Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

A magány fáj a legjobban

Hegykő - Bözsi néni egyike a sok magányos nyugdíjasnak. Legtöbbjüknek a pénztelenségnél is jobban fáj az egyedüllét, a család nélkül eltöltött ünnepek.

A hegykői asszony babákat gyűjt, recepteket ír, s örül, ha közösségi programokra hívják.

Kertész Gyulánét Hegykőn sokan ismerik. Őt is meghívták az idősek napi rendezvényre, amit vasárnap tartanak a településen. Bözsi néni elfogadja az invitálást, megragad ugyanis minden alkalmat, amikor emberek között lehet.

– Szinte elviselhetetlen a magány. Kilenc éve megözvegyültem, azóta alig van kihez szólni, a reggelek és az esték lassan telnek. A zenehallgatás, a tévézés jelent örömet és rengeteg levelet írok, így próbálok kommunikálni a külvilággal. A kívánságműsorokban nemcsak magamnak, másoknak is küldöm a nótát. Receptjeim újságokban, televíziós adásokban jelennek meg és a Kisalföld szakácskönyvében is szerepeltem – mesélte az idén hetvenéves asszony.

Kedvencei között: Mára több mint 50 darabosra nőtt Bözsi néni babagyűjteménye. Fotó: Magasi
Kedvencei között: Mára több mint 50 darabosra nőtt Bözsi néni babagyűjteménye. Fotó: Magasi

A szentestét egyedül tölti, de a pásztorjátékot és a misét megnézi a templomban. A karácsony többi napján a sógornőjénél és a bátyjáéknál vendégeskedik.
Bözsi néni 16 évet termelőszövetkezetben, ugyanennyit pedig konyhai dolgozóként húzott le Hegykőn. Bánatára nem született gyermeke, a családot bátyja és sógornője rokonsága jelenti számára. Az idős hölgy így csak magáról gondoskodik, szigorúan beosztja kevéske nyugdíját. A bevásárlást egy ismerőse intézi, ő csak apróságokért fut el a helyi kisboltba. Harmincezer csak a rezsire megy el, fodrászra, új ruhára – ahogy ő fogalmazott: flancra – nemigen jut. Tartalék nincs, spórolni nem lehet, szerencse a bajban, hogy gyógyszerre nem kell költenie. Örül, hogy emelik a nyugdíjat, ám az alig több mint kétezer forint nem sokat segít majd az ő és kortársai helyzetén. Számára nagy ünnep, ha vendéget fogadhat, ezért szívesen süt a barátnőinek is. A karácsonyt viszont nem nagyon szereti. A szentestét egyedül tölti, de a pásztorjátékot és a misét megnézi a templomban. A karácsony többi napján a sógornőjénél és a bátyjáéknál vendégeskedik, hogy legalább akkor ne legyen egyedül.


Kóborgó Böske élete párjától

Bözsi néninek először ismerősei ajándékoztak babát, legyen kiket öltöztetnie. A férjétől kapta a legkedvesebbet, amit a párja kóborgó Böskének nevezett el, utalva arra, felesége korántsem otthon ülő típus. Mára alaposan megnőtt a gyűjtemény, nemrégiben félnapos program volt a babák tisztogatása, az új frizura fésülése. A hölgy odaadóan ápolja virágait is, beszél hozzájuk, sokszor velük osztja meg örömét-bánatát.

Olvasóink írták

 • 18. kicsilány11 2009. december 02. 19:56
  „Végigolvasva a hozzászólásokat, miről szólnak? : sz.r <moderálva>, sz.r ez, sz.ar az. Tele pesszimiuzmussal.

  Ez a cikk Bözsi néniről szól!

  Én azt mondom:

  Gyönyörű babái vannak Bözsi néninek, kívánok neki Jó Egészséget!!!”
 • 17. juhyajka 2009. december 01. 00:01
  „Csak azt nem értem még, hogy rengetegen laknak így egyedül. Ha nincs saját gyereke, testvére biztosan van, és annak is vannak gyerekei. Olyan ember nincs, akinek semmilyen rokona (még ha szegről-végről is) ne élne. Azt sem hiszem el, hogy sokaknak nincs egy hellyen több a családi fészekben, arról nem is beszélve, hogy havonta hozzájárulna a család tőkéjéhez, illetve ha eladják a házakat, abból is összeg folyna be... Valami a magyarokkal van... sajnos. Undok egy nép”
 • 16. karola1 2009. november 30. 05:47
  „Szomorú hogy ezek az idős emberek mennyit tettek azért hogy a jövőnket megteremtsék és mire már munkaképtelenné válnak eldobják Őket mint egy használt papírzsepit. Annyi nyugdíjat kapnak hogy nemhogy épp elég hanem nem elég ahhoz hogy egy emberhez méltó életet tudjon élni öregkerában. Az én édesanyám is 13 éves korától dolgozozz és a nyugdíja 70ezer forint özvegyivel együtt. Hála istennek lehetőségünk volt magunkhoz venni így nem kell nélkülöznie, de ha egyedül lenne a rezsi mellett nem sok pénze maradna élelmiszerre és magányos lenne. Így megpróbálok neki nyugodt tisztességes emberhjez méltó öregkort biztosítani. Megérdemli nem csak mert az édesanyám hanem mert attól hoigy az ember megöregszik attól még ember marad!!”
 • 15. Reális 2009. november 29. 12:55
  „Bözsi néni!Jó egészséget és mindig zárja az ajtót,mert vannak polgártársaink,akik csoportosan,rokonostul járnak,és ilyen öreg embereket gyaláznak meg,rabolnak ki,ölnek meg!”
 • 14. Sophia 2009. november 29. 08:07
  „juhyajka!
  Én idősekkel-többnyire egyedül élőkkel- dolgozom és szinte minden egyes találkozásunkkor megkérdezik:"Mivel hálálhatnám ezt meg önnek?".Ilyenkor teljesen elérzékenyülök és úgy érzem nekem ez a mondat bőven elegendő hála,"fizetség".
  Úgyhogy tudom milyen jó önzetlenül segíteni.Maradj ilyen és hidd el megtérül!(Nem anyagiakra gondolok)Segíteni jó csak sajnos sokan nem így gondolják!”
 • 13. juhyajka 2009. november 29. 01:18
  „Nagyon aranyos a nénike, igaz, hogy ő is "csak" egy a sok közül. Én szívesen lennék 16 éves korom ellenére is ilyen öreg nénik közelében karácsonykor, vagy bármikor. Nem készülök szociális munkásnak, de egy kis emberség szorulhatna mindenkibe, ha még szomszéd is, néhányszor áthívni beszélgetni. Tegnap Budapesten voltunk vidékről. A buszjegyből maradt 125 forint visszajáróm. A Ferenciek terén a metróállomáson egy nénike fogta a virágcsokrait. Árulta. Senki nem vette. Szívesen ettem volna egy csokit abból a 125 Forintból, de mindent megért az a mosoly, amit azért a kis pénzért "adott". Természetesen a csokrot nem fogadtam el. Ilyenkor jó segíteni, amikor van. Mi se vagyunk gazdagok, de ha nyernék a lottón, tuti, hogy adakoznék :)”
 • 12. Sophia 2009. november 28. 17:38
  „Elfelejtettem írni,hogy az idősek,rászorulók részére ez a szolgáltatás teljesen ingyenes!”
 • 11. Sophia 2009. november 28. 17:34
  „Tudok egy szeretetszolgálatról amelynek dolgozói pontosan az ilyen rossz helyzetben élő idősekhez járnak ki házhoz,hogy oldják a magányuk okozta szomorúságukat és segédkezzenek a házban,ház körül adódó feladatok elvégzésében.A szervezet több ezer ápolónője augusztus óta végzi ingyen ezt a nemes feladatot mert az állam,jobban mondva a pécsi államkincstár,ezen belül dr szűcs józsef(nem véletlenül írtam kis betűvel a nevét)azóta nem utalja a dolgozó ápolónők fizetését.Tehát lenne megoldás az ilyen idős egyedülálló emberek látogatására,hivatalosan is de ez az ország hűtlenül elhagyja a nyugdíjasait.”
 • 10. HUN1 2009. november 28. 06:13
  „moderálva durva”
 • 9. Gould1985 2009. november 28. 00:03
  „Igen, ez borzasztó! Az emberek elfelejtenek emberek lenni, és már sokszor semmit sem ér a rokonság, pedig együtt könnyebb, csak ezt nem mindenki tudja...”
 • 8. Auriana 2009. november 27. 23:05
  „Most ilyenkor ne szakadjon meg az ember szíve? Remélem olvassák a rokonai, szegény néni! (Emlékszek, egyszer pár napot egyedül kellett lennem a lakásban; tényleg szörnyű érzés, hogy csak a csend vesz körül, órákon és órákon át...)

  Mindenki nyomorog, bezzeg arra van pénz, hogy luxusban tartsuk a börtöntöltelékeket, tévés- zuhanyzós- fűtött- netszobás- konditermes- barkácsszakkörös fegyházakban! Jobban felszerelt, mint bármelyik óvoda, kollégium vagy iskola! Milyen helyen élünk? Csak engem idegesít ennyire ez a felborított államrendszer, a nemlétező alkotmány, és a többség védelmének teljes hiánya? Mindenkinek vannak jogai, csak a normális embereknek nincs? Mikor lesz már igazság?”
 • 7. info2009* 2009. november 27. 22:22
  „A magyar nyugdijasok akik falun elnek, ugyanigy elnek mint Bözsi néni. Eheznek, nyomorgnak, vedtelenek es egyedul vannak. Szegyelje magat az egesz magyar multi-milliomos politikai vezetes es a anyagi javagban duskalo parlamenti tagok, akiknek egyetlen celjuk van ebben az orszagban minel tobbhoz jutni. Szegyeljek magukat!!!

  Tovabba hozza szeretnem tenni, hogy nem csak azok vannak egyedul, akik "onzo" modon nem vallaltak gyereket, vagy nem lehetett gyereke az illetonek, hanem egy nagy reszenek vannak gyerekeik, akik ra se neznek az idos szulokre vagy nagyszulokre, nem hogy anyagilag es erzelmileg tamogatnak oket. Ez a mai magyar moral.

  Tovabba, hogy az aki nem vallal gyereket ma az onzo, az is relativ. Ha egy gyerek ma felno, akkor mi var ra? Kemeny munka vagy munkanelkuliseg, kiszolgaltatottsag a politikanak, a munkaltatoknak, az orvosoknak, adofiztes, fizetes-rabszolgasag, tovabba szegeny nyugdijas evek stb. Szoval aki azert vallal gyereket, hogy ne legyen egyedul idos korara, az nem onzo?

  De a cikk lenyegere visszaterni, az biztos hogy a mai magyar tarsadalom nem torodik az idos emberekkel, nem tiszteli az idos embereket. Az orvosok ugy beszelnek a nyugdijasokkal mint a kutyaval (foleg ha nincs penzuk), a sajat gyerekeik lenezik oket ha szegenyek (es nem segitenek, sot rajuk se neznek), szoval a tarsadalom moralja ezen merheto le.

  Eljen az onzo penzhajhaszat!”
 • 6. Intel 2009. november 27. 16:49
  „Sok Sok egészséget kivánok a néninek!”
 • 5. gall 2009. november 27. 15:28
  „kismama25..2#...te nagyon egyszerű vagy,mint a faék...de ez még mindig jobb,mintha cinizmusból írnád !”
 • 4. kackac 2009. november 27. 14:00
  „Aranyos a néni, olyan mint a babái.”
 • 3. Csetneky 2009. november 27. 13:24
  „Sajnálom a nénit, hogy nem született gyermeke. A sok önző alaknak, aki azért nem vállal gyermeket, mert jelen pillanatban kényelmesebbnek tűnik nélküle az élet, ajánlom figyelmébe a cikket.”
 • 2. kismami25 2009. november 27. 12:18
  „De valóban most miről szólt a cikk?
  A néni magányáról és egyedül létéről VAGY a nyugdíjasok kinlódó és xar helyzetéről?”
 • 1. bejjaaldama 2009. november 27. 10:49
  „Mindenkinek, akinek szive van, es bele tudja erezni magat a neni helyzetebe, azt javaslom, es kerem, hogy nezzen körül lakohelyen! Biztosan van, aki ugyanigy maganyos, öreg, egyedül el, szeretetre vagyik. Nem kell, hogy Terez anyuva valjunk, egy jo szo eleg. Gondoljunk arra, hogy egyszer mi is kerülhetünk ilyen helyzetbe. Jót tenni nemes cselekedet, az elet meghalalja. Es mi is jobban erezzük töle magunkat, nemigaz?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szilveszteri fúvóskoncert a Strokesszal

Koncertminősítő hangversenyparádén diplomát vehetett át Ausztriában Sopron Város Fúvószenekara. Már… Tovább olvasom