Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

`A magyarok szárnyakat adtak az NDK-sok szabadságvágyának´

Sopronpusztán megemlékezéssel, beszédekkel, Melocco Miklós Áttörés című szoborkompozíciójának felavatásával folytatódott szerdán a Páneurópai Piknik ünnepség sorozat. A szerdai rendezvény a fertőrákosi Barlangszínházban pedig az esti Európa koncerttel ért véget.

"Németország mindig emlékezni fog arra, hogy a magyarok milyen nagy szerepet töltöttek be a németek szabadságban való egyesülésében. Szívből köszönöm, magyar barátaim" - hangoztatta Angela Merkel német kancellár a sopronpusztai Páneurópai Piknik 20. évfordulóján. Sólyom László felavatta a rendszerváltás első hazai emlékművét, Melocco: "Áttörés" című szobrát.

Sólyom László köztársasági elnök, Bajnai Gordon miniszterelnök, Angela Merkel német kancellár, az EU képviseletében Carl Bildt svéd külügyminiszter, valamint több más magas rangú hazai és külföldi személyiség részvételével zajlottak le a megemlékezések a nevezetes Páneurópai Piknik 20. évfordulója alkalmából.

Nagy taps fogadta Angela Merkelt

Több mint kétezren látogattak ki a helyszínen rendezett emlékünnepségre. Nagy taps fogadta Angela Merkel német kancellár érkezését, akit Fodor Tamás Sopron polgármestere kísért a pódiumra. A villámlátogatásra hazánkba látogató német kancellár üdvözlő beszédében hangsúlyozta: rendkívül nagy öröm a számára, hogy a történelmi jelentőségű helyen emlékezhet a piknik eseményeire.

Köszönetet mondott az  osztrákoknak is, akik a határ túlsó oldalán segítették a menekülteket. 1989. augusztus 19-e nagymértékben hozzájárult az európai folyamatok alakulására, "ami itt történt, az már a történekem egy része". Méltatta a debreceni és a soproni szervezők munkáját, a piknik védnökeit, Habsburg Ottót és Pozsgay Imrét. "Pár órára megnyílt a határkapu, közel hétszáz keletnémet lépett a szabadság földjére, de akkor még senki nem tudta, hogyan alakulnak majd a dolgok. A magyarok az NDK-sok szabadságvágyának szárnyakat adtak, ők pedig bátran demonstrálták szabadságvágyukat az NDK vezetőinek" - hangoztatta Angela Merkel.

Aláhúzta: az eseményeket követően nem sokkal később leomlott a hidegháború fala, hatalmas léptékű változások következtek be Európában. "Németország mindig emlékezni fog a magyarok szerepére, hogy a németek a szabadságban egyesülhettek. Szívből köszönöm, magyar barátaim" - zárta gondolatát Angela Merkel, aki a barlangszínházi Európa-koncerten is méltatta 1989. augusztus 19-e jelentőségét, mondván: "Elmondhatjuk, hogy a világtörténelem legsikeresebb piknikje volt az 1989-es. Több  volt, mint egy piknik, több, mint a vasfüggönyön átnyúló polgári  kezdeményezés. Valójában egy kis forradalom volt."
 
Sok nemzetnek szóló emlékmű született

Sopronpusztán ezt megelőzően Sólyom László köztársasági elnök és Fodor Tamás polgármester felavatta Melocco Miklós: Áttörés című szoborkompozícióját. A köztársasági elnök avatóbeszédében így fogalmazott: "A szobor hátoldalán olvashatjuk, 'Egy rab nép kinyitotta kapuját, hogy egy másik rab nép kiléphessen a szabadságba'.

Hozzá kell tennünk, akik a szabadságot adták, maguk is úton voltak a szabadság felé. A Páneurópai Piknik ugyanúgy, mint a keletnémetek kiengedése Nyugatra, része volt az 1989 nyarán felgyorsult politikai változásoknak." Sólyom László az "Áttörés" című szoborkompozíciót a rendszerváltás legjobb arcának emléket állító műnek nevezte, egyszersmind a rendszerváltás első emlékművének, amely sokjelentésű, sok nemzethez szóló és minden tekintetben őszinte alkotás.
Angela Merkel és Sólyom László a jubileumi ünnepségen egykori keletnémet menekültekkel, szervezőkkel és olyan fiatalokkal is találkozott, akik egyidősek a rendszerváltással.

Európa igaz jövője 1989-ben kezdődött

- A cselekvő szabadságvágy tette történelmi hellyé Sopronpusztát. A húsz éve itt történtek Európa egységesüléséhez és egészen a határok megszűnéséig vezettek - mutatott rá az emlékünnepségen Firtl Mátyás, Sopron országgyűlési képviselője. Tőkés László - aki a szervezők nevében lépett a mikrofon elé - a civil kezdeményezés jelentőségét emelte ki, hozzátéve: sokan vitatják a vasfüggöny leomlásának igazi dátumát. Ő a piknik napját tekinti a leghitelesebbnek.

- Európa igazi jövője 1989-ben kezdődött - jelentette ki az EU képviseletében Carl Bildt svéd külügyminiszter, aki szerint az 1989-ben megkezdett út még nem ért véget. Elindultunk ugyan rajta, de még sok feladatot tartogat Európa továbbépítése.

Merkel-ajándék volt a Weimari Kórus
 
A fertőrákosi Barlangszínházban rendezett Európa-koncerten Szájer József személyes hangú beszédben elevenítette fel és méltatta a húsz évvel ezelőtti történéseket. A Páneurópai Piknik Alapítvány elnöke, Magas László a határőrök előtt fejezte ki tiszteletét, mondván: nekik köszönhetően a piknik helyszíne emlékhellyé és nem kegyhellyé vált. Ugyanakkor megjegyezte, ma is sok a hamis próféta, aki átalakítják a történelem hitelességét.

"A mai fényes ünnepség igazságot szolgáltat a civil szervezeteknek és rávilágít arra, a rendszerváltozásban az ország népe volt a döntő" - mondta beszédében Sólyom László, aki hozzátette: a civilek dicséretével nem szeretné kisebbíteni az akkori miniszterelnök, Németh Miklós és kormánya érdemeit a határzár megszüntetésében.
 
Az Európa-koncerten a szerző dirigálásában adta elő Szokolay Sándor erre az alkalomra írt Nyitány-fantáziáját a Győri Filharmonikus Zenekar. Merkel kancellár ajándékaként fellépett a Weimari Liszt Zeneművészeti Főiskola kórusa, majd Beethoven IX. szimfóniájával ért véget a piknik emlékünnepség-sorozata.

Egy órát vártak az ingyenbuszra

"Olcsó húsnak híg a leve" - hallatszott a sopronpusztai ünnepség végén az ingyenbuszokra várakozó tömegek részéről. Azt hitték, a szervezők által biztosított buszok ott sorakoznak majd az úton, hogy az érdeklődőket rögtön a Barlangszínházhoz, vagy Kőhidára vigyék, ám ez nem egészen úgy alakult. Több mint kínos volt, hogy találkoztunk olyan Nürnberg környéki kétgyermekes családdal, babakocsival, akik egy órát vártak az ünnepség után az ingyenes buszjáratra.

A kancellárral találkozott Székely Csaba is

A Sopron Hotelben Angela Merkel kancellár találkozott dr. Székely Csabával, a GYSEV vezérigazgatójával is. Értesüléseink szerint a vasúttársaság stratégiai szövetség kialakításában gondolkodik, s mint lehetőség, a német vasúttársaság (DB) neve is felvetődött. Úgy tudjuk, dr. Székely Csaba tegnap már Németországba utazott, hogy felvegye a kapcsolatot a DB új vezérkarával.

Korábban

A kétnapos konferencia sorozat után a Páneurópai Piknik 20-ik évfordulójára szervezett rendezvény sorozat fő helyszíne szerdán Sopronpuszta volt.


Fotók: Magasi Dávid
A páneurópai piknik jubileumi ünnepségén a német kancellár Sólyom László társaságában magánbeszélgetésen vett részt egykori keletnémet menekültekkel, szervezőkkel és olyan osztrák, magyar és német fiatalokkal, akik egyidősek a rendszerváltással.
 
Carl Bildt, Svédország külügyminisztere az Európai Unió képviseletében az európai szabadságeszméhez, a demokráciához való hozzájárulásként méltatta a 20 évvel ezelőtti eseményeket.


Fotók: Magasi Dávid


Az osztrák-magyar határ lévő parkban már elkezdődtek a programok. A Szabadság Sátorban történelmi vetélkedőket szerveztek, emellett volt még beszélgetés, galambröptetés. Itt a Magyar Posta ünnepi bélyegzőhelyet működtet.

Ide tartozó hír, hogy a kisalfold.hu információi szerint kisebbfajta bonyodalom keletkezett a Szabadság Sátor elnevezéssel kapcsolatban. A név első betűjét pirossal, a többit pedig zölddel írták ki. A kiemelés miatt a kettő S betű összeolvasva az SS-re emlékeztet. Legalábbis ezt állította Angela Merkel német kancellár stábja. Ők arra kérték a szervezőket, hogy módosítsanak a feliraton, különben a kancellár nem vonul el a sátor előtt.

A piknik emlékhelyen délután három órakor zenés műsorral folytatódtak a programok. Háromnegyed négykor Filep Mária és dr. Magas László egykori szervezők helyezték el a megemlékezés virágait a kopjafánál. Jubileumi ünnepség keretében beszédet mondott: Firtl Mátyás (FIDESZ-KDNP), Sopron és környéke országgyűlési képviselője, a Magyar Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának alelnöke, Tőkés László, Páneurópai Piknik 1989 Egyesület, az egykori szervezők nevében, Werner Fuhrmann a Freundeskreis Europa Berlin elnöke, Carl Bildt Svédország külügyminisztere az Európai Unió képviseletében. Melocco Miklós Áttörés, az európai szabadság szobra című  kompozícióját Sólyom László köztársasági elnök avatta fel.

Fotók: Magasi Dávid

A fertőrákosi Barlangszínházban, az Európa-koncerten Angela Merkel és Sólyom László mondott ünnepi beszédet. A hangversenyen felhangzott Szokolay Sándor: Nyitány-fantázia  című művének ősbemutatója a győri filharmonikusok előadásában, a  szerző vezényletével. A kompozíciót a zeneszerző Sopron város  felkérésére írta a jubileum tiszteletére.

Barroso: ma is fontos a soproni piknik európai szellemisége

José Manuel Barroso bizottsági elnök nyilatkozata a Sopron közelében tartott páneurópai piknik 20. évfordulója alkalmából (2009. augusztus 19.):

A 20 évvel ezelőtti, az osztrák–magyar határon, Sopron közelében tartott páneurópai piknik hozzájárult az európai történelem átformálásához.

Az 1989. augusztus 19-i soproni piknik több száz, a vasfüggöny két oldaláról érkező európai polgárt kötött össze. Az eredmény a határ ideiglenes megnyitása, majd a vasfüggöny végleges leomlása volt, így hozzájárult Németország békés újraegyesítéséhez is. Ennek révén a soproni piknikkel vette kezdetét a hidegháború által kettéosztott Európa történelmi átalakulása.

A mai napon tisztelettel adózom mindazoknak, akik lehetővé tették a soproni fordulatot. Az áttörés polgárok millióinak nyújtotta az egységes és szabad Európa reményét, egy olyan álmot, amely Kelet- és Közép-Európa 10 államának 2004-es illetve 2007-es uniós csatlakozása révén valóra vált. A fordulatban a mindennapi emberek legalább akkora szerepet játszottak, mint a politikai személyiségek. A soproni események sokatmondóak a szellemiség ereje és az egyének bátorsága tekintetében; a tettekről szólnak a szabadság, a demokrácia és az európai szolidaritás jegyében.

Bízom benne, hogy a soproni piknik európai szellemisége továbbra is fennmarad és inspirációul szolgál a jövő generációi számára is. 
 


Bajnai Gordon miniszterelnök szerdán kora este a Sopronpusztán véget ért ünnepség után fogadta Angela Merkel német kancellárt. A két politikus rövid, mintegy fél órás beszélgetést folytatott az egyik hotelben. A tárgyaláson üzletemberek is részt vettek.

Bajnai Gordon Merkel kancellárt fogadta
Bajnai Gordon Merkel kancellárt fogadta

A találkozó elejét azonban incidens zavarta meg. Egy kisebb tüntető csoport zászlókkal, transzparensekkel vonult el a hotel kerítése előtt, közben skandálták: "Bajnai, takarodj!". A miniszterelnök lehajtott fejjel, egykedvűen hallgatta a szívélyesnek semmiképpen nem mondható fogadtatást. A rendőrök a kezdeti meglepődöttség után, az egységek átcsoportosításával kezelték a helyzetet.

Bajnai így hallgatta végig, miközben egy kisebb csoport a hotel kerítésén kívül
Bajnai így hallgatta végig, miközben egy kisebb csoport a hotel kerítésén kívül
Bajnai így hallgatta végig, miközben egy kisebb csoport a hotel kerítésén kívül "a távozását kívánta".
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gidai Erzsébet Előadótermet avattak

Sopronban az NYME Közgazdaság-tudományi Kar egyik impozáns előadótermét a karalapító dékánról, az… Tovább olvasom