sziasztok, én szerintem mindegyik Parola nagyon jó árukészletben és árban sem rosszak.Több boltban is jártam már de a Táncsics utcai és a Rákoczi között lakom.Mindketöben vásárolok renszeresen friss áruk vannak mindig .De ha az udvariaság és kedveségröl beszélünk elönyben vannak a Rákoczi utcában lévö lányok.Nagyon segitőkészek.
  Gratulálok a Családnak és igy tovább.”
 • 15. oriza-triznyák 2010. április 16. 16:36
  „Gingi
  igen, nagyon sok a beszálíttó és nem nagyon lehet megállni a Várkeren ezért sokszor mennek még egy kört esetleg máshova mennek addig.Én még soha nem estem el egy ládában se pedig sokszor voltam ott.
  És tényleg az a tüsi hajú fiatal lány mindig kedves, mosolyog.”
 • 14. Gingi 2010. április 16. 16:04
  „zhall hozzászólására válaszolva: nem tudom szó nélkül hagyni, hogy lehet ilyen véleményed a várkerületi boltról?? Nap mint nap én is oda járok, ismerősöm is dolgozik Parolába, így tudom mit állnak ki az eladók-pénztárosok. Legalább nyolc-tíz pékségből kapnak árut, azt azért nem 5 perc kirakodni, és igen, biztos nem mindegyik szállító ér oda időben. Lehetne több megértés az emberekben...A felvágottról meg csak annyit, hogyha évek alatt 1x10 dkg dobtál ki az azért nem rossz eredmény, ugye?”
 • 13. joshua06 2010. április 16. 14:31
  „Akinek gondja van bármelyik Parolával,annyit mondanék,csak az hibázik aki dolgozik.Én leginkább a Várkerületi boltba járok,és teljesen meg vagyok elégedve.Mint a kiszolgálással,mint az árakkal és a renddel.Az eladó hölgyeknek mindenkihez van pár jó szava kortól-nemtől függetlenül.Tisztelettudóak és segítőkészek.A ládákról csak annyit,hogy szerintem erről nem ők tehetnek,hanem azok a szállítók akik nem érnek oda időben.Emellett pedig a ládákon bukdácsolva is a lehető legprecízebben igyekeznek minket kiszolgálni.Meszlényi Úr! Én csak gratulálni tudok!”
 • 12. emberség 2010. április 16. 13:39
  „A Táncsics utcai boltban arról a lassu pénztárosrol csak annyit, hogy Ő kezdettől fogva ott dolgozott nagyon is jól , sajnos beteg lett . Nem rokkantossitják le azért dolgozik a kissebb kaszába, de ha elküldenék akkor lehet, hogy hajléktalan lenne. Lehet, hogy máshol már elküldték volna, Talán még javul az állapota és ujra olyan fürge lesz mint régen, Egy kis türelem kell és megértés. Ez is a család mentalitásához tartozik.”
 • 11. Cerwin 2010. április 16. 12:41
  „Szívesen járok a Parola boltokba! Gratulálok a Családnak!”
 • 10. Csetneky 2010. április 16. 11:41
  „Jók a Parola üzletek, gyakran vásárolunk ott. Persze, nem mindent. Vannak viszont olyan árucikkek, amelyek sokkal jobbak, mint a multiknál.”
 • 9. Feri05 2010. április 16. 11:09
  „Elsősorban gratulálni szeretnék,hogy a multinacionális cégek mellett egy kis üzletlánc talpon tud maradni egy ekkora városban,ez csak akkor jöhet létre ha színvonalas dolgozok,állandó vevők és mosolygó eladók várják nap mint nap a vevőket!!Külön köszönet a várkerületi Parola összes dolgozójának,nap mint nap bejárok munka előtt munka után,és mindig segítőkészek a boltba rend van,és Én nem láttam még rekeszeket sem reggelente!!Gratulálok mindenkinek a kosárcsapatnak is!!!!HAJRÁ SOPRON”
 • 8. sopronkuldo 2010. április 16. 10:54
  „A nyitvatartási időt nagyon eltalálták,minden alapvető élelmiszer megtalálható,az árak normálisak.
  A Rákóczi utcai boltban nagyon kedvesek az eladók,velük soha semmi bajom nem volt.
  De a Táncsics utcairól nem tudok jót mondani! A pénztárban matató csiga lassuságú nő, a csemegepultban mérleget használni nem tudó személyzet.15 dkg szeletelt felvágott legtöbb alkalommal 20-22 dkg.És még rá is kérdez: maradhat? stb...”
 • 7. ooooo 2010. április 16. 10:05
  „OK! remélem nem csak szavakkal, de vásárlásotokkal is támogatjátok a soproni vállalkozókat!!!”
 • 6. cicui 2010. április 16. 08:36
  „Ez nagyon jó,hogy már ennyi üzletük van a városban.Nekem személy szerint a Rákóczi utcai áll közel a szívemhez mert jó helyen van ,szinte megtalálható minden,kedvesek,mosolygósak,segítőkészek az eladók.Bár kicsit lehetne nagyobb a bolt de így is szuper.Az árak is elfogadhatók.Így öröm ott vásárolni!!!Az ember szívesebben vásárol ilyen helyen ahol van minden,nem borzasztó árak vannak és nem flegma eladók.Csak így tovább!!!”
 • 5. cicui 2010. április 16. 08:36
  „Ez nagyon jó,hogy már ennyi üzletük van a városban.Nekem személy szerint a Rákóczi utcai áll közel a szívemhez mert jó helyen van ,szinte megtalálható minden,kedvesek,mosolygósak,segítőkészek az eladók.Bár kicsit lehetne nagyobb a bolt de így is szuper.Az árak is elfogadhatók.Így öröm ott vásárolni!!!Az ember szívesebben vásárol ilyen helyen ahol van minden,nem borzasztó árak vannak és nem flegma eladók.Csak így tovább!!!”
 • 4. zhall 2010. április 16. 04:52
  „Elsősorban gratulálok a sikeres munkához,én is szívesen és sokszor vásárolok Önöknél.Bár az is hozzátartozik hogy a Várkerületen lévő üzlet színvonala másfél éve rohamosan romlik.Reggel nyitás után még fél órán keresztül szinte nem lehet bemenni a szállítók által szerte-szét hagyott ládáktól,tiszta akadálypálya a helység.Nem értem miért a bolton keresztül kell végigcibálni a kenyeresládákat,keresztül a vásárlókon,hiszen úgy tudom van erre a célra megfelelő hátsó bejárat is.Ha pedig ott cipelik,akkor ki kéne rakodni gyorsan,nem ott hagyni hogy keresztül essenek rajt az emberek.A csemege-pulti választék egyre gyengébb...Sőt!Amit délután vettem felvágottat,már este ki kellett dobnom.Ez nem rendszeres,egyszer fordult elő az évek allatt,éppen a napokban.
  Pozitív viszont hogy van egy vékony alkatú tüsihajú fiatal eladó hölgy,akinek külön köszönet az segítőkészségéért és szorgalmasságáért!”
 • 3. Sikloernyos 2010. április 15. 19:48
  „Anyam erre mondja, hogy a valsag: kiarusitas. csak mit csinaljon az, akinek semmije sincsen...?”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legyél a Föld barátja! - a legjobbakat díjazzák

Mintegy negyven pályamű érkezett be a Legyél a Föld barátja! elnevezésű környezetvédelmi pályázatra.… Tovább olvasom