Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

A meggyesieknek is szükségük van a Sopronba vezető útra

Sopron–Burgenland - A schengeni határnyitás nem okozott osztatlan örömöt Ausztriában. Szomszédaink közül sokan féltik biztonságukat, aggódnak a bűnözés esetleges emelkedése miatt. A magyarok pedig nehezményezik, hogy sok helyen „Behajtani tilos!" táblát tettek ki az osztrákok.
Fertőrákos az egyik olyan határ menti település, ahol nagyon közel van egymáshoz a két falu. Fertőmeggyesre (Mörbisch) azonban nem lehet közvetlenül autóval eljutni, csak hatalmas kerülővel.
– Ez a tábla 17 éve került ide – mondta a helyszínen Peter Vargyas, Meggyes polgármestere.

Peter Vargyas

– Elvben kivehetnénk, de az út nem alkalmas rendszeres autóközlekedésre. Mi sem vagyunk azonban a magunk ellenségei, szükségünk van a Sopronba vezető útra. Ausztriában valóban vannak félelmek a csatlakozással kapcsolatban, de ezt az egész kérdéskört rosszul tálalta a média. Az emberek minden új esetben feszélyezettek egy kicsit, így van ez Mörbischen is. A határnyitás pedig komoly változás. És természetesen mindig vannak olyan politikusok, akik ezt kihasználják, főleg a bűnözéssel kapcsolatban próbálják az embereket befolyásolni. Ez azonban eleve butaság, hiszen nem attól áll meg a bűnözés a határon, hogy van sorompó vagy nincs. A félelmek oldása érdekében az interneten indítunk egy úgynevezett schengeni fórumot, amelyen minden információ elérhető lesz. Amikor 1989-ben kinyitottuk a határt a gyalogosok és kerékpárosok előtt, nagy botrány volt nálunk, ma meg mindenki örül.
Klaus Sommer kétlaki életet él. Egyaránt kötődik Meggyeshez és Sopronhoz is.
Klaus Sommer

– Mörbisch (Meggyes) Sopron „faluja volt" több mint ezer évig és most a történelem ott folytatódik, ahol 1921-ben abbamaradt – mondotta a Sopronban élő fiatalember. – Én személyesen örülök, mert gyorsabban tudnak a mörbischiek Sopronba menni, illetve fordítva. Sopronnak turisztikailag is fontos, hogy vendégeik ne csak Fertőrákosra, hanem a szomszédba is eljussanak, hogy megismerhessék az egész Fertő tavat, hiszen itt van a város kapuja előtt. Persze az lenne az igazi, ha a fertőrákosi határátkelőn autóval is át lehetne jutni, de meg kell oldani az út kérdését, mert a jelenlegi nem elég széles és a magyar szakaszon szörnyű kátyúk vannak. Remélem azonban, a közlekedéspolitikusok hamarosan megtalálják a megoldást. Ausztriában a biztonság érzése ugyanolyan magas, mint Magyarországon a szabadság érzése. Tudni kell azonban, hogy Ausztriában sok embernek közömbös a határnyitás – még nem látják lehetséges előnyeit – és féltik a biztonságukat. Ne feledjük, viszonylag gyorsan történt minden és Ausztriának összesen 700 kilométeren vált nyitottá a határa.

Olvasóink írták

 • 4. naj 2007. december 27. 08:03
  „Persze nekik is igazuk lehet.De akkor nemfélnek mikor 3 euroért dolgooznak a magyarok a szöőben vagy az nemszámit.az dö mindent megold.A tesomhoz ha kiakartam menni kerültem 50 km-t most ittvolna a lehetöség most mehetek gyalog.vagy jön a teso a határra igaz neki is ott a tábla mert ügye elvileg ráis vonatkozik /átmenö forgalom tilos/”
 • 3. Dresi 2007. december 26. 23:40
  „Persze amikor Fertőrákosra volt szükség mi "ostobák"mindent megengedtünk !! Igen is ha már egyszer bekövetkezett a "SZABADSÁG ", ne hogy már minket korlátozzanak ezek a labancok !!! Nagyon remélem ,hogy a tavasz beköszöntét már táblák nélkül ünnepelhetjük !!! Nagyon számítok ebben Sopron
  EU-s képviselőjére is !!! Remélem őt sem hatja meg az osztrákok mondva csinált problémái !!! Előre is köszönet érte.”
 • 2. Sziszi 2007. december 26. 08:14
  „"Ne feledjük, viszonylag gyorsan történt minden és Ausztriának összesen 700 kilométeren vált nyitottá a határa."
  Hát igen aki kurvának megy az ne siránkozzon ha meg b@sszák.
  Nagyon jól tudták mit jelent az EU tagság. Egyébbként azért nagyon jó volt a magyarok pénze a bevásárlótúrizmus alkalmával azután a folyamatos konszolidáció hatására a Safe Invest-tel már gátlástalanul lerabolták az országot, arról nem is beszélve, hogy annyira rákaptak a pénz szagára, hogy Ausztria már biztonságosabb bank mint Svájc.....akkor most ki rabol ki kit és kinek kell félnie kitől???”
 • 1. keró 2007. december 24. 19:46
  „Csak 1 ki szöszenet!
  Már magyarországon is megjelentek azok az "elemek" akiket odahaza (ausztria) már sehol sem fogadnak szívesen! Most ismeretlenül itt próbáloznak. PL: notorius alkoholisták,folyamatosan balhézók, és akik mindenhol elfelejtenek fizetni.
  szóval?! 3-nap smár hozza a szemetet a szél.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Walter Dezső: Alaptalanul vádoltak meg engem

Sopron – Bebizonyosodott, nem történt bűncselekmény polgármesterségem alatt –… Tovább olvasom