Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

A legnagyobb mászófal

A Hunyadi-iskola udvarán az ország egyik legnagyobb kültéri mászófala készült el. A falmászás azontúl, hogy erősíti az izomzatot, és javítja az egyensúlyérzéket, a gyerekeknek újfajta, izgalmas mozgáslehetőségét kínál.
– Olyan jó felérni a fal tetejére – meséli Mészáros Máté, hatéves kisfiú. A színes köveket utánzó fogásokon kapaszkodva Máté percek alatt eléri a tizenhárom méter magas fal tetejét, és alighogy leereszkedik a kötélen, már indulna is újra.

A Hunyadi-iskola udvarán az ország egyik legnagyobb kültéri mászófala nyílt meg az ősszel. A közel húszéves múltra visszatekintő sportág Sopronban sem ismeretlen, hiszen korábban az egyetemi sportcsarnokban – ugyan feleekkora, és azóta már lebontott falon – sokan kipróbálhatták a mászást.

– Kezdőknek és aktív mászóknak is izgalmas feladatot ad a fal, nagy mérete és összetett formája miatt – mondja Réthly Barna üzemeltető. – A sziklamászáshoz hasonló élményhez nem szükséges különösebb felkészültség. A speciális felszerelést, köteleket, beülőt és karabínert mi biztosítjuk, és az első alkalommal az alapszabályokat, valamint az eszközök használatát is elmagyarázzuk.

Réthly Barna szerint a fal kiváló tanpálya az alapismeretek megszerzésére, de a tapasztaltabb mászóknak sem unalmas, mert a fogások átszerelésével újabb és újabb útvonalak építhetőek ki rajta. A tervek szerint a későbbiekben erősítő- és húzódzkodó panelekből álló eszközöket is elhelyeznek, valamint eltérő színekkel jelölik a különböző nehézségi fokú mászóútvonalakat.

A mászásnál nem a testi erőn van a hangsúly, inkább a technikán. Olyan izmokat mozgat meg, amit a mindennapokban nem használunk.
– Természetes mozgás a falmászás, amely ideális abból a szempontból is, hogy szimmetrikusan terheli a testet – mondja Pry

Katalin gyógytornász. – Azon túl, hogy erősíti az izomzatot, javítja a koordinációs képességet és az egyensúlyérzéket, a legfontosabb, hogy a gyerekeknek újfajta, izgalmas mozgáslehetőséget kínál. Látszik az arcukon, hogy szívesen csinálják.

Nyitva tartás

A szabadtéri mászófal a téli idő beálltáig naponta déltől sötétedésig tart nyitva. Hetente kétszer tartanak edzést 4–10 éves gyerekeknek, kedden és pénteken 14–16 óráig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tőkén maradhat a szőlő?

A Soproni Hegyközségi Tanács mától engedélyezi a kékfrankos szüretelését – tudtuk meg a… Tovább olvasom