Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

A magyar dráma napja - Sopronban a Magyar Elektrát tűzik műsorra

Bornemisza Péter 1558-as drámájával, a Magyar Elektrával tiszteleg a magyar dráma napja előtt szombaton a soproni Petőfi Színház.
A
magyar dráma napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire és új művek születését ösztönözzék.

Katona Imre rendező az MTI-nek kifejtette: egy értékteremtő színház alapjait rakják le épp Sopronban, ezért azt a darabot tűzik műsorra, "amely a magyar dráma hatalmas csarnokának első, és talán mindmáig leghatalmasabb oszlopa".

Jelezte: a szombat és vasárnap esti előadás kicsit a szezonkezdet előrehozatala, hiszen az október 6-án az Egerek és emberekkel nyíló évadban Bornemissza drámája is szerepel a programban.
Mint a színház ismertetője felidézi, Bornemisza Péter 1558-ban Bécsben írta meg drámáját, amelynek a darabot átdolgozó Móricz Zsigmond később a Magyar Elektra címet adta.

"Bornemisza nyelve ma is elevenen hat fülre és agyra, régiségében nincsen semmi avas íz, csak olyan az, mint az a zamat, melyet a finom régi bornak a kor ad" - idézik a műről Schöpflin Aladár egy évszázaddal ezelőtti szavait.

A darabban Pelsőczy László, Szőcs Erika, Horváth László, Molnár Anikó, Ács Tamás, Szlúka Brigitta, Papp Attila, Müller Zsófia és Czár László szerepel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Dudás - itt az új Dalriada videó!

A képi anyagot a soproni Pálos Pincében, és részben a Sopron környéki erdőkben forgatták, a dal… Tovább olvasom