Kisalföld logö

2018. 10. 16. kedd - Gál 11°C | 21°C Még több cikk.

A megemlékezés gyertyái

Sopron régiójában gyertyaöntő vállalkozások dolgoznak hazai és külföldi piacra. Kézműves-foglalkozás az övék, termékeikre ezekben a hetekben a legnagyobb a kereslet. A halottak napja alkalmából gyertyák gyúlnak a hantok tövében; halványan pislogó fények mellett emlékezünk elhunyt szeretteinkre, barátainkra.
A tizenkét alkalmazottat foglalkoztató sopronkövesdi gyertyaüzemben havonta átlagosan húsz tonna paraffint használnak fel gyertyaöntésre; a halottak napja előtti négy hétben ez a mennyiség meghaladta a harminc tonnát.
– Bő tíz éve Sopronban kezdtük a gyertyakészítést, majd 1994-ben, éltünk a sopronkövesdi letelepedés kedvező feltételeivel, elköltöztettük a teljes egészében magyar tulajdonú céget – mondja Sardú Krisztián vállalkozó.
– Mi nem szezonális jelleggel, hanem egész évben készítjük a gyertyákat. Ha zánkban a gyertya túlnyomórészt kegyeleti célokat szolgál, emiatt a kereslet gyakorlatilag a halottak napja és a karácsony közötti idő szakhoz kötődik.

Jellemző, hogy a halottak napja és a karácsony közötti időszakban bonyolítjuk le a gyertyaforgalom kilencven százalékát. Nyugaton ez egészen másképp van, ott a gyertya már a lakáskultúra szerves részét képezi. Ennek köszönhető, hogy termékeinket külföldi piacokon értékesítjük: a velünk kooperációs szerződésben álló német partnercég megrendelései egész évben folyamatos munkát biztosítanak – mondta el Sardú Krisztián vállalkozó. – Készítünk olyan egy kilogrammos gyertyákat is, amelyek több mint 180 órát képesek égni. Hogy egyes asztali gyertya lángjában 8–9 órát, vagy pedig mindössze 2–3 órát gyönyörködhetünk, az a kanóc és a paraffin minőségétől függ. Ma már a legkeresettebb gyertyák közé tartoznak a füst- és cseppmentes gyártmányok.

Császár József kisiparos szintén Sopronban kezdte, majd Fertőbozon folytatta kézműves-tevékenységét. – Több mint fél évtizedes családi vállalkozás a miénk, elsősorban mécseseket és díszgyertyákat gyártunk belföldre – mondja a cégtulajdonos. – A kezdéskor igen szerény volt a kereslet, ma viszont már nagy áruházláncoknak is szállítunk. Évente mintegy húsz tonna paraffint használunk fel. Szeptember-október jelenti a mécsesszezont, november és a december az adventigyertya-készí tés ideje. Januártól szeptemberig pedig raktárra gyártunk, s az esetenkénti megrendeléseknek teszünk eleget. Jellemző, hogy a hazai kereskedők nek elsősorban az ár a fontos. A lengyel import mécses ugyanis erősen letörte az árat, emiatt többen abba is hagyták a szakmát. Nehéz a verseny, szerencsére mi még bírjuk az iramot, bár már rég nem emelhetjük úgy az árakat, ahogyan az szükséges lenne...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bolti lopások: Megszaporodott a számuk

Egy soproni fiatalasszony az egyik helyi ABC-ben vásárolt. A tejfölről azonban megfeledkezett, a… Tovább olvasom