Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

A legfiatalosabb százéves asszony

Sopron - Valószínűleg a város legfiatalosabb és legenergikusabb százéves nénijét köszöntötték tegnap Brandeisz Elza személyében. Elza néni korát meghazudtoló fittséggel rendelkezik, és legalább húsz, de inkább harminc évet letagadhatna korából.
Nem számít gyakori eseménynek Sopronban, hogy valaki a századik születésnapját ünnepelje. De hogy az illető olyan szellemi és fizikai fittséggel, valamint belső harmóniával rendelkezzen, mint Brandeisz Elza, az egyenesen ritkaságszámba megy. A város nevében Abdai Géza alpolgármester köszöntötte a százéves asszonyt. Elza néni 1907. szeptember 18-án született Budapesten.

– A testmozgás szeretete fiatalon kialakult bennem, Kállay Lilinél tanultam a mozgásművészetet – emlékezik vissza Elza néni. – A második világháború idején családommal elutaztunk a balatonalmádi telkünkre, hogy ott vészeljük át a nehéz éveket. Almádiban ismerkedtem meg Sorosné Júliával, akinek családját zsidó származásuk miatt üldözték. Jó barátságot kötöttünk, én segítettem bújtatni barátnőmet, akit gyakran meglátogatott ugyancsak bujkáló fia, Soros György is.

A barátságnak később magyar diákok is sokat köszönhettek: Elza néni közbenjárásával Balatonalmádiban általános iskola nyílt Soros György pénzügyi támogatásával.

– A háború után Balatonalmádiban tanítottam, majd egy régi kedves ismerős, Storno Gáborné hívására Sopronban telepedtem le és egy ideig a Storno-házban tárlatvezetőként dolgoztam – folytatja a százéves asszony. – Most a Rózsa utca 11. szám alatt éldegélek. Barátaim gyakran meglátogatnak és tevékenyen zajlanak napjaim.

Biz’ isten, én sosem unatkozom. Számomra sosem elég hosszú egy nap, hiába kelek fel már hatkor, mindig van valami, amit szerettem volna még ma elintézni.

Cziráki Viktória
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Növekvő óraszám, kevesebb jövedelem

Sopron - Sopronban csak az önkormányzati iskolákban negyven pedagógus-álláshely szűnt meg. A… Tovább olvasom