Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -3°C | 6°C Még több cikk.

A magyar-osztrák határt tizenkét megyei szakaszon szeretnék korszerűsíteni

A megyei közgyűlés javaslata szerint a közös magyar-osztrák határ megyei szakaszain legalább 11 átkelőhelynél utat kellene építeni vagy felújítani 2020-ig. Plusz indokolt a Kapuvár-Pomogy közötti út kritikus szakaszait is mielőbb korszerűsíteni. Szavazás.

A magyar-osztrák államhatár teljes hossza 354,9 km, ebből 177,6 km Győr-Moson-Sopron megye, 177,3 km pedig Vas megye területére jut.

Osztrák szomszédaink nem mindig partnerek a határszakaszok fejlesztésében

"Sok éves tapasztalatunk, hogy a megyei határszakasz több pontján is megoldásra váró problémák vannak.

Számos tervezett fejlesztés indítása nem történhetett meg, több torzóban maradt vagy fél megoldású projekt befejezését mindeddig nem tudtuk elérni az osztrák `partner´ hozzáállása miatt.

Erre példa Zsira-Locsmánd, Sopron-Szentmargitbánya és Fertőrákos-Fertőmeggyes esete" - kezdte Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke. A szóban forgó előterjesztést múlt pénteken tárgyalták a megyei képviselők.

Két megyét érintő 48 közúti kisprojektre készült megvalósíthatósági tanulmány

"Reményt keltő ugyanakkor, hogy 2013 nyarán Szijjártó Péter akkori államtitkár és Burgenland tartományfőnöke, Hans Niessl szándéknyilatkozatot írt alá a közös határszakasz átjárhatóságának javításáról.

A szándéknyilatkozatnak megfelelően elkészült az a projektcsomag, mely nyertes európai uniós támogatással fejlesztené a közös magyar-osztrák határszakaszt.

A FŐMTERV által készített projektcsomag többek közt több mint 80 fejlesztési javaslatot fogalmazott meg. A Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ két megyét érintően 48 közúti kisprojektre készített megvalósíthatósági tanulmányokat" - folytatta Németh Zoltán.


A Zsirát és az ausztriai Fülest összekötő határátkelő utat 2012 végén adták át. Fotó: Kisalföld-archívum (Magasi Dávid)
A Zsirát és az ausztriai Fülest összekötő határátkelő utat 2012 végén adták át. Fotó: Kisalföld-archívum (Magasi Dávid)


Öt határ közeli út Sopron környékén, mely elsőbbséget élvez

Az elképzeléseket Répcevistől Rajkáig, a magyar-osztrák államhatár megyei szakaszával közvetlenül határos 18 település polgármestere, illetve az érintett országgyűlési képviselők már a közgyűlést megelőzően, korábban tartott megyeházi fórumom megismerhették.

Ezen a tanácskozáson a megjelent polgármesterek és a megyei közgyűlés elnöke, Németh Zoltán számos kritikával illették a bemutatott elképzeléseket.

Elsősorban azt nehezményezték a résztvevők, hogy 2020-ig a Győr-Moson-Sopron megyei szakaszon csupán öt projekttel számolnak a most elkészült tanulmány összeállítói, miközben a Vas megyei szakaszon kilenccel.

Egyetértettek abban, hogy a Répcevis-Locsmánd, Zsira-Locsmánd, Sopronkövesd-Füles, Harka-Sopronkeresztúr és Sopronkőhida (Piuszpuszta)-Szentmargitbánya közötti határátmenetek a 2020-ig megvalósítani javasolt projektek között vannak.

A szóban forgó projektek 2020-ig befejeződnének

A testület kezdeményezte azt is, hogy a tanulmányban a Harka-Sopronnyék, Ágfalva-Lépesfalva, Fertőrákos-Fertőmeggyes, Várbalog-Albertkázmérpuszta és Féltorony, Rajka-Németjárfalu valamint Mosonszolnok-Féltorony közötti szakaszok felújítása ugyanilyen besorolást kapjon.

A tanulmány ajánlása szerint az említett projektek 2020-ig befejeződnének, magyarán olyan uniós forrásokat (GINOP, Interreg V-A, TOP) kellene találni és elnyerni, melyek lehetővé tennék mindezt.

A Kapuvár-Pomogy közötti országos közutat is korszerűsítenék

A Kapuvárról a Fertőd-Pomogy közúti határátkelőhöz vezető, 8529-es jelű, nagy forgalmú országos közút korszerűsítése - a kritikus szakaszok mielőbbi szélesítése és megerősítése - is a megyei közgyűlés javaslatai között szerepel.

"Javasoltuk azt is, hogy a tanulmány jelezze: a majd megvalósuló M85-ös autóút Fertőd térségében tervezett csomópontja és a pomogyi határátkelő között új - a településeket elkerülő - főút kialakítására lesz szükség" - tette hozzá Németh Zoltán.

Ön hány éves kortól engedné a jogosítvány szerzést?

Szavazok!

Szavazás állása

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csodálatos nyári naplemente Sopronkövesdről nézve - videó

"Szép nyári naplementét sikerült videóznom Sopronkövesd mellett" - írta Olvasónk. Igaza van! Tovább olvasom