Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

A magyarok ausztriai ügyvédje

Ezt a 14. kerületi címet sok bécsi magyar ismeri, s egyre többen azok közül is, akik még csak tervezik az ausztriai létet. Választásuk nem véletlen: itt kapnak jogi segítséget, tanácsot. Az ezen a címen működő ügyvédi iroda fiatal, magyar származású partnere a jogi egyetem elvégzése óta a magyar ügyfelekre összpontosít.

Igazi határon átnyúló történet az övé. Ujvárosi Veronika gyerekkorában, második elemistaként került Bécsbe. Szülei a bécsi magyar nagykövetségen dolgoztak, s ahogyan az a külügyi kiküldötteknél megszokott, öt év külszolgálatot három év Magyarország követte. Veronika számára a végleges kiköltözést a szülők utolsó kiküldetése jelentette: erre az időre esett az érettségi, ami után megkezdte a jogi egyetemet.

Hogy miért éppen ezt választotta? A magyar iskolában, 12 éves korában, az ő kérésére rendhagyó történelemórát tartottak. Éppen a magyar jogrendet tanulták, és a szokványos biflázás helyett bíróságost játszottak. Az akkor divatos Dallas sorozat egyes szereplői közül lehetett választani: Veronika Samantha Ewing „védőügyvédje" lett. Az egyébként csendes kislány valósággal lázba jött, egyfolytában a védőbeszédet fogalmazta, majd az órán hatalmas lendülettel adta elő, kívülről, szemben a többiek csetlő-botló nyelvvel felolvasott „művével". Olyan meggyőző volt, hogy az iskola legszigorúbb tanárnője szükségesnek látta közölni a szülőkkel: a kislánynak a legjobb a jogi pálya lenne - olvasható a szervuszausztria.hu-n.


A bécsi egyetemista évek nem voltak könnyűek, munkavállalási engedélyről szó sem lehetett, maradt a diákok szokásos élete, bébiszittelés, korrepetálás. Az igazi hideg zuhany 2002-ben következett, amikor a három nyelvet tökéletesen beszélő friss jogi diplomás sehol nem kapott állást. Folyamatosan pályázott, még megvan a 86 cím, ahonnan elismerő szavakat és elutasítást kapott. Egy ajándékboltban helyezkedett el, szuvenírt árusított külföldieknek. Peches időszak volt – mondja ma, akkortájt éppen kevés jogászra volt szükség.

Az első állás ügyvédi irodában nem tartott soká, nem vált be a számítás, kevés magyar ügyet tudott hozni. 2005-ben aztán végre sikerült. Egy már nem is olyan fiatal osztrák ügyvéd éppen akkor alapított irodát, és ígéretesnek tartotta a magyar ügyfélkört, ami a fiatal ügyvédbojtártól várható volt.

A kapcsolatépítés időszaka

Remény az volt, de kapcsolata alig. Gyerekkora felnőttvilágának nem volt igénye jogi segítségre, középiskolai és egyetemi társai osztrákok voltak. Új ismeretségekre volt szükség. Üzleti találkozókon, konferenciákon kereste a magyarokat, a Nagy, Szabó, Takács nevűeket a résztvevők listáin.

Más gond is volt: az új iroda tulajdonosának eleinte nem telt az ügyvédbojtár fizetésére, így alkalmazásról csak fél évvel később lehetett szó. Addig a magyar eseteket vitte, és kiderült: erre lehet építeni. Közben Veronika meggyőzte kenyéradó gazdáját, hogy neki több érzéke van a marketing iránt, és kézbe vette az üzleti ügyeket. Ez sem tett rosszat, főként azonban az használt, hogy esténként szünet nélkül járta azokat a rendezvényeket, ahol magyarokkal találkozhatott. Ekkor már tudta, az itt élő magyaroknak nagyonis szükségük van arra, hogy a jogi segítséget anyanyelvükön kapják. Veronika a legkülönbözőbb helyeken, a diákegyesületben, a Magyar Intézetben osztotta (ingyen) a tanácsokat, egyre többen keresték, és immáron nem csak szívességből kértek segítséget cégalapításhoz, ingatlanszerzéshez. Kellett két év ahhoz, hogy az ügyfélkör rendszeres jövedelemhez juttassa az irodát.

Egyre több magyar nyelvű telefonhívás érkezett. Hamarosan rájött, hogy ezt nehéz idővel győzni, különösen, mert először mindenki csak az általános információkat kéri. Előadást szervezett, először csak egyet, aztán a siker láttán újabbakat. A gyakran feltett kérdésekre adott válaszokból kerek prezentáció telt ki, ehhez helyszínt és közönséget szerezni nem is volt nehéz. Nevetve meséli, hogy még ma is jönnek olyan ügyfelek, akik az első előadások egyikén jelen voltak. Akkor nem volt időszerű számukra, amit ott hallottak, ma azonban szükségük van bécsi ügyvédre. (Aki egyébként hamarosan a magyar Ügyvédi Kamarában is bejegyezteti magát – osztrák ügyvédként. Erre az EU-tagság lehetőséget nyújt, s bár magyar bíróság előtt ügyfelet csak „felügyelő ügyvéddel" képviselhet, tanácsadásra lesz lehetősége).

A cikk itt folytatódik >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni szüret, pogácsasütő fesztivál - A hétvége programjai

Fertődön szeptember első hétvégéjén Road Show állomásozik, fellép Flour, SP, Bódi Guszti és a… Tovább olvasom