Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 16°C | 23°C Még több cikk.

A legszebb házak a Fertő-vidéken

Négy pályázat érkezett határidőre a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület és a Civilek a Fertőtájért Egyesület idei felhívására.

A pályázatokat építészszakmailag az állami főépítész területi tervtanácsára meghívott szakemberek és civilek bírálták el. A felújítások kategóriájában egy fertőhomoki családi ház és a hegykői pálinkafőző üzem nyerte el az aranyérmet.

Fertőhomokon a tulajdonosok figyeltek a hagyományok megőrzésére.
Fertőhomokon a tulajdonosok figyeltek a hagyományok megőrzésére.


Előbbi, egy százéves épület korszerűsítése során a tulajdonosok megőrizték az épület jellegét, csupán a mai igényeknek, a mai komfortérzethez szükséges mértékben alakították át.

A hegykői pálinkafőző üzem a korábbi „masinaház" részbeni megtartásával és az új funkcióhoz átalakításával kezdődött, de az építés idején a részleges megtartás nem látszott gazdaságosnak, így a házat lebontották, majd a helyén felépítették a tervezett új épületet, az eredetit idéző homlokzattal. A bontott tégla újrahasznosított külső látszótégla-burkolatként maradt meg.

A hidegségi családi ház a mai kor emberének tájba illeszkedő otthona.
A hidegségi családi ház a mai kor emberének tájba illeszkedő otthona.


Az új épületeknél is két aranyérmet adtak ki a bírálók. Egy hidegségi családi ház (tervezője, ahogy a pálinkafőzőnek is, Supka-Kovács Tamás) jó példája annak, hogy a Fertő-táj Világörökség alapeszméjét, a tájjal harmóniában élő embert és a mai kor igényeit hogyan lehet úgy megfogalmazni, hogy az a régi épületekkel is képes legyen közösséget vállalni.

A másik aranyérmes a fertőrákosi óvoda bővítése lett (tervezője Mentes Gábor). Az épület tömege, anyaghasználata mai, ugyanakkor az egytraktusos, hosszú régi épületeket is idézi – írták róla a bírálók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hibákat tárt fel az ÁSZ Fertődön

Az Állami Számvevőszék 2011- ben 62 város pénzügyi gazdálkodását ellenőrizte, köztük Fertődét. A… Tovább olvasom